Fra framleggingen av resultatene av den nasjonale kartleggingen av mobbing og seksuell trakassering. F.v: Rektor på UiO, Svein Stølen, rektor på UiB, Dag Rune Olsen og tidligere rektor på UiA Frank Reichert. Foto: Siri Øverland Eriksen

Seks UiO-ansatte har opplevd seksuelle overgrep siste år

Seksuell trakassering. Seks personer melder om seksuelle overgrep, viser kartlegging på Universitetet i Oslo.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Universitetet i Oslo har nå publisert sine tall fra den nasjonale kartleggingen av seksuell trakassering og mobbing. Den viser blant annet at 13 prosent har opplevd mobbing eller trakassering i løpet av det siste året. Utdanningsinstitusjonen ligger dermed akkurat på landsgjennomsnittet på dette området.

Fakta

Ipsos' definisjon av seksuelt overgrep

At noen har skaffet seg seksuell omgang med en annen person ved bruk av vold, eller at de har følt seg tvunget, truet eller presset til seksuell omgang.

Kilde: Ipsos' rapporter

Torsdag 22. august ble resultatene av den nasjonale kartleggingen av mobbing og seksuell trakassering på 26 universiteter og høgskoler lagt fram. I rapporten heter det at «undersøkelsen registrerer 18 tilfeller av seksuelle overgrep i forbindelse med respondentenes arbeidsforhold i løpet av de siste 12 månedene.»

Tallene fra Universitetet i Oslo viser også at seks av de 18 tilfellene med seksuelle overgrep i sektoren har skjedd ved UiO. Det er ytterligere åtte personer som sier at de er usikre eller ikke vet om det de ble utsatt for var seksuelle overgrep.

Seksuelle overgrep ved universiteter og høgskoler

Institusjon Antall personer som har rapportert om seksuelle overgrep
Universitetet i Oslo6
NTNU4
Universitetet i Agder2
NMBU2
Høgskulen på Vestlandet1
Universitetet i Bergen1
UiT - Norges arktiske universitet1
Nord universitet1
Hele landet18

Kilde: Nasjonal rapport, kartlegging av mobbing og seksuell trakassering, utført av Ipsos AS.

Både menn og kvinner oppgir å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep. Det er ingen aldersgrupper som utmerker seg, og overgrepene er jevnt fordelt over respondenter i alle de tre ansettelseskategoriene.

I motsetning til den nasjonale rapporten så kan man derfor si at stipendiater eller yngre ansatte ikke er overrepresentert. Respondentene har opplevd seksuelle overgrep fra både sideordnede og overordnede ansatte, sin leder/sjef, studenter og eksterne samarbeidspartnere. Ingen oppgir å ha politianmeldt forholdet.

— Dette er alvorlig. Aller mest alvorlig for de som er rammet. Men også for arbeidsfellesskapet, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo i en pressemelding.

Vonde tall for UiO

— Hva tenkte du da du så tallene?

Fakta

Disse har vært med på den nasjonale kartleggingen av seksuell trakassering

Her er de høgskoler og universiteter som har deltatt i den nasjonale kartleggingen. Det er lenke til de lokale rapportene der de finnes.

Undersøkelsen ble sendt ut til 42.778 ansatte ved 26 deltagende utdanningsinstitusjoner som totalt ble besvart av 17.984 respondenter, en svarprosent på 42 prosent. Undersøkelsen ble gjennomført mellom 20. mai og 11. juni 2019, og omfatter kun ansatte, ikke studenter.

Kilde: Ipsos/UiA

— At dette er alvorlig. Ett tilfelle er ett tilfelle for mye og dette er vonde tall for UiO. Generelt sett ligger vi omtrent likt med sektoren når det gjelder mobbing og trakassering. Jeg tenker at dette generelt er vonde tall for sektoren, sier Stølen til Khrono.

Stølen mener man nå må se framover. Han sier at ledelsen vil ta opp rapporten på ledermøter på alle nivåer.

— Vi forventer at det blir tilsvarende diskusjoner på fakultets- og institutt-nivå, sier han.

— Var dette verre enn fryktet?

— Jeg hadde vel ingen spesielle forventinger. Det er svært alvorlig for enkeltpersonene som er utsatt, sier han.

— Hva tenker du om at UiO er verst på overgrep blant de høyere utdanningsinstitusjonene i landet?

— Statistikere får uttale seg om hvor statistisk signifikant dette er. Vi må jobbe mer med å unngå det. Vi har brukt mye tid på lederutvikling de siste 18 månedene. Vi trenger videre diskusjoner for å forstå hva dette handler om og hva som er risikosituasjoner. Vi må bare fortsette arbeidet og intensivere det, sier Stølen og fortsetter:

— Men dette er ikke er sånt arbeidsmiljø vi vil ha her på UiO. Vi må også innse at dette karakteriserer hele landets kultur og kanskje også den vestlig verdenskulturen. Dette er ikke utelukkende en situasjon for vår sektor - det er noe man må reflektere bredt over i hele samfunnet, sier han.

— Har dere vært borti noen saker som kan gi en pekepinn om disse tallene?

— Nei, og det er en bekymring. Vi har et si-fra-system som er godt kjent, men systemet renner ikke akkurat over. Vi må reflektere mer rundt hvorfor det er sånn, sier han.

— Hva tenker du om at du har seksuelle overgripere ansatt?

— At det er trist. Én person som blir utsatt for noe sånt er som sagt én for mye. Det er mitt fokus. Så må vi jobbe med hele organisasjonen for å sørge for at dette ikke skjer videre. Det er selvsagt helt uakseptabelt, avslutter Stølen.

18 tilfeller av seksuelle overgrep

De lokale rapportene viser at i tillegg til UiOs seks tilfeller, stammer fire av overgreps-sakene fra NTNU, to fra NMBU og to på Universitetet i Agder.

Det rapporteres i tillegg om ett tilfelle på henholdsvis Høgskulen på Vestlandet, Universitetet i Bergen, Nord universitet og UiT Norges arktiske universitet.

Det er 26 institusjoner som har deltatt i undersøkelsen. Så langt har 22 universiteter og høgskoler publisert sine lokale rapporter.

Etter det Khrono kjenner til er det fire institusjoner som ikke har bestilt egne rapporter om eget lærested, de har bare deltatt totalt sett. Det gjelder Ansgar teologiske høyskole, Arkitekt og designhøyskolen, Samisk høgskole og Fjellhaug internasjonale høgskole.

Oversikt over seksuell trakassering, mobbing og trakassering ved norske universiteter og høgskoler

Institusjon Seksuell trakassering Mobbing og trakassering Antall personer som har rapportert om seksuelle overgrep
BI4,0 %9 %0
Dronning Mauds Minne2,0 %9 %0
Høgskolen i Innlandet1,1 %13 %0
Høgskolen i Molde0,0 %2,30 %0
Høgskolen i Østfold3,0 %18 %0
Høgskulen i Volda1,0 %14 %0
Høgskulen på Vestlandet1,2 %12 %1
KHiO0,8 %19 %0
NHH2,3 %10 %0
NLA Høgskolen0,8 %1,60 %0
NMBU1,6 %11 %2
Nord universitet1,0 %18 %1
Norges idrettshøgskole1,4 %11 %0
Norges musikkhøgskole1,0 %8 %0
NTNU1,8 %12 %4
OsloMet1,2 %11 %0
Politihøgskolen2,4 %12 %0
UiT - Norges arktiske universitet1,1 %15 %1
Universitetet i Agder3,0 %11 %2
Universitetet i Bergen2,0 %12 %1
Universitetet i Oslo1,6 %13 %6
USN1,1 %14 %0
Hele landet1,6 %13 %18

Kilde: Nasjonal rapport, kartlegging av mobbing og seksuell trakassering, utført av Ipsos AS.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS