ukraina

Musikkstudenten forsvant fra Mariupol – nå er hun løslatt

Kateryna Polishchuk ble verdenskjent da hun sang i mørket under stålverket Azovstal i Ukraina. 17. mai forsvant musikkstudenten inn i russisk fangenskap med uviss skjebne.

Endelig fri - og endelig tilgang til omverdenen. Kateryna Polishchuk ble et symbol, både for ukrainerne og for russerne. I en fangeutveksling natt til torsdag ble hun og 214 andre fanger satt fri - mot 55 russere.
Endelig fri - og endelig tilgang til omverdenen. Kateryna Polishchuk ble et symbol, både for ukrainerne og for russerne. I en fangeutveksling natt til torsdag ble hun og 214 andre fanger satt fri - mot 55 russere.

For tre dager siden dukket hun plutselig opp igjen i en video på sosiale medier. Før det hadde hun ikke gitt det minste livstegn siden mai, da hun og medsoldatene overga seg og ble sendt til fangeleirer i det okkuperte Donbas-området.

Videoen er laget av Russia Today. Vi vet ikke hvor i Donbas hun befinner seg på videoen, men hun er fortsatt kledd i kamuflasjetøy, og hun viser fortsatt kampvilje, og ingen tegn til å ha blitt utsatt for behandlingen mange av hennes medfanger opplevde.

Sanitet eller snikskytter?

Polishchuk ble verdenskjent da hun sang ukrainske kampsanger under beleiringen av stålverket Azovstal i Mariupol. Hun vervet seg som sanitetssoldat, men russiske myndigheter mente hun var en av snikskytterne som terroriserte lokalbefolkningen i Mariupol i dagene som ledet opp til beleiringen.

På meldingstjenesten Telegram tok flere mer eller mindre offisielle russiskvennlige kanaler til orde for at hun og mange av hennes medfanger skulle stilles for retten og henrettes.

Det er ikke kjent hvor Polishchuk ble holdt fanget, for soldatene som ble arrestert ble plassert i leire flere steder. Mange av dem er også blitt drept under russisk fangenskap, som da russerne sannsynligvis selv brannbombet en av forlegningene i fengselet ved Olenivka og tok livet av 53 krigsfanger fra samme avdeling.

Det er mulig hun allerede da var klar over at hun kom til å bli del av en fangeutveksling. Meldingen om at hun er løslatt kom i natt, da den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyjs stabssjef Andrij Jermak kom med en kunngjøring på ukrainsk fjernsyn.

Russland har fått 55 krigsfanger, blant dem den tidligere ukrainske prorussiske politikeren Viktor Medvedtsjuk, som er alliert av Russlands president Vladimir Putin og anklaget for høyforræderi. Det opplyser Zelenskyj i sin daglige videotale.

Sendt til Tyrkia

Fangeutvekslingen skal være den største siden Russland invaderte Ukraina i slutten av februar.

Zelenskyj sier at fem kommandører, blant dem ledere som forsvarte Azovstal-stålverket i Mariupol i flere uker, er blitt sendt til Tyrkia som del av utvekslingsavtalen. Avtalen var blitt godt forberedt på forhånd og ble inngått med hjelp fra Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

De løslatte krigsfangene blir værende i Tyrkia, der de er i sikkerhet, til krigen avsluttes, ifølge Zelenskyj.

Klikk på kartet nedenfor for å se hvor Azovstal-soldatene har befunnet seg.

Powered by Labrador CMS