Guro Lind, tidligere leder i Akademiet for yngre forskere er nyvalgt leder i Forskerforbundet. Foto: Siri Øverland Eriksen

Lind ny leder i Forskerforbundet

Valg. Guro Elisabeth Lind og Kristin Dæhli er Forskerforbundets nye leder og nestleder fra nyttår.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Far 1.januar tar Guro Elisabeth Lind og Kristin Dæhli over som Forskerforbundets nye leder og nestleder. Det ble klart etter valg på forbundets representantskapsmøte i onsdag.

Guro Elisabeth Lind er kreftforsker og professor, og arbeider i dag ved Oslo Universitetssykehus og Universitetet i Oslo. Hun er tidligere leder av Akademiet for yngre forskere og har også vært lokal tillitsvalgt for Forskerforbundet. Hun blir Forskerforbundets første kvinnelige leder siden 80-tallet. Hun erstatter Petter Aaslestad som har sittet som leder i Forskerforbundet de siste seks årene (to perioder).

Kunne ikke si nei

Khrono snakket med Lind da hun ble nominert som lederkandidat og hun kunne fortelle om tvil.

— Jeg var veldig i tvil, først og fremst fordi jeg er en aktiv forsker med forskergruppe og spennende prosjekter. Men jeg er jo også aktivt engasjert i forskningspolitikken og kunne ikke si nei til denne spennende utfordringen, sier Lind til Khrono.

Hun ble spurt av valgkomiteen allerede før jul i fjor, og sa seg interessert og har vært i prosess i hele vår. Og hun brenner for alle de viktige utfordringene som venter.

— Forskningens standing i samfunnet og sannheten er under press. Dette er bekymringsfullt. Forskerforbundet bidrar allerede bra her, sier Lind, og fortsetter:

— Det koker også ned til at vi skal gå over fra et ressursbasert til et kunnskapsbasert samfunn og her kan Forskerforbundets medlemmer utgjøre en forskjell. Det er jo vi som skal levere på omstillinger, helse, klima og energi, sa den påtroppende lederen.

Nestleder fra NTNU

Kristin Dæhli (NTNU) er, ifølge forbundets hjemmeside, en av forbundets mest erfarne tillitsvalgte, og har hatt en rekke tillitsverv lokalt og nasjonalt.

Nestledervervet som Dæhli stiller til valg for, er en nyopprettet posisjon i femti prosent.

På spørsmål fra Universitetsavisa om arbeidsfordelingen mellom de to øverste lederne blir slik at det er Dæhli som skal mene noe når for eksempel lokallag i Forskerforbundet tråkker i hverandres bed, svarer hun:

— Jeg skjønner du tenker på situasjonen som har oppstått mellom lokallagene ved UiB og NTNU omkring Steinnes-saken. Den saken kjenner ikke jeg personlig, og alt som har med det å gjøre håndteres av styreleder her ved NTNU, Jon Anders Risvaag. Det jeg kan si, er at som tillitsvalgt jobber man hver dag med vanskelige saker. Den erfaringen har jeg rikelig av, og det kommer jeg til å ta med meg inn i et nasjonalt verv. Det vil komme vanskelige saker, og de må vi møte, sa Dæhli i et intervju med Universitetsavisa før valget.

Dæhli er også opptatt av at myndighetene nå «lesser på» forskerne undervisningsplikt uten kompensasjon, og sier at hun vil fortsette Petter Aaslestads jobbe mot enda en pliktmessig oppgave.

Vagstad gjenvalgt

Styremedlem Steinar Vagstad fra Universitetet i Bergen (UiB) ble gjenvalgt til en ny periode i Forskerforbundets styre. Han og hans lokallag ved UiB skapte rabalder internt i forbundet da de i høst gikk inn og bevilget 40.000 kroner i støtte til tvangsflyttet professor og tidligere tillitsvalgt o forbundet på NTNU, Kristian Steinnes.

Ifølge Forskerforum ble valgkomiteens forslag til øvrige styremedemmer supplert med seks alternative lister. Flere av listene hadde omrokert noen av dagens styremedlemmer som var foreslått til å fortsette i neste periode av valgkomiteen. Da det kom til avstemmingen var det tre lister som ble opprettholdt, en fra valgkomiteen, en fra OsloMets lokallag og en fra NTNUs lokallag. Etter opptellingen av stemmene var det klart at forslaget fra NTNU var gått igjennom

Endringen her ble at Kristin Hinna ved Høgskolen på Vestlandet ble byttet ut med Belinda Eikås Skjøstad fra Universitetet i Oslo.

I tillegg til leder Guro Lind og nestleder Kristin Dæhli ble disse valgt inn i Forskerforbundets nye ledelse i form av medlemmer og varamedlemmer av styret de neste tre årene fra 1.januar 2019:

  • Ellen Karoline Dahl, UiT
  • Sebastian Eiter, Nibio
  • Brita Haugum, Ahus
  • Belinda Eikås Skjøstad, UiO
  • Steinar Vagstad, UiB
  • Varamedlemmer:
  • Lena Marie Kjøbli, NMBU
  • Berit Bratholm, USN
  • Brynjar Kulset, Nasjonalbiblioteket
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS