Økonomisk krisepakke til studentene
Ny milliard inn i studentkrisepakken
Milliarden skal sørge for at en tredjedel av det foreslåtte ekstralånet nå isteden blir stipend.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Til tross for harde forhandlinger natt til tirsdag, så har ikke flere av opposisjonspartiene klart å få på plass alle endringene de ønskte i den økonomiske krisepakken til studentene.
Likevel har de klart å få på plass noen justeringer. Regjeringen tilbød i forrige uke studentene et ekstra lån på 26 000 kroner for de som har mistet arbeidsinntektene sine.
Blant annet Arbeiderpartiet, SV og Rødt varslet at de ville kjempe for at studentene skulle kompenseres med stipend og ikke lån.
I morgentimene meldte både NRK og Dagbladet at partiene har blitt enige om å legge en studentmilliard inn i krisepakken.
Den skal sikre at anslagsvis rundt en tredel av de såkalte koronalånene kan omgjøres til stipend.
Etter det Khrono erfarer står dette i avtalen som partiene på Stortinget nå har blitt enige om:
«Stortinget ber regjeringen foreslå en ordning som innebærer 1 mrd. kroner til konvertering av ekstralån til stipend for studenter som kan dokumentere inntektsbortfall.»
Arbeiderpartiet glad for ekstra milliard
Arbeiderpartiet, som var et av flere parti som varslet at de ville forhandle frem en bedre pakke for studentene, er godt fornøyd med en milliard ekstra til studentene.
— Vi har jobbet hardt for at så mye som mulig skulle bli stipend, så det er en stor seier at vi har fått til et milliardløft for studentene selv om det ikke er optimalt, skriver Torstein Tvedt Solberg (Ap), nestleder i Stortingets utdanningskomité, til Khrono i en e-post. Han legger til:
— Det så lenge mørkt ut i forhandlingene, og høyrepartiene hadde flertall for sitt forslag med lån og gjeld, men de store protestene vi har sett fra studentene, sektoren og fagbevegelsen ga heldigvis resultater.
SV ønskte seg mer
Utdanningspolitisk talsperson i SV, Mona Fagerås, sier det har vært viktig for SV gjennom hele forhandlingsrunden, og sørge for at de studentene som har mista jobben sin og ikke har rett på dagpenger, skulle kompenseres med stipend ikke bare lån slik regjeringen først foreslo.
— Her har det vært vanskelig å få de andre partiene med på lasset, dessverre. Derfor er jeg glad og stolt over det vi i SV har fått til på studentenes vegne. Et forslag om å sørge for at 1/3 av lånet blir stipend er ikke det vi i utgangspunktet kjempa for. Men vi er kjempeglad for denne milliarden, skriver Fagerås i en SMS til Khrono.
Hun mener dette var viktig for å få ro for studentenes situasjon.
— Mange sitter og skal forberede eksamener nå. Da skal de ikke være bekymret for økonomien, skriver Fagerås.
Stortingsrepresentant Ola Elvestuen i regjeringspartiet Venstre sa dette da partiene på Stortinget møtte pressen i formiddag.
— Vi har gjort situasjonen for studenter betydelig bedre ved at en del av lånet nå blir gjort om til stipend. Dette vil skape mindre usikkerhet, sa Elvestuen.
— Vi må stå på videre
Ida Andersen (23), som studerer til master i politisk kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, var en av flere som forrige uke satte ord på situasjonen flere studenter nå står i.
Da regjeringens forslag om mer lån kom på bordet, var hun svært skuffet. Til den nye framforhandlede løsningen har hun nå denne kommentaren:
— Det er bra at 1/3 blir stipend og en god start - men fortsatt ikke bra nok. Det er bedre enn det opprinnelige forslaget, men studenter fortjener likevel det samme sikkerhetsnettet som andre arbeidstakere, skriver Andersen i en melding til Khrono.
Hun mener studentene ikke må gi seg i kampen om rettferdig behandling.
— Det er fortsatt for mye lån og jeg mener vi må stå på videre for å sikre studenter sin økonomiske situasjon så de ikke faller utenfor. Vi står fortsatt i en situasjon nå der vi risikerer at mange studenter må avbryte studiene sine. Jeg mener også at studenter burde ha lik rett på dagpenger som andre arbeidstakere når de blir permitterte, skriver Andersen..
Studentledere med blandede meninger
Leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, Andreas Trohjell, som i forrige uke kalte regjeringens krisepakke for en drittpakke, er glad for at studentene har blitt hørt.
— Akkurat nå er jeg strålende fornøyd. Dette viser at Stortinget tar grep når studentene ber om det, og legger de nødvendige kortene på bordet. Tusen takk til alle som har forhandlet dette frem, skriver Trohjell i en SMS til Khrono.
Leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO), Marte Øien, har denne kommentaren:
— Dersom lekkasjene stemmer er dette et tydelig signal om at Stortinget tar studentenes situasjon på alvor. Nå er vi spent på å se detaljene i pakken, skriver Øien i en SMS.
Lederen i studentutvalget i Industri Energi, Michal Jan Warecki, mener det er rom for forbedringer.
– Alle andre arbeidstakere får dekket 20 dager med full lønn før de går over på dagpenger, noe studenter ikke får tilbud om. I tillegg er situasjonen enda usikker for 1 av 5 studenter, de som ikke har søkt eller kan søke om støtte fra Lånekassen, skriver han i en e-post.
Etterlyser flere tiltak
NITO Studentene er skuffet over at det kun er 1/3 av ekstralånet som skal omgjøres til stipend.
— NITO og NITO Studentene mener en krisepakke gjennom NAV ville vært en bedre løsning der studenter ville fått like rettigheter som ordinære arbeidstakere. Vi mener det ikke er tilstrekkelig grunnlag for å holde studentene utenfor samfunnets vanlige sikkerhetsnett ved tapt inntekt, skriver leder Ole Marius Svendsen i en e-post.
I tillegg savner NITO Studentene et tiltak rettet mot de studentene som får forskjøvet sine studier inn i sommerferien.
— I et vanlig år ville de kunne sikre livsoppholdet gjennom inntekt fra sommerjobb, men det muligheten forsvinner trolig når semesteret forlenges, skriver Svendsen.
Leder i Pedagogstudentene, Frank Aleksander Bræin, mener det er bra at Stortinget nå tar ansvar og lytter til studentene, selv om også de helst skulle sett at hele ekstralånet ble omgjort til stipend.
— Dette er en god investering for framtida. Nå får vi forhåpentligvis flere gjennom krisen, også må vi se på hva dette faktisk vil innebære for studentene våre, skriver Bræin i en e-post.
Mener det trengst ytterligere grep for utenlandsstudentene
Leder i Akademikerne, Kari Sollien, mener den framforhandlede løsningen er langt bedre enn det opprinngelige forslaget.
— Studentene, som hundretusenvis av andre arbeidstakere, trenger nå at myndighetene bidrar med stabilitet og trygghet, ikke økt gjeld og trangere kår. Akademikerne har over mange år jobbet for å heve studiestøtten for alle permanent til dette nivået, altså rundt 140 000 kroner (1,5 G), skriver Sollien i en e-post.
I tillegg mener hun at det må tas ytterligere grep for å sikre utenlandsstudentene, som nå har det vanskelig med en historisk svak kronekurs.
Lange forhandlinger
Forhandlingene i Stortingets finanskomité om den såkalte tredje koronavirus-krisepakken ble ikke avsluttet før rundt klokken 02 natt til tirsdag, melder TV 2.
Det var først da regjeringspartiene og opposisjonspartiene Sp, Frp, Ap og SV kom til enighet.
Alle partiene på Stortinget stiller seg nå helhjertet bak den tredje krisepakken, med unntak av Rødt og MDG, skriver NRK.
Studenter i harnisk
Regjeringens foreslåtte krisepakke til studentene var et hett tema blant studentene i forrige uke da den ble presentert.
Flere reagerte på at studenter forskjellsbehandles som arbeidstakere.
Flere studenter er avhengige av deltidsjobb ved siden av studiene, men permitterte studenter har ikke rett på dagpenger gjennom Nav på samme måte som andre arbeidstakere har.
— Vi aksepterer ikke at norske arbeidstakere forskjellsbehandles. Studenter med deltidsjobb må få økonomisk støtte, ikke større gjeldsbyrde, sa leder i NSO, Marte Øien.
Lars Terje Husbyn, student ved Universitetet i Oslo, sa til Khrono i forrige uke at den kunne betegnes som en lånepakke, ikke krisepakke.
— En treffende metafor er å si at regjeringen tilbyr studentene et kredittkort, sa Husbyn.
Slik så regjeringens forslag ut:
- 15. april vil alle studenter få utbetalt lån og stipend for resten av vårsemesteret. For mai, april og juni utgjør dette 27.550 kroner.
- Lånekassen vil åpne for et tilleggslån på inntil 26.000 for alle studenter. Søknadsfristen for dette vil være 15. april, og pengene vil være raskt på konto for dem som får dette innvilget.
Opposisjonspartiene har nå klart å få inn friske midler til studentene, som skal bidra til at en andel av det foreslåtte ekstralånet nå blir stipend, melder flere medier.
Tidlig tirsdag morgen kunne Kunnskapsdepartementet også melde at de gir syv studentsamskipnader og én boligstiftelse til sammen 726 millioner til å bygge 2 000 nye hybelenheter til studenter rundt om i landet.
Nyeste artikler
Etter seks år uten husleie kan Akademika-butikken i Tromsø ryke
Viten-TV gir deg kunnskap du kan stole på
Steinar Sæther innstilt som ny leder i Forskerforbundet
Kven blir med på UiB-rektorens lag? — Ingen kommentar
Tre universitet og ein høgskule lanserer «banebrytende strømmetjeneste»
Mest lest
Kom fra Somalia og ble taxisjåfør i Norge. Nå er han professor
Ina strøk fordi hun ikke fant noen å skrive oppgave med. Nå vil hun hjelpe andre
Ansatte og studenter kan ha blitt utsatt for livsfarlig asbest på NTNU
Nå kommer Norges 11. universitet
Hagtvet har rett. Universitetene er rammet av råte