Iselin Nybø, statsråd. Foto: Siri Øverland Eriksen

Forlenger styreperioden ved Nord universitet

Styredebatt. Kunnskapsdepartementet har bestemt å forlenge perioden for det sittende styret ved Nord universitet fram til 31. juli 2021.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunnskapsdepartementet kan i særlige tilfeller forlenge styrets funksjonsperiode og styremedlemmenes tjenestetid etter universitets- og høyskoleloven.

— Nord universitet utdanner kandidater som er viktige for Norge og for landsdelen. Det er avgjørende at universitetet jobber godt med de utfordringene de har. Derfor skal styret, som kjenner situasjonen og som har satt i verk tiltak for å styrke universitetet, fortsette i to år til, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V), i en pressemelding fra departementet.

Et flertall sa ja

Et flertall av styrerepresentantene har tidligere gitt tilbakemelding på at de er positive til en forlengelse, og styret diskuterte en eventuell forlengelse på styremøtet 20.desember.

Det er avgjørende at universitetet jobber godt med de utfordringene de har.

Iselin Nybø

Hvis noen av styremedlemmene ikke ønsker å fortsette ut over den opprinnelige styreperioden, skal det velges eller oppnevnes nye styremedlemmer for disse for perioden 31. juli 2019 til 31. juli 2021.

Betydelig debatt

Saken har skapt betydelig debatt ved Nord universitet. Og et mindretall blant styrerepresentantene har ytret seg svært kritisk til at denne forlengelsen, og atstyrets elv ikke har drøftet saken.

«Saken har ikke vært behandlet i styret og har heller ikke vært kjent for ledelsen, så styreleder og eksterne representanter har gått bak ryggen på resten av styret. Prosessen er høyst kritikkverdig og vedtaket er uforståelig», skriver seks fagforeninger ved Nord universitet i et åpent brev til Kunnskapsdepartementet, i følge Forskerforum.

Bakgrunnen for at departementet har villet forlenge styreperioden er den svøært krevene situasjonen de og NOKUT mener Nord universitet er i med tanke på kvalitet og kvalitetsutvikling.

Bekymret tilsynsdirektør

På styremøtet torsdag 20. desember fikk de også besøk av NOKUT.

I forkant av møtet sa tilsynsdirektør Øystein Lund blant annet til Khrono:

— De trenger å jobbe med kvalitetskulturen, og derfor sa jeg ja til å komme da rektor og styreleder spurte, sier Lund.

— Gjelder kvalitetsutfordringene bare dette doktorgradsprogrammet eller gjelder det generelt på universitetet?

— Vi har foreløpig ikke nok holdepunkter til å si om det gjelder generelt. Vi er i gang med et tilsyn av hele kvalitetsarbeidet ved Nord universitet, og vi er spente på resultatene av dette. Våre erfaringer til nå gjør at vi likevel mener å ane konturene av en institusjon som ikke makter, eller har tilstrekkelig interesse for kvalitetsarbeid. Det er en samlet utfordring som Nord er nødt til å ta på alvor, sier Lund.

Ba om milliarder allerede i 2015

Nord universitet har lenge jobbet med kvaliteitesutvikling og poengtert at de trenger betydelige ressurser utenfor rammen f or å samlet komme opp på det nivå som nå kreves av et universitet.

Les også fra 2015: Ber om en milliard ekstra over tre år til Nord universitet

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS