Bioingeniørstudenten, Alla Ahmadi, blir ikke bioingeniør på HiOA likevel. Foto: Eskil Wie

Niqab-studenten slutter på HiOA

Bioingeniøstudenten som møtte opp til studiestart ved Høgskolen i Oslo og Akershus med heldekkende slør, har bestemt seg for å slutte allerede før hun har begynt.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en epost til Khrono skriver Alla Ahmadi (23) at hun har bestemt seg for å slutte. Avgjørelsen tok hun etter å ha hatt en samtale med studieleder Toril Tefre på Bioingeniørutdanningen torsdag. I samtalen ble det gjentatt hvor vanskelig det vil bli å gjennomføre utdanningen med niqab.

Dumt og dobbeltmoralsk

— Jeg synes det er veldig dumt og dobbeltmoralsk at de ekskluderer folk på den måten og nekter noen å utdanne seg på grunn av en klesstil, skriver hun i eposten.  

Les også:

De nye reglene de har vedtatt ved Høgskolen i Telemark tiltaler meg

Toril Tefre

Studieleder ved bioingeniørutdanningen, Toril Tefre, bekrefter overfor Khrono at hun og en av lærerne hadde en veiledningssamtale med studenten torsdag denne uka. 

— Vi forklarte henne at det ikke er mulig å gjennomføre studiet iført heldekkende ansiktsbekledning, både med hensyn til praksis, laboratorieundervisning, veiledningssamtaler og gruppearbeid, blant annet. Store fellesforelesninger i auditorium har vi veldig lite av, sier Tefre. 

Tefre ønsker nye regler

Studenten skal også ha fått beskjed om at hun allerede har gått glipp av tre ukers obligatorisk undervisning, og at hun var nødt til å gi beskjed samme dag, torsdag, ellers sto hun i fare for å ikke få studiet sitt godkjent. 

— Hva synes du om høgskolens regelverk på dette området? 

— Jeg er jo selvfølgelig lojal til høgskolens gjeldende policy, og det er den vi har fulgt her når det gjelder veiledning av studenten. Men helt personlig vil jeg si at de nye reglene de har vedtatt ved Høgskolen i Telemark tiltaler meg. De er klare og forutsigbare, og dersom vi i tillegg kommuniserer ut at man ikke kan gjennomføre studier ved HiOA med tildekket ansikt så vet studentene dette på forhånd, sier hun. 

— Dialog og kommunikasjon er essensielt for alle profesjonsutdanninger og tildekking av ansiktet er ikke forenelig med dette, legger Tefre til.  

Høgskolen i Telemark gjorde et hastevedtak om forbud mot niqab etter at en student på lærerutdanningen møtte opp i heldekkende bekledning til studiestart. 

Rasende imam

Abdirashid Bile Mohammed, forstander og imam ved Telemark Islamsk Trossamfunn reagerer ifølge Dagbladet sterkt på at lærerutdanningen ved Høgskolen i Telemark (HiT) har innført forbud mot å bruke nikab - et muslimsk hodeplagg som helt dekker ansiktet - i klasserommet. 

Imamen mener at forbudet bunner i religiøs, kulturell og etnisk intoleranse, og tror ikke på skolene når de sier at forbudet har rent praktiske årsaker.

— Dette er uttrykk for mangel på respekt for mennesker som er annerledes, og typisk Frp-politikk. Høgskolene sender signal om at folk som kler seg annerledes, ikke er velkomne i norsk skole, sier han til avisen, og har ingen forståelse for høgskolenes argument om at niqab er til hinder i undervisningen.

Religionsfrihet og respekt

— Religionsfrihet må veie tyngst, og man må respektere andres kultur. Vi respekterer norsk væremåte - for eksempel lettkleddhet, som virker støtende på mange, avslutter imamen fra Telemark.

Bioingeniørutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er for tiden uten instituttleder etter at den forrige sluttet 1.august og den nye ikke er på plass før 1.september. 

Khrono har forsøkt å få kontakt med studenten Alla Ahmadi på telefon, og har spurt hva hun nå skal gjøre, men hun har kun kommunisert skriftlig og ikke svart på spørsmålet. 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS