Rektor Kari Toverud Jensen kommenterer den nylig framlagte NOKUT-rapporten om akademisering av høyere utdanning. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

— Å bli universitet er ikke et mål i seg selv

Rektor Kari Toverud Jensen ser ikke universitetsstatus som et mål i seg selv, men som et verktøy for å bli ledende på utdanning og forskning innen profesjonsfag.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uka kom NOKUT med rapporten «Institusjonell dynamikk i høyere utdanning og fagskolesektor». Rapporten peker på en sterk tendens til akademisering innen hele høyere utdanning, og de spør om trenden bare er av det gode. I rapporten ser man også at studentene nødvendigvis ikke bare søker seg til de største utdanningsstedene med høyest status. Rapporten ble presentert bredt sist mandag.

Universitet som en konsekvens

— Vi ser ikke på forskningsambisjonene våre som noe som går på bekostning av studiekvaliteten. Tvert i mot mener vi det er et økt behov for å styrke forskning på profesjonsfagene, og at det over tid vil øke kvaliteten også i utdanningen, sier Kari Toverud Jensen. Hun er rektor på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), og går i spissen for HiOAs satsing for å bli et unversitet.

— Universitetsstatus er ikke et mål i seg selv - det er en konsekvens av at vi styrker oss faglig, og det er et verktøy for å å øke kvalitet i utdanning og for å bli en ledende aktør innen utdanning og forskning på profesjonsfag, sier Toverud Jensen.

Kvalitet og ikke distriktspolitikk

— Det er kvalitet i utdanning og forskning som må være førende for hvem som skal bli universitet, ikke distriktspolitiske hensyn, mener rektor.

— Vi ser ikke bort fra at norgeskartet av utdannings- og forskningsinstitusjoner ville sett annerledes ut hvis distriktspolitiske hensyn ikke ble tatt hensyn til, men det får våre politikere svare for. Vi for vår del har lojalt fulgt opp myndighetenes ønsker om økt kvalitet, økt spesialisering og økt konsentrasjon, forstetter Toverud Jensen.

HiOA som mange andre er spente på utfallet av valget til høsten, og de er spente på konsekvensene for egen sektor og skole.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS