revidert nasjonalbudsjett

Ny kostnadssprekk for livsvitenskapsbygget

I høst ble det kjent at livsvitenskapsbygget blir 5 milliarder kroner dyrere enn planlagt. Nå har prisen steget enda mer.

Daværende statsminister Erna Solberg, instruert av Erling Sande, markerte byggestarten på det som blir livsvitenskapsbygget ved Universitetet i Oslo i februar 2019.
Publisert Oppdatert

Stortinget vedtok i 2018 å bruke inntil 6,145 milliarder kroner på bygging av livsvitenskapsbygget. Høsten 2021 ble det kjent at de forventede kostnadene hadde økt med nesten 5 milliarder kroner, totalt 11,6 milliarder kroner.

Aftenposten melder nå at regjeringen tror det nye prestisjebygget vil koste opptil 12,4 milliarder kroner totalt.

Vurdert å stoppe prosjektet

Regjeringen la torsdag frem revidert nasjonalbudsjett. Der kom det frem at livsvvitenskapsbygget er forventet å bli enda dyrere. De økte kostnadene henger. sammen med at prisstigningen er betydelig høyere enn tidligere anslått

«Regjeringen har vurdert å stanse prosjektet midlertidig på grunn av den negative kostnadsutviklingen,» skriver de og fortsetter:

«... men besluttet å fullføre prosjektet frem til tett bygg og ferdig utendørsanlegg.»

Samtidig melder Aftenposten at regjeringen fortsatt vil vurdere å stanse prosjektet midlertidig om kostnadsøkningen fortsetter.

Prestisjebygg

Livsvitenskapsbygget var i utgangspunktet planlagt å stå klart i 2023, men er allerede varslet forsinket etter at det ble satt på pause høsten 2020. Analyser har også vist at kostnadsrammen ville bli overskredet på grunn av krevende grunnforhold med kvikkleire.

Da det i høst ble kjent at det kom til å bli nesten fem milliarder dyrere enn forventet forklarte daværende minister for forskning og høyere utdanning, Henrik Asheim, det på følgende måte:

— Hovedårsaken til det er så enkelt at det er besluttet at Oslo universitetssykehus også skal inn i livsvitenskapsbygget og det må da utvides for å få plass til dem også.

Livsvitenskapsbygget i Gaustadsbekkdalen skal etter planen bli Norges største universitetsbygg. Det er Statsbygg som er byggherre på vegne av Kunnskapsdepartementet.

Powered by Labrador CMS