Vestgrensa studentby i Oslo. Foto: Svein Finneide/SiO Foto: Ketil Blom Haugstulen

NSO sier ja til student-boliger på sykehjem

Arbeiderpartiet vil gi studenter tilbud om billige boliger på sykehjem. — Alt som gir studentene tak over hodet når de starter på studiene er positivt, sier studentleder Mats Beldo.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag la Arbeiderpartiet (Ap) fram sin plan for eldreomsorg i neste stortingsperiode, melder NRK.

Ett av punktene i planen er å etablere billigere studentboliger i tilknytning til sykehjem og omsorgsboliger, mot at studentene binder seg til å være del av miljøet rundt de eldre.

— Vi tenker at det ligger flere gevinster i dette, sier nestleder i Ap, Hadia Tajik til NRK, og utdyper:

— Studentene får et rimelig sted å bo, både de eldre og studentene kan ha det kjekt i lag, og i tillegg gir det fagfolkene på disse plassene mulighet til å være fagfolk fordi de får frigjort tid og kapasitet.

Alt tak over hodet positivt

Studentene får et rimelig sted å bo, både de eldre og studentene kan ha det kjekt i lag, og i tillegg gir det fagfolkene på disse plassene mulighet til å være fagfolk fordi de får frigjort tid og kapasitet.

Hadia Tajik

Det er gjennom student-samskipnadene og et student-boligtilbud til 20 prosent av student-massen man gir best vilkår for
studentene.

Mats Johansen Beldo

Leder for Norsk studentorganisasjon (NSO), Mats Johansen Beldo, tar imot forslaget med åpne armer.

— Alt som gir studentene tak over hodet når de starter på studiene er positivt, sier han, men legger til:

— Det er likevel viktig at slike forslag ikke går på bekostning av den rekordstore satsningen på studentboliger som er tildelt de siste årene.

Tillegg til studentboliger

Han vet ikke om studenter vil være interessert i et slikt tilbud, eller om han selv ville takket ja et slikt tilbud.

— Men ved studiestart ville jeg absolutt vurdert alle muligheter til et rimelig sted å bo. 

Beldo håper at dette initiativet kommer i tillegg til de studentboligene som Arbeiderpartiet har gått til valg på, og i tillegg til de 2500 boligene som nå tildeles årlig.

— Studenter og eldre kan helt sikkert ha det veldig fint sammen, men studenter skal primært vie tiden sin til studier og studenttilværelsen, og det er gjennom studentsamskipnadene og et studentboligtilbud til 20 prosent av studentmassen man gir best vilkår for studentene.

Ser til Nederland

Tajik forteller til NRK at prosjektet henter inspirasjon fra Nederland:

— Der har studenter fått leie plass på en omsorgsbolig eller et sykehjem til en rimelig sum, i Nederland er det 2700 kroner i måneden. Motytelsen er at de setter av 30 timer i måneden på å være sosiale med dem som bor der; det kan være å spille et spill, slå av en prat, gjøre et ærend, bytte batteri på ei klokke, eksemplifiserer Tajik.

Les også:

Høyre og LO positive

LO synes i utgangspunktet forslaget har gode intensjoner, men er opptatt av at dette ikke må få innvirkning på bemanning ellers på institusjonene.

Henrik Asheim i Høyre er positiv til forslaget fra Ap, men understreker at det må foregå på de eldres premisser. Han legger også til overfor NRK at ikke hvem som helst kan flytte inn i de eldres hjem.

— Hvis man skal gjennomføre et forsøk som dette, så må det også kontrolleres at de studentene som flytter inn på eldrehjem faktisk er egnet til å bo der. Og at dette verken går ut over kvaliteten eller tilbudet til de eldre, sier Asheim.

Les også: Få studenter ønsker seg en jobb på sykehjem

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS