Nedleggingstruet doktorgrad behandles i Nokut-styret i dag
Akkreditering. Hvis styret i Nokut i dag følger anbefalingen fra sine sakkyndige vil Nord universitet få to år på å rette opp manglene i ett av sine fire doktorgradsprogrammer.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Nord universitet står i fare for å miste akkrediteringen av doktorgradsprogrammet i studier i profesjonspraksis, noe som betyr at Nord vil kunne miste sin universitetsstatus.
- Les også: Nord kan miste PhD-program
Torsdag 13. februar skal styret i Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) gjøre vedtak, etter at en sakkyndig komité har underkjent doktorgradsprogrammet.
Den sakkyndige komiteen anbefaler at Nord universitet får to år på seg til å rette opp manglene i doktorgradsprogrammet. Dersom vilkårene for akkreditering ikke er oppfylt innen fristen, vil Nokut trekke akkrediteringen til doktorgradsprogrammet.
Les også: Nord kan miste universitetsstatusen om to år
Den sakkyndige rapporten er tydelig på hva om må på plass, og jeg er overbevist om at vi sammen vil klare dette.
Hanne Solheim Hansen
For å være akkreditert som universitet er det blant annet krav om minimum fire doktorgradsprogrammer. Om doktorgradsprogrammet i studier av profesjonspraksis skulle utgå, sitter Nord universitet igjen med bare tre.
- Les også: Ber om to år til å rette opp
Bak lukkede dører
Styremøtet i Nokut, som skal avgjøre saken, er lukket og styredokumentene er unntatt offentlighet.
Styreleder er Lise Iversen Kulbrandstad, som er professor ved Høgskolen i Innlandet (se hvem som ellers sitter i styret i faktaboks).
Styret skal fatte sin beslutning på grunnlag av rapporten fra sakkyndig komité, samt kommentarer til rapporten som Nord universitet sendte inn 6. januar i år.
Nord-rektor Hanne Solheim Hansen understreket da kommentarene ble sendt inn at de tar rapporten fra Nokuts sakkyndige komité svært alvorlig.
— Den sakkyndige rapporten er tydelig på hva om må på plass, og jeg er overbevist om at vi sammen vil klare dette. Vi setter inn de ressursene som trengs for å gjøre dette arbeidet grundig og godt. Arbeidet knyttet til revideringen av ph.d.-programmet i studier av profesjonspraksis er forankret på høyeste nivå i universitetet, og fagmiljøene og stipendiatene skal involveres i revisjonsarbeidet. Dette er et komplekst arbeid og vi har derfor bedt Nokut om å få bruke inntil to år på dette, sa Solheim Hansen i sin uttalelse om rapporten fra Nokuts sakkyndige.
Arbeidsgruppe tar tak i programmet
Ifølge Nords én side lange kommentarer til rapporten fra Nokuts sakkyndige skal det opprettes en vitenskapelig arbeidsgruppe, som får ansvar for å svare på de sakkyndiges bemerkninger og følge opp deres anbefalinger.
Det er satt opp en prosjektplan for arbeidet, som innledningsvis går ut på å beskrive ph.d.-programmets fagområde både når det gjelder bredde, dybde og avgrensninger. Videre skal arbeidsgruppen arbeide med å identifisere relevante medlemmer av ph.d-programmets fagmiljø, som det heter i Nords svarbrev. Dette handler om at Nord må tilfredsstille krav til førstestillingskompetanse og ha anerkjent forskningsaktivitet på høyt internasjonalt nivå, samtidig som hele fagmiljøet samlet skal utgjøre en faglig helhet.
Stipendiater, ansatte og eksterne samarbeidspartnere skal involveres for å sikre en god forankring, og arbeidsgruppen vil jevnlig få faglig støtte fra en referansegruppe med både interne og eksterne nasjonale og internasjonale medlemmer, går det fram av brevet.
Nord vil fortsette å ta opp stipendiater på doktorgradsprogrammet mens det er under revisjon, går det også fram av brevet.
Nyeste artikler
Ujevn film om Gunnar Sønstebys krigsinnsats
Vurderer om studenter er skikket: — En myte at vi vil utestenge flest mulig
Kjærlighetsrevolusjon og frie forskere i akademia? Ja, takk!
Går vi mot et klassedelt helsevesen?
Tilrettelegging for voksne studenter er viktig for kvalitet og inkludering
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Ansettelsessaken i Bergen: En faglig tautrekking
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Femdobling av tvilsmeldinger om studenter som kan være uskikket