Anders Tyvand og Venstre har fått gjennomslag for at NOKUT skal få sin økning på 10 millioner for å håndtere behandling av saker knyttet til godkjenning av utdanning for flyktninger. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

NOKUT-budsjett reddet etter enighet i revidert

KrF og Venstre har fått regjeringen med på å øke budsjettet til NOKUT med 10 millioner. — Nå kan vi komme i gang med kompetansevurdering for flyktninger, sier direktør Terje Mørland.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da statsbudsjettet kom i oktober 2016 var det forslag om bevilgning av 10 millioner kroner ekstra til NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) til deres arbeid med godkjenning av utenlandsk kompetanse.

Disse ble som kjent kuttet i tolvte time i budsjettforhandlingene i desember, men nå legges det inn igjen i budsjettavtalen som er inngått mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre om revidert nasjonalbudsjett.

Fornøyd NOKUT-direktør

— Disse millionene betyr at NOKUT har større mulighet til å nå målsetningene våre for 2017, sier en glad direktør, Terje Mørland, til Khrono.

— Nå kan vi komme i gang med kompetansevurdering for flyktninger og vi kan få utvidet godkjenningsordningen for fag- og yrkesopplæring. Dette også vil påvirke saksbehandlingstiden positivt, sier han og legger til:

Arbeidet med å godkjenne utenlandsk kompetanse har stor betydning for å få mennesker som kommer til landet raskt integrert og ut i jobb, og da må NOKUT ha de ressursene som trengs for å gjøre den jobben så effektivt som mulig

Anders Tyvand

NOKUT er godt fornøyde med at regjeringspartiene i budsjettavtalen med Venstre og KrF øker NOKUTs bevilgning med 10 mill. kroner.

Veldig glad Tyvand (KrF)

— Det har vært viktig for KrF å få disse pengene på plass, og jeg er glad for at vi fikk det til. Arbeidet med å godkjenne utenlandsk kompetanse har stor betydning for å få mennesker som kommer til landet raskt integrert og ut i jobb, og da må NOKUT ha de ressursene som trengs for å gjøre den jobben så effektivt som mulig, sier Stortingsrepresentant Anders Tyvand (KrF) i en kommentar til Khrono.

Tyvand forklarer at bakgrunnen for at KrF gikk med på forslaget om å kutte den foreslåtte økningen i høst, var en vurdering fra departementet om at behovet ikke var så stort likevel, fordi asylankomsten var så lav.

— Men vi fikk tydelige signaler fra NOKUT om at det var behov for pengene. Det vil alltid ta litt tid fra mennesker kommer til landet, til NOKUT får søknaden om godkjenning på bordet. Derfor er det behov for ekstra ressurser nå, for å klare å behandle søknadene fra de menneskene som kom til Norge da asylankomsten var på et høyere nivå, sier Tyvand.

Aasen har spurt flere ganger

Marianne Aasen (Ap), stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og saksordfører for kvalitetsmeldingen reagerer på regjeringens håndtering av NOKUT.

Aasen har flere ganger tatt saken opp i Stortinget og stilt spørsmål til Kunnskapsministeren om kuttet.

— Jeg har spurt Isaksen om dette før, og kommer til å spørre igjen. NOKUT dokumenterer at selv om flyktningestrømmen til Norge har minsket, så har henvendelsene til dem naturlig nok økt. Det er ikke det første du gjør når du kommer til et land å søke om å få vurdert utdanningen din. Derfor møter NOKUT nå et etterslep.

Aasen påpeker at både Stortinget og regjeringen har uttalt politikk på at man ønsker å prioritere å få flyktninger inn i utdanning og jobb.

— Men det koster penger å få vurdert utdanning og kompetanse til denne gruppen. Regjeringens håndtering av NOKUTs budsjettrammer og arbeidsmengde rammer altså en svært viktig element i vårt arbeid med å integrere flyktninger på en god måte. Jeg synes denne saken er meget bekymringsfullt og vil stille flere spørsmål til Isaksen på dette, har Aasen uttalt til Khrono denne våren.

Uventet budsjettkutt

Den 5. mai hadde NOKUT-direktør Terje Mørland etatsstyringsmøte med departementet. I etterkant fikk han et referat, som han og hans styreleder reagerte så kraftig på at de tok til motmæle.

Les også:Får kutt i budsjettene, men møter tøffere krav

— Det er to feil i departementets tilbakemelding etter etatsstyringsmøtet. Det ene er at vi har fått økt bevilgning - det har vi ikke. Det andre er at det skapes inntrykk av at vi har nedjustert ambisjonsnivået - det har vi heller ikke, sa NOKUT til Khrono i slutten av mai.

Mørland viser til at NOKUT var forespeilet 10 millioner kroner mer på budsjettet for 2017, noe som ble lagt til grunn da budsjettet ble behandlet i NOKUT-styret. Så viste det seg at det budsjettet ble kuttet helt på tampen av budsjettbehandlingen i Stortinget. Dette kom som en ubehagelig overraskelse på nyåret og budsjettet måtte legges om.

— Vi var forespeilet 10 millioner mer, og det vi gjør nå er bare en tilpasning til det som er vedtatt statsbudsjett, sier han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS