Universitetet i stavanger

Misbrukte UiS-rektorens navn i svindelforsøk

Universitetet i Stavanger-rektor Klaus Mohn fikk sitt navn misbrukt da svindlere klarte å lure flere UiS-ansatte for flere tusen kroner.

Universitetet i Stavanger-rektor Klaus Mohn sier svindelforsøket var ekstremt ubehagelig.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nylig ble flere ansatte ved Universitetet i Stavanger (UiS) lurt for flere tusen kroner. Det skriver Sandnesposten.

Svindlerne ga seg ut for å være Mohn ved å opprette en falsk Gmail-konto som lignet på Mohns adresse. Ifølge Sandnesposten ble blant annet denne e-posten sendt ut til ansatte:

«Gi meg beskjed når du er tilgjengelig. Det er noe jeg trenger at du gjør. Jeg skal inn i et møte nå med begrensede telefonsamtaler, så bare svar på e-posten min.»

Ifølge Mohn har e-postene blitt sendt til en rekke kolleger.

— Navnet mitt er misbrukt for å opprette en falsk gmail-adresse, som det deretter er sendt ut e-post fra med oppfordringer om å kjøpe gavekort på et bestemt vis. Jeg har stor medfølelse med de som har blitt rammet, og er lei for at enkelte har latt seg overtale til å legge ut tusenvis av kroner fordi de har trodd at oppfordringen kom fra meg. Selv har jeg ikke hatt noe som helst å gjøre med dette, og kjenner meg ille til mote over at navnet mitt er misbrukt på dette viset, sier Mohn til avisa.

— La ut 6000 kroner

Mohn forklarer til avisa at svindelforsøket ble raskt oppdaget, men skaden hadde allerede skjedd for noen ansatte.

— Noen ansatte la ut 6000 kroner for å kjøpe gavekort, og de har min sterkeste medfølelse etter å ha blitt lurt. De viser at vi må være årvåkne og passe på, sier Mohn.

Nå er håpet at det skal være mulig å få igjen pengene for de uheldige UiS-ansatte.

Mohn opplever hendelsen som ekstremt ubehagelig, særlig fordi lojaliteten til hans kolleger ble satt på prøve.

— Det var ekstremt ubehagelig å være en del av. Jeg har stor medfølelse for de som ble rammet av dette og la ut penger fra egen lomme. Det at lojaliteten til mine kolleger settes på prøve på denne måten og at svindlerne går rett på oss mennesker er svært ubehagelig, sier Mohn til Sandnesposten.

Flere svindelforsøk i akademia

Det har vært en rekke svindelforsøk rettet mot akademia den siste tiden. I fjor ble UiT Norges arktiske universitetet svindlet for 12 millioner kroner. Det skjedde etter at universitetsdirektør Jørgen Fossland tidligere på året hadde fått sitt navn misbrukt i et svindelforsøk, der en UiT-ansatt hadde blitt bedt om å gjøre en bankoverføring for ham. Som i dette tilfellet var det opprettet en e-postkonto med en navnelikhet til universitetsdirektøren.

Kunnskapsdepartementet sendte i november i fjor ut brev der de advarte mot forsøk på fakturasvindel i universitet- og høgskolesektoren. De ba universitetene og høgskolene om å være ekstra oppmerksomme på problemet.

— Saken understreker at teknologien blir stadig bedre, også for skurkene. Med effektive brannmurer, antivirusprogram og ymse varslingssystem, vender svindlerne nå mot den svakeste lenken: oss mennesker, sier Mohn til Sandnesposten.

Mohn har følgende råd til sine ansatte.

— Derfor minner jeg om at oktober er Sikkerhetsmåneden, og om nano-kursene fra XtraMile som alle nå får tilbud om, som blant annet tar for seg akkurat denne typen svindel. Vær på vakt om du får merkelige forespørsler, spesielt om de kommer fra ledelsen, haster mye og involverer penger. Betal med kredittkort når du kan, ettersom dette kan gi forsikring mot svindel, sier han til avisa.

Powered by Labrador CMS