Høgskolestudenter skal bli til universitetsstudenter, og debatten går om hva Høgskolen i Oslo og Akershus skal hete som universitet. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Nansen, Munch, Undset, Metropolitan, men mest av alt noe med profesjon

Oslo eller Norges profesjonsuniversitet seiler opp som de mest populære forslagene til nytt navn på Høgskolen i Oslo og Akershus når høgskolen etter planen blir universitet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et navn som inneholder ordet profesjonsuniversitet har flest tilhengere i Khronos uhøytidelige navnekonkurranse, men mange synes også Oslo Metropolitan University klinger bra.

Vi har spurt leserne både om å stemme over noen navneforslag, samt å foreslå sine egne navn. Det er 84 som har stemt og/eller bidratt med egne forslag. Det har også kommet mange forslag i kommentarfeltene til saken. Så langt er det 47 kommentarer og det gjør saken til den mest kommenterte på Khrono på lang tid.

Les også:

54 navneforslag til Rice

I tillegg til de seks forslagene som Khronos lesere kunne stemme over har det vært mulig både i kommentarfeltene og i navnekonkurransen å komme med egne navneforslag. Til sammen er det kommet inn ytterligere 48 ulike navneforslag. 

Leserne ble spurt om å stemme over følgende forslag:

 • Stor-Oslo Universitet
 • Nansen Universitet
 • Oslo Metropolitan University
 • Oslo Profesjonsuniversitet
 • Munch Universitet
 • Norges Arbeidslivsuniversitet

Se også: Her er de andre forslagene Khronos lesere har kommet med

Slik stemte leserne

Av forslagene leserne stemte over er det nesten dødt løp mellom Oslo Metropolitan University (12 stemmer) og Oslo profesjonsuniversitet (11 stemmer).

I den åpne delen, der leserne kommer med egne forslag, er det 20 som har foreslått et navn der profesjonsuniversitet inngår.

I tillegg er det kommet mange forslag i de 47 kommentarene til denne saken i Khronos kommentarfelt. Også her går profesjonsuniversitet i ulike varianter igjen.

Metropolitan

Oslo Metropolitan University er foreslått av professorene Nils Pharo og Ragnar Audunson.

— Det er et navn som viser til at vi dekker et større område, og dessuten er Metropolitan et begrep som har en historie og lett blir forstått utenlands. Det finnes mange universiteter som har det i navnet sitt, sa Pharo da han presenterte forslaget.

Rektor Curt Rice (bildet under) har ikke villet kommentere Khronos navnesak, men han skriver i Khronos kommentarfelt at han er «a big fan of» forslaget Oslo Metropolitan University.

Profesjon og arbeidsliv

Instituttdirektør Arild Steen ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) synes arbeidsliv ville vært bra å ha med i navnet og foreslår Norges Arbeidslivsuniversitet, mens andre vil ha med både profesjon og arbeidsliv. En gruppe ansatte ved Institutt for yrkesfaglærerutdanning på Kjeller foreslår Norges profesjons- og arbeidslivsuniversitet (NPAU).

Studieleder Vibeke Bjarnø går litt lenger og synes ikke det er noen grunn til å være beskjeden. Hennes forslag er derfor Det nordiske profesjonsuniversitetet, eller The Nordic University of Applied Sciences.

Flere personnavn

Direktør for læringsmiddelsenteret, Lars Egeland, har foreslått Nansen Universitet, og han er ikke alene om å foreslå personnavn. 

Et av forslagene i denne kategorien er Eilert Sundts Universitet, etter vitenskapsmannen som regnes som grunnleggeren av faget sosiologi i Norge. Han har fra før bygningen til det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo oppkalt etter seg.

Ibsen eller Nora

Ibsen Universitet foreslås også, og Munch får også noen stemmer. Holberg står også på listen, men kanskje litt mer originalt er Kirsten Utheim Toverud University. Hun var den tredje kvinnen i Norge som tok medisinsk doktorgrad og var leder av landets første helsestasjon for mor og barn, Sagene kommunale helsestasjon for mor og barn, som åpnet 1939.

Dosent Helge Høivik foreslått  både Nora University/Universitetet Nora og Velferdsuniversitetet.

Prodekan på Fakultet for samfunnsfag, Ivan Harsløf, slår et slag for Brundtland Universitet, etter Gro Harlem Brundtland, men kan også tenke seg Profesjonsuniversitetet i Oslo.

Fra HiOA til MUMU

Farmasiprofessor Anne Gerd Granås (bildet under) slår to fluer i ett smekk - både navn og geografi - når hun foreslår Munch Metropolitan University (MUMU). På norsk tenker hun at det kan hete Munch Universitetet. Edvard Munch ble født i Pilestredet, i det som i dag er Blitzhuset og nabo til Høgskolen i Oslo og Akershus, campus Pilestredet.

Granås er ikke alene om å synes Munch ville være bra - et annet forslag er Munch Profesjonsuniversitet.

Seniorrådgiver ved fakultetsadministrasjonen på Fakultet for teknologi, kunst og design, Lasse Saur, går også for personnavn og foreslår Universitetet Thor Heyerdahl.

Mer geografi

Så er det en del forslag som går på geografi, blant annet Oslofjord Universitet og Universitetet ved Oslofjorden. Akershus Universitet eller Universitetet i Akershus foreslås av flere,  og bare Aker Universitet er også på listen. North University er et annet, og for å gå mer lokalt: Bislett University.

Også Stor-Oslos profesjonsuniversitet er med, eller bare Stor-Oslos universitet, som professor Pharo foreslår som det norske versjonen hvis valget skulle falle på Oslo Metropolitan University.

Foreslår NPVU

Professor Jon Samseth ved Institutt for produktdesign har tenkt og kommet fram til navnet Noregs profesjonsvitskaplege universitet (NPVU), eller på engelsk Norwegian university of science(s) in professions, Norwegian university of science of professions, eller Norwegian university of professions’ science.

— Det løfter oss opp på nasjonalt plan og representerer det nasjonale ansvaret statssekretæren har etterlyst. Samstundes får vi fram at vi er eit vitskapleg universitet (research university), noko som blir meir og meir viktig internasjonalt, sidan det i fleire land er i ferd med å oppstå eit skille mellom vanleg university og research university, skriver han i en epost.

I tillegg mener han at navneforslaget hans får fram at institusjonens nasjonale fokus og spesialitet er profesjonsutdanning og -forsking, på samme måte som NTNU og NMBU har sine spesialiteter i sine navn.

Flaxlodd til fem

Vi lovte ut to flakslodd til fem av dem som deltok i navnekonkurransen. Vinnerne er:

 • Einar Spurkeland
 • Cathrine Linnes
 • Anders Kvernmo Langset
 • Anne Gerd Granås
 • Thore Hov Eggen

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS