Ingvild Kjerkol

Nord universitet vil ikke omgjøre fuskevedtaket

Nå går plagiatsaken videre til Felles klagenemnd. 

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) under pressekonferansen på statsministerens kontor der hun og statsministeren kunngjorde at hun gikk av som statsråd Foto: Cornelius Poppe / NTB
Publisert Oppdatert

Tidligere helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) ble 10. april felt for fusk for en masteroppgave hun leverte sammen med medstudent i 2021. Hun har klaget på vedtaket. 

Onsdag havnet saken igjen på bordet til Nemnda for studentsaker ved Nord universitet.

— Vi plikter å vurdere saken på nytt med de nye opplysningene som foreligger, sa nemndleder Eilif Nordahl til Adresseavisen.

Han sa at de hadde to alternativer. Enten å omgjøre vedtaket fra 10 april, eller å fastholde det. Hvis de fastholder det, blir saken sendt videre til Felles klagenemnd.

Torsdag bekrefter Ingvild Kjerkols advokat Marianne Klausen overfor Khrono at nemnda ikke har funnet grunnlag for å omgjøre vedtaket.

I en e-post skriver hun: 

«Mine klienter har blitt gjort kjent med at nemnda for studentsaker ved Nord universitet har besluttet å sende klagen videre til Felles klagenemnd. Dette innebærer at nemnda ikke har funnet grunnlag for å omgjøre sitt eget vedtak.»

Felles klagenemnd er et nasjonalt organ som behandler klagesaker fra studenter om blant annet fusk. 

Fikk først karakteren A

Ingvild Kjerkols advokat Marianne Klausen var inntil i høst leder av nemnda, men måtte gå av da det viste seg at Kunnskapsdepartementet hadde oppnevnt henne ulovlig som medlem av nemnda for en tredje periode. 

Ingvild Kjerkol og medstudenten hadde opprinnelig fått karakteren A på masteroppgaven i kunnskapsledelse. 

Men Nord universitet bestemte seg for å se på den på nytt da flere medier fant at tekstlikheter med blant annet andre masteroppgaver i besvarelsen. 

Nesten ingen vinner fram 

Nemnda for studentsaker konkluderte 10. april med forsettlig fusk. Det førte til at statsminister Jonas Gahr Støre bestemte at hun måtte gå av som helse- og omsorgsminister. 

De færreste som klager til Felles klagenemnd, får medhold. I 2022 behandlet nemnda 254 fuskesaker, ifølge årsmeldingen. I bare seks saker ble fuskevedtakene opphevet fordi nemnda mente vilkåret for fusk ikke var oppfylt. 

Powered by Labrador CMS