— Beslutningsprosessen hadde blitt bedre med færre involvert, mener professor Arne Krumsvik om rekrutteringsprosessen av rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
— Beslutningsprosessen hadde blitt bedre med færre involvert, mener professor Arne Krumsvik om rekrutteringsprosessen av rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Vi skulle ha ansatt alle tre

Professor Arne Krumsvik mener at HiOA burde ansatt alle tre rektorkandidatene som var med i finalerunden. Men det er ikke for sent: Nå åpnes det for nye søknader til dekan- og prorektorstillingene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Medieprofessor og lederekspert, Arne Krumsvik, satt i tilsettingsrådet for ny rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og var med på å rekruttere Curt Rice til ny rektor. Rice ble tilsatt tirsdag denne uka.

Les også: Curt Rice ny rektor ved HiOA

Krumsvik er veldig fornøyd med at Rice ble ny rektor, men stiller spørmål ved flere sider av rektorprosessen, og rekrutteringen av det som skal bli en ny og enhetlig ledergruppe ved HiOA. 

Ikke fullmakt til helhet

«Slik prosessen blir organisert ved HiOA, kan det se ut som at forankring i organisasjonen fortsatt er viktigere enn en velfungerende ledergruppe», skriver han i et innlegg på den daglige bloggen sin, Bestem deg

Slik prosessen blir organisert ved HiOA, kan det se ut som at forankring i organisasjonen fortsatt er viktigere enn en velfungerende
ledergruppe.

Arne Krumsvik

Jeg har blitt informert om at det kommer til og åpnes en mulighet for nye søknader.

Agneta Bladh

Les bloggen her: Slik fikk jeg ny sjef

«Da vi satt tilbake med tre utmerkede kandidater til topplederjobben som alle var svært ulike, slo det meg at de tilsammen hadde vært et helt supert lederteam. Men vi hadde ikke fullmakt til å tenke på helheten», skriver han videre.

De tre finalekandidatene var i tillegg til den eksterne professoren Curt Rice, to interne kandidater: dekan på Fakultet for helsefag, Nina Waaler og forskningsdirektør Morten Irgens. Så langt har ingen av de to sistnevnte, i hvertfall ikke offisielt, søkt noen av de andre utlyste lederjobbene ved HiOA.

To nye søkere godkjent

Ifølge HR-avdelingen ved HiOA har de så langt akseptert to søknader som kom etter søknadsfristen til de underordnede lederstillingene. Begge er unntatt offentlighet.

Den ene er en mannlig søker til stillingen som dekan ved Fakultet for teknologi, kunst og design og den andre er en kvinnelig søker til dekanstillingen på Fakultet for helsefag. 

Les også: Tre rektorkandidater til finale

Overfor Khrono bekrefter Krumsvik at han mener at de i tillegg til Rice burde innstilt og ansatt Irgens og Waaler, som prorektorer f.eks.

Stillingene som to prorektorer og dekanene på alle fire fakultetene hadde søknadsfrist en uke før det ble offentlig kjent hvem som ble ny rektor. 

Seks nye tilsettingsutvalg

Krumsvik peker også på at helhetstenkningen kan bli borte når høgskolestyret har satt ned seks andre utvalg for å intervjue og innstille disse lederne. I praksis betyr det at 23 nye personer, som ikke var en del av rektorprosessen, skal plukke ut disse kandidatene.

«Rektor skal få lov til å påvirke prosessen, men hastverk og ønske om å involvere mange går på bekostning av helheten», skriver Krumsvik.

— Hvordan mener du rekrutteringsprosessen burde vært? 

— Jeg er godt fornøyd med resultatet, det må det ikke være noen tvil om. Men beslutningsprosessen hadde blitt bedre med færre involvert. Jeg tror det kan være proffe prosesser i offentlig sektor også, men dette var neppe en mønstermodell, sier han.

Les også: 14 vil bli rektor på HiOA

Håper på flere søkere

— Bør det åpnes for å motta flere søknader  til prorektor- og dekanstillignene nå?  Eventuelt at hodejegerfirmaet aktivt henter inn potensielt nye kandidater som har lyst til å jobbe sammen med den nye rektoren? 

— Jeg håper det vil skje, men det er alltid en fare for at de som allerede er offentlige søkere kan hoppe av om de opplever at det blir ekstraomganger, sier Krumsvik.

På spørsmål fra Khrono om det nå blir åpnet for nye søkere til de utlyste lederstillingene, svarer HR-avdelingen ved HiOA at de ikke ønsker å si noe om det, men at de følger personalreglementet. I praksis betyr at det de vurderer alle søknader etter fristen individuelt, om de skal aksepteres eller ikke. 

Bladh bekrefter ja til nye søkere

Eksternt styremedlem Agneta Bladh (bildet over) ledet rekrutteringsprosessen av ny rektor. Hun kan fortelle Khrono at det er åpent for nye søkere til de utlyste lederstillingene. 

— Jeg har blitt informert om at det kommer til og åpnes en mulighet for nye søknader, noe som vil innebære at kretsen av søkere kan komme til å utvides, sier Bladh. 

— Nå har vi hatt vår prosess, som jeg mener har fungert bra.  Og i et helhethensyn bør man også ta hensyn til at den nye rektoren trenger å være med i rekrutteringsprosessen av prorektorer og dekaner, sier hun, all den tid rektor skal jobbe tett med disse andre lederne. 

— Curt Rice har også uttrykt et ønske om å delta i denne prosessen, noe nåværende rektor, Kari Toverud Jensen, har stilt seg positiv til, sier Bladh.  

Rice vil delta 

Nytilsatt rektor Curt Rice skal tiltre stillingen 1.august.  Han også bekrefter overfor Khrono at han ønsker at det skal åpnes for nye søkere til dekan- og prorektorstillingene. 

— Hvilken rolle skal du ha i sammensetningen av den nye ledergruppen din? 

— Høgskolestyret, med styreleder Toverud Jensen i spissen, har vært meget tydelig på at jeg skal være involvert i prosessen. Jeg har et utmerket samarbeid med både rektoren og hodejegerne og er trygg på at jeg kan gi uttrykk for mine tanker selv om jeg ikke har en rolle formelt sett, sier Rice. 

— Er du enig med Krumsvik her om viktigheten av å se helheten, og at demokrati ble viktigere i prosessen enn å tenke helhet?

— Jeg er enig med han i at det er sterke og viktige tradisjoner for demokrati i høyere utdanning, og det har kommet tydelig fram i denne prosessen også,  f.eks. måten tilsettingsutvalget ble satt sammen på. Jeg tror at prosessen for å finne fram til resten av teamet, både prorektorer og dekaner, blant annet vil bli preget av en helhetstenking, sier Rice.

Bladh: Grundig prosess

Agneta Bladh opsummerer rekrutterignsprosessen som grundig. 

— Jeg betrakter ikke en så lukket prosess som noen ganger forekommer i næringslivet som passende på en høgskole eller universitet, sier Agneta Blad, og legger til at en rektor skal arbeide med høyt kvalifiserte medarbeidere og engasjere disse slik at høgskolen når målene sine. 

— Derfor er det viktig med deltakelse, også i rekrutteringsprosessen. Særlig når man går fra valgt til ansatt rektor, sier hun. 

— Vi har hatt en grundig prosess der naturligvis innstillingsrådet har vært mest involvert, men innstillingsutvalget har også vært engasjert sier hun. 

Innstillingsutvalget besto av 25 interne medlemmer og de var med på å bestemme hvilke kandidater som skulle inn til intervju, samt at de fikk muligheten til å treffe de tre finalekandidatene og si hva de mente om dem. 

(Foto: Øyvind Aukrust)

Rice: Kanonfornøyd!

Og så til hovedpresonen selv, igjen, nyrekruttert rektor Curt Rice (bildet over): 

— Hvordan opplevde du som ekstern søker rekrutteringsprosessen? 

— Når man først har opplevd å bli ansatt i stillingen kan man neppe si seg noe annet enn kanonfornøyd med prosessen, sier han:

— Men litt mer alvorlig, vil jeg si at jeg opplevde prosessen som verdig, seriøs og grundig. Jeg var imponert over den omsorgen komitémedlemmene viste for høgskolen sin. Jeg opplevde dem som sterkt engasjert i å kjøre en best mulig prosess, sier Rice.

Nina Waaler ønsker ikke å kommentere overfor Khrono om hun kommer til å søke noen av de utlyste lederstillingene. Morten Irgens har så langt ikke svart på Khronos henvendelse.

Fire dekaner og to prorektorer, samt leder for Senter for profesjonsstudier, skal ansettes i styremøte 19.mai.  

(Vi gjør for ordens skyld oppmerksom på at Arne Krumsvik også er styreleder i Khrono. red.mrk).
 

 


 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS