Relatert innhold
Ny it-direktør ved OsloMet
Guro Berild er ansatt som ny IT-direktør ved OsloMet. Hun kommer fra Bane NOR der hun har jobbet siden 2020, de siste to årene som avdelingsleder for IKT forretningstjenester.
Berild overtar etter Ketil Are Lund, som sluttet som IT-direktør før sommeren.
– Jeg er veldig glad for at vi får Guro Berild som ny IT-direktør. Hun har bred og lang erfaring innenfor IT-ledelse og blir viktig for oss fremover i digital tjenesteutvikling og sikker drift av våre systemer, sier direktør for organisasjon og infrastruktur ved OsloMet, Vigdis By Kampenes.
Postdoktorer får stipend
To postdoktorer ved Michael Sars-senteret på Universitetet i Bergen (UiB) får hvert sitt prestisjestipend, melder universitetet på sin nettside.
— Vi er ekstremt stolte av Emily og Ruth som har vunnet disse prisene. De er et sterkt bevis på den fremragende forskningen og utdanningen som vi står for på Sars, og på de mange mulighetene som kommer ut av det, sier Lionel Christiaen, direktør ved Michael Sars-senteret.
Emily Claereboudt mottar et Marie Sklodowska-Curie Postdoctoral Fellowship, som hun vil bruke på forskning om skal gjennomføre et prosjekt om sjøpølsers kjemiske økologi.
— Jeg er veldig glad for at jeg skal få jobbe med sjøpølsene mine igjen, som jeg elsker og forguder. Men jeg er også glad for at jeg endelig får den anerkjennelsen for forskningen min som jeg har ønsket meg en stund, sier Claereboudt.
Ruth Styfhals får et EMBO Postdoctorial fellowhip for å studere nerveutvikling hos ribbemaneter.
Hotellhøgskole bytter navn
«Norsk hotellhøgskole» blir «NHS – Institutt for ledelse og tjenesteutvikling», skriver Universitetet i Stavanger i en pressemelding.
– Norsk hotellhøgskole har siden 1912 utdannet studenter innen service, ledelse, hotell og reiseliv. Vi har 112 års erfaring med ledelse og tjenesteutvikling – derfor er det naturlig at også dette får en plass i navnet vårt, sier instituttleder Trude Furunes.
Navneendringen ble vedtatt av Universitetsstyret ved UiS 6. juni 2024.
Norsk forsker vant pris
Førsteamanuensis Nina Holden vant i forrige uke pris på den niende Europeiske kongressen for matematikk, skriver Den europeiske matematiske forening på nettsiden sin.
Hun er en av 14 forskere som vant prisen for fremragende forskning under konferansen. Vinnere må være under 35 år gamle, og får et diplom og pengebeløp, som i år er på rett i underkant av 60.000 kroner.
Holden vinner prisen for hennes vesentlige bidrag til forskning på sannsynlighetsteori og hvordan den kan brukes på statistisk fysikk. Holden er førsteamanuensis ved Universitetet i New York, ved Courant Institute of Matematical Sciences.
Forsker utnevnt til tre utvalg
Stipendiat Ingrid Hjorth ved institutt for samfunnsøkonomi på Handelshøyskolen BI skal lede et regjeringsutnevnt ekspertutvalg om klimaendringer, og utnevnes i tillegg som medlem i to nye utvalg nedsatt av Helse- og omsorgsdepartementet. Det skriver høyskolen på sine nettsider.
– Jeg ser frem til å lede dette ekspertutvalget om klimatilpasning, og så vil nok beregning av klimatilpasningskostnader bli mer og mer aktuelt i årene som kommer – og med erfaring og mer kunnskap må estimatene fra vår rapport bli kontinuerlig oppdatert, sier Hjort.
Hensikten med klimautvalget er å skaffe kunnskap om samfunnsøkonomiske konsekvenser av klimaendringer for utsatte sektorer og regioner i Norge. Utvalget skal levere sin rapport innen 1. juli 2026.
– Vi vet at klimaet vil endre seg fremover. I tillegg til å kutte utslipp raskt må hele samfunnet tilpasse seg. For å gjøre det på best mulig måte må vi vite hva klimaendringene koster oss nå og i framtiden, og hvilke tiltak som lønner seg, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i en pressemelding fra regjeringen.
De to utvalgene fra Helse- og omsorgsdepartementet skal fokusere på henholdsvis råd om prioritering for folkehelsetiltak, og utsikter for sykehusøkonomi.
Professor oppnevnt til finanstilsyn i EU
Professor ved Handelshøyskolen, BI Morten Kinander, er oppnevnt som medlem av en undergruppe i finanstilsynet i EU, The European Securities and Market Authorities (ESMA), skriver BI i en pressemelding.
Kinander er oppnevnt til interessentgruppen for verdipapirer og markeder i ESMA. Funksjonen til gruppen er å gi teknisk rådgivning om standarder for finansregulering, samt veiledning og anbefaling.
– Dette er først og fremt en fantastisk anledning til å følge tilsyn og reguleringssutviklingen av kapitalmarkedene i detalj mens det skjer. Norge har et forholdsvist sterkt kapitalmarked med egne særtrekk, sier Kinander, som er professor ved institutt for rettsvitenskap og styring
Gruppen består av 30 medlemmer, hvor det er representanter fra kundegruppen, brukere av finansielle tjenester, næringsliv og finansmarkeder.
– Norge har et forholdsvist sterkt kapitalmarked med egne særtrekk. Samtidig er det også noen egne utfordringer som EØS-land. Som første ikke-EU medlem inn i denne gruppen, kan det kanskje hende at jeg har noen perspektiver som er noe annerledes fra de kontinentale medlemmene, sier Kinander.
Medlemmer av ESMA blir oppnevnt for fire år.
Ny professor ved Høgskulen i Volda
Gerd Sylvi Steinnes fikk nylig opprykk til professor ved Institutt for pedagogikk ved Høgskulen i Volda (HVO), skriver Høgskulen på sin nettside. Steinnes har undervist på barnehagelærerutdanning i en årrekke.
– Jeg har hatt et langt arbeidsliv ved Høgskulen i Volda og syns opprykket er stas, sier Steinnes.
Steinnes har undervist ved HVO helt siden 1995 i ulike roller. Hun har hovedfag i pedagogikk fra Universitetet i Oslo og doktorgrad i profesjonsteori fra OsloMet. Hun kjenner feltet sitt godt, og har tidligere vært førskolelærer.
– Det er viktig for barnehagene at tidligere barnehagelærere som meg faktisk blir professorer og på den måten kan påvirke. Min opplevelse er at barnehagesektoren er veldig interessert i ny forskning, sier Steinnes.
Utsatt psykologi-svar til UiA
Universitetet i Agder (UiA) får ikke svar på søknaden om å få etablere et profesjonsstudium i psykologi før sommerferien likevel.
Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) skriver i en e-post til UiA at den sakkyndige komiteen fortsatt jobber med de faglige vurderingene og ikke blir ferdig før medio august.
UiA har søkt to ganger om å få opprette profesjonsstudiet i psykologi, sist gang høsten 2023. I april kom svaret fra Nokut om at den sakkyndige komiteen ikke ville anbefale søknaden.
Beskjed var at søknaden er mangelfull og at utdanningen ikke oppfyller kravene til akkreditering. Komiteen mente at fagmiljøet ved UiA må styrkes innen utviklingspsykologi og personlighetspsykologi, samt at det er uklart i søknaden om studentene får erfaring med alle pasientgrupper og aldersområder.
15. mai sendte UiA så inn sitt tilsvar, og det er dette universitetet nå venter på svar på. Ifølge tilsvaret har UiA nå rettet opp manglene og blant annet ansatt flere fagpersoner innen utviklingspsykologi og personlighetspsykologi.
Ny dekan på Kristiania
Ahmet Soylu, professor i informatikk, går fra OsloMet til jobben som dekan for School of Doctoral Studies ved Kristiania, opplyser høyskolen i en pressemelding.
Avdelingen er ansvarlig for doktorgradsutdanningen ved Kristiania.
– Jeg ønsker å ta denne jobben fordi den representerer en unik mulighet til å være med å forme fremtidens doktorgradsutdanning ved Kristiania – og å bidra til Kristianias ambisjon om å bli akkreditert som Norges første uavhengige universitet, sier Ahmet Soylu.
Soylu har solid forskererfaring både fra Norge og Europa. Han er utdannet dataingeniør ved Isik University i Tyrkia, har en doktorgrad i informatikk fra University og Leuven, og har vært postdoktor i informatikk ved Universitett i Oslo. Forskningen hans går på blant annet digital transformasjon og stordata.
– Ahmet har en spennende og solid forskerbakgrunn. Jeg er veldig fornøyd med at han har takket ja til å lede School of Doctoral Studies, og arbeidet med å legge til rette for at Kristianias kandidater får en forskerutdanning av høy internasjonal kvalitet, sier rektor Trine J. Meza.
BI-studenter får støtte til startups
Den Norske Handelstands Understøttelsesfond i Skien gir 3,2 millioner kroner til utvikling av BI StartUp og stipender til studenter, skriver Handelshøyskolen BI på sin nettside.
To millioner kroner i frie midler gis til BI Startup for å utvikle tilbudet til studentbedrifter som vil lykkes med en forretningside. De resterende 1,2 millionene øremerkes stipender for studenter på BI.
– Vi takker for støtten som er svært viktig for utviklingen av entreprenørskapsmiljøet på BI. Dette gjør at enda flere studenter får muligheten til å teste ut sine forretningsideer med kyndig veiledning fra gode fagkrefter, sier rektor ved Handelshøyskolen BI, Karen Spens.
BI Startup er en fysisk møteplass med kontorer hvor studenter kan utvikle sine egne oppstartsprosjekter og møte studenter fra ulike studieretninger i arbeidet.
Urfolksforskning får 35 millioner
UiT Norges arktiske universitet får sammen med 13 eksterne partnere nærmere 35 millioner kroner i støtte fra Horisont Europa. Det skriver UiT på sin nettside.
Pengene skal gå til prosjektet Birgejupmi, som varer i tre år og har tre hovedmål: dokumentere og revitalisere urfolkskunnskap, vurdere endringer knyttet til klimatilpasninger og utforske landskapets transformative potensial.
Forskergruppa Indigenous voices ved UiT skal delta i forskingsprosjektet.
— Vi har i flere år hatt et two-eyed seeing samarbeid med forskerkollegaer blant annet i Berlin, Oulu og Tartu. Med two-eyed seeing menes at vi kombinerer urfolkskunnskap og vestlig vitenskapelig kunnskap. Også i denne søknadsprosessen har vi jobbet slik og er svært fornøyd med at vi nådde opp, sier Jan-Erik Henriksen, dosent ved Institutt for barnevern og sosialt arbeid.
Forskningen skal foregå i Sørreisa, Lavangen, Alta, Berlevåg, Porsangerfjorden, Berlevåg, Nesseby og Varangerfjorden i Sápmi, og i vest og sør på Grønland.
Går fra NHO til BI
Kurt Weltzien forlater NHO for å bli førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, skriver Rett24.
Han er spesialist på kollektiv arbeidsrett. På BI vil han ha særlig fokus på forskning og undervisning i arbeidsrett. Weltzien har vært i NHO siden 2007.
Toril Aalberg tilbake som instituttleder
Toril Aalberg går tilbake i rollen som instituttleder på Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, skriver Universitetsavisa.
Hun tar over for Johan Fredrik Rye, som gir seg etter tre år i stillingen for å ta en jobb ved Universitetet i Oslo. Rye tok i sin tid over for nettopp Aalberg, som var instituttleder fra 2017 til 2021.
Hun søkte ikke stillingen i 2021 fordi hun ville tilbake til forskning og undervisning. Nå, etter at kollegaer har gitt uttrykk for at de ønsker henne tilbake, er hun motivert for en runde til.
— Med en lengre runde i tenkeboksen kom jeg frem til at den omfattende støtten og tilliten, kombinert med et ønske om å bidra til at ISS også fremover forblir et godt og veldrevet institutt, var motivasjon nok til å søke igjen, sier Aalberg til Universitetsavisa.
Ny leder ved Kirkelig utdanningssenter nord
Ragnhild Strauman blir ny senterleder ved Kirkelig utdanningssenter nord (Kun) ved VID Tromsø, skriver VID på sin nettside.
– Jeg ser fram til å komme tilbake til KUN og jobbe med de hyggelige folkene der. Ikke minst gleder jeg meg til å møte studentene. Som senterleder vil jeg jobbe for å bevare KUNs viktige rolle i utdanningen av kirkelig ansatte, sier hun.
Strauman kommer fra rollen som kulturrådgiver ved Sør-Hålogaland bispedømmekontor, og har tidligere jobbet ved Kun. Hun starter som senterleder 1. oktober.
Lovisa Mienna Sjöberg ansettes samtidig som førsteamanuensis i praktisk teologi.
– Jeg gleder meg til å komme til det sterke fagmiljøet på KUN og VID Tromsø, og bli en del av det teamet som allerede er på plass der, sier Sjöberg.
Gunnar Yttri fortsetter som rektor
— Vi er svært fornøyd med ansettelsen av Gunnar Yttri i et nytt åremål som rektor ved Høgskulen på Vestlandet. Det gir god kontinuitet og en tydelig linje framover i en viktig og avgjørende tid for høgskulen, sier styreleder Arvid Hallén i en pressemelding.
Yttri er allerede rektor på HVL, og får en ny åremålsperiode fra 1. januar 2025 i fire år til.
— Jeg er glad for at styret viser meg tillit og har ansatt meg i et nytt åremål som rektor. Jeg er svært motivert for arbeidet og vil gjøre mitt for at høgskulen og det nye universitetet vårt utvikler og styrker seg i tråd med de mål og ambisjoner som strategien legger til grunn. Å arbeide som rektor er svært meningsfylt og jeg gleder meg til fortsettelsen, sier Yttri.
HVL leverte nylig universitetssøknad til Nokut. En sentral oppgave for Yttri og ledelsen blir å se denne prosessen i havn.
Fire unge forskere får gullmedalje fra kongen
H. M. Kongens gullmedalje for 2024 blir tildelt fire forskere fra Universitetet i Oslo (UiO), skriver universitetet på sin nettside.
Gullmedaljen gis til yngre forskere som har fått bedømt et vitenskapelig arbeid ved UiO, og kriteriene er at arbeidet er anerkjent for å bidra til fagfeltets forskningslitteratur.
De fire forskerne er Ishita Barua fra Det medisinske fakultet, Johannes Røsok Eskilt fra Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Emma Helene Heggdal fra Det humanistiske fakultet, og Uzair Ahmed fra Det samfunnsvitenskapelige fakultet.
— Gratulerer til de fire svært dyktige forskerne! Det er alltid like inspirerende hver gang vi tildeler gullmedaljene. Universitetet i Oslo har som mål å være i den internasjonale forskningsfronten, og da er bidragene fra våre fremragende, yngre forskere helt essensielt, sier rektor Svein Stølen.
Blir ny direktør ved Nobelinstituttet
Kristian Berg Harpviken går fra Institutt for fredsforskning (PRIO) til Nobelinstituttet. Fra 1. januar 2025 tar han over direktørjobben etter professor Olav Njølstad som går av med pensjon.
Berg Harpviken er utdannet sosiolog og har vært tilknyttet PRIO siden 1993. Han var direktør ved instituttet i åtte år fra 2009 til 2017.
Som direktør ved Nobelinstituttet blir han også sekretær for Nobelkomiteen og vil delta på alle komiteens møter, opplyser Nobelinstituttet i en pressemelding.
Ny strategi i Agder
Onsdag vedtok styret ved Universitetet i Agder (UiA) visjon og mål for universitetets virksomhet i perioden 2025-2028.
Visjonen for UiA er den samme som før: «Samskaping for fremtidens kunnskap». De seks hovedmålene er:
- UiA skal være studentenes universitet
- UiA skal ha relevante, robuste og attraktive studietilbud
- UiA skal øke kvaliteten i forskning og faglig og kunstnerisk utviklingsarbeid
- UiA skal gå foran i effektiv, bærekraftig og ansvarlig bruk av ny teknologi og nye arbeidsmåter
- UiA skal bli sterkere på samfunnsnyttig nyskaping og entreprenørskap
- UiA skal ta en tydeligere nasjonal posisjon
Universitetsstyret brukte lang tid på å diskutere forslaget til strategi, punkter ble presisert og flyttet om på, men til slutt kom styret i havn og fikk gjort et vedtak.
Strategiforslaget har vært gjennom en høringsrunde i og utenfor UiA, og ble også diskutert i forrige styremøte i mai.
UiT-rektor blir filharmonisk styreleder
Dag Rune Olsen, rektor ved UiT Norges arktiske universitet, blir styreleder i Arktisk Filharmoni, skriver Bodønu.
Han ble valgt inn på generalforsamling den 12. juni.