NOKUT med direktør Terje Mørland skal blant annet sjekke 17 studietilbud ved Høgskolen i Oslo og Akershus, som kan innebære ulovlig samarbeid med eksterne aktører. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
NOKUT med direktør Terje Mørland skal blant annet sjekke 17 studietilbud ved Høgskolen i Oslo og Akershus, som kan innebære ulovlig samarbeid med eksterne aktører. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

17 studier på HiOA under lupen for ulovlig samarbeid

NOKUT skal undersøke 17 studier ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) som mistenkes for ulovlig samarbeid med eksterne aktører.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) har avdekket at flere norske universiteter og høyskoler kan ha ulovlig samarbeid med eksterne aktører som ikke selv har rett til å tilby høyere utdanning. NOKUT varsler opprydning ved institusjonene.

Alle studiene som skal revideres i første runde tilbys i samarbeid med aktører som ikke har fullmakter til å tilby høyere utdanning, noe som plasserer samarbeidene på siden av Universitets- og høgskoleloven. 

Ser alvorlig på forholdene

— Samarbeid om utdanning er i utgangspunktet noe positivt, men vi ser svært alvorlig på avsløringene som har kommet frem i undersøkelsene våre av noen av samarbeidsavtalene. I enkelte av samarbeidene er høyskolene og universitetenes rolle begrenset til å skrive ut studiepoeng, mens den eksterne aktøren holder i alt fra undervisning til kvalitetssikring, sier tilsynsdirektør Øystein Lund, i NOKUT.

Klare for tilsyn

Marianne Brattland, studiedirektør på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), samt prorektor for utdanning, Olgunn Ransedokken, er klare for inspeksjon fra NOKUT.

— Vi jobber kontinuerlig med kvalitet i våre studier på alle nivå, sier Ransedokken, og legger til:

— At NOKUT utøver tilsyn, ønsker vi velkommen. Kvaliteten på våre studietilbud er høy, og gjennom evalueringer og tilsyn kan vi bli stadig bedre. Det blir viktig for ny ledelse å jobbe videre med kvalitetsarbeidet, og NOKUT er en viktig samarbeidspart i så måte.

Marianne Brattland, sier på sin side:

— HiOAs viktigste oppgave er å utdanne gode kandidater derfor har arbeidet med kontinuerlig forbedring av studiekvalitet høy prioritet. Kvaliteten på utdanningen ved HiOA er høy, men vi kan alltid bli bedre. At Nokut ønsker å etablere tilsyn på noen av våre utdanninger ønskes velkommen. Systematisk oppfølging og utvikling er nøkkelen til å skape god og innovativ utdanning, sier Brattland.

Tre fulltidsprogram

Tre av de aktuelle studiene på landsbasis som er under lupen er fulle gradsstudier. Det er:

  • Universitetet i Nordland og samarbeidet med Bodin fagskole om bachelorgradsstudium i nautikk, maritim økonomi og ledelse.
  • Høgskolen i Buskerud og Vestfold og samarbeidet med Vestfold-NKI Nettstudier om bachelorgradsstudium i økonomi og ledelse
  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og samarbeidet med Senter for eiendomsfag om erfaringsbasert mastergradsstudium i eiendomsutvikling.

I tillegg skal NOKUT revidere åtte mindre studier som tilbys ved Høgskolen i Østfold i samarbeid med Norsk eiendomsakademi.

Kaller inn til tilsynsmøter

NOKUT har sett nærmere på 220 studier som tilbys i ulike samarbeidskonstellasjoner. Utover revidering vil flere institusjoner bli kalt inn til NOKUT i løpet av høsten.

— Hele 75 prosent av alle studiene som ble rapportert inn til NOKUT er problematiske på et eller flere punkter. Mange av disse studiene tilhører et knippe universiteter og høyskoler. Dermed er det særlig noen institusjoner som har et utbredt bruk av samarbeid som kan være på siden av lovverket. Disse ønsker vi å se nærmere på for å få noen avklaringer, og vi utelukker ikke at flere studier kan bli gjenstand for revidering, avslutter Lund.

Følgende institusjoner kalles inn:

  • Høgskolen i Hedmark
  • Høgskolen i Molde
  • Høgskolen i Nord-Trøndelag
  • Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA)
  • Høgskolen i Buskerud og Vestfold
  • Høgskolen i Østfold 
  • Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS