Bildet er fra sommerens forkurs i matematikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus. 24 av de som deltok, men ikke besto eksamen, skal prøve seg på en ny eksamen førstkommende onsdag. Foto: Øystein Fimland

Også NTNU med ny eksamen

Minst eks studiesteder tilbyr ny eksamen i matematikk for potensielle lærerstudenter. På Høgskolen i Oslo og Akershus har halvparten av de som strøk takket ja til ny eksamen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

7.september får flere av dem som ikke besto sommerens eksamen i matematikk for å komme inn på lærerutdanningen i høst, en ny sjanse. 

Også NTNU, UiT Norges arktiske universitet i Tromsø, Nord universitet, og høgskolene i Hedmark og Sørøst-Norge arrangerer ny matematikkeksamen for potensielle lærerstudenten førstkommende onsdag.

Den endelige landsoversikten over hvor mange som kommer til å ta opp igjen sommerens store «stryk»-eksamen er ikke klar, da noen hadde frist ved midnatt 2.september, mens andre hadde satt fristen til 1.september. 

Også NTNU med ny eksamen

Da Khrono foretok en rundspørring til ulike utdanningsinstitusjoner fredag, sto 56 (57) kandidater på listen over de som får en ny sjanse. De har alle karakteren 3 i matte og vil komme inn på lærerstudiene i høst hvis de bare klare å få en firer på den nye eksamenen. 

Dette er mange flere enn jeg trodde på forhånd.

Vibeke Bjarnø

Jeg satser på å forbedre mattekarakteren min som privatist i løpet av året jeg går på folkehøgskole.

Carl Eyde

Jeg er ikke sikkert på at jeg står nå heller, men det er i det minste god øving til privatisteksamen i vinter.

Hannah Antvort

Hvis jeg ikke oppnår 4 nå skal jeg ta opp R1 matte, søke neste år og jobbe som vikar på barneskoler imens.

Anelinn Haugerud

På tampen av uka ga også NTNU medhold i klage på formell feil på gjennomføring av eksamen for fem kandidater, som gjennomførte eksamen i et eget rom 1.august. Det er derfor minst seks høgskoler og universiteter som arrangerer ny eksamen.

Da Khrono snakket med seksjonssjef Knut Veium ved NTNU fredag ettermiddag hadde de bare fått kontakt med fire av de aktuelle studentene og ikke den femte. Det er derfor uklart om det er fire eller fem NTNU-kandidater som går opp på nytt. Ved NTNU var det 84,8 prosent som ikke besto den forrige eksamen 1.august.

56 (57) klare kandidater

Her er den foreløpige listen over hvor mange som skal ta ny eksamen - tall på de som ikke besto forrige eksamen i parentes: 

  • Høgskolen i Oslo og Akershus: 24 (49)
  • Høgskolen i Hedmark: 18 (31)
  • UiT Norges arktiske universitet: 11 (19)
  • Nord universitet: 9 (32)
  • NTNU: 4-5 (28)
  • Høgskolen i Sørøst-Norge: har ikke svart på Khronos henvendelse om hvor mange som skal ha ny eksamen, men her fikk 42 «ikke bestått» i sommer

Ifølge Kunnskapsdepartementet skal det ha kommet inn 37 klager på formelle feil på landsbasis. Det er ikke kjent ved hvilke høgskoler og universiteter klagene er kommet og heller ikke hvor mange som har fått medhold. 

Ved Høgskolen i Østfold og Universitetet i Oslo, for eksempel, var det ingen som klaget på formelle feil og det blir derfor ikke arrangert nye eksamener der. 

Positivt overrasket studieleder

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Studieleder på Høgskolen i Oslo og Akershus, Vibeke Bjarnø (bildet), er positivt overrasket over hvor mange som nå skal ta ny eksamen.

— Dette er mange flere enn jeg trodde på forhånd, sier hun til Khrono.

 7.september vil hun være blant dem som ønsker 24 potensielle lærerstudenter velkommen til en ny eksamen. Høgskolen har innrømmet formelle feil ved gjennomføring av eksamen etter sommerens forkurs, og studentene som ikke besto vil få en ny sjanse til å komme inn på lærerstudiene allerede i høst. Endelig svar vil de få 15.september da sensuren faller.

Etter eksamen ved HiOA 1.august var det 49 kandidater som fikk «ikke bestått» i sitt forsøk på å forbedre mattekarakteren fra 3 til 4. Nå har altså rundt halvparten av dem, 24 kandidater, meldt seg til ny eksamen. 

75,7 prosent stryk

Landet rundt skapte det omstridte sommerkurset og påfølgende eksamen  1.august stor debatt etter at det ble klart at over 75 prosent på landsbasis, ikke besto prøven. Det er første gang i år at kravet for å komme inn på lærerutdanningen er 4 i matte.

Les også: 75 prosent strøk på forkurs i matematikk for lærerstudenter

— Tida har nok gått fra mange nå, og mange har begynt på andre studier eller fått seg jobb, sier studieleder Bjarnø som likevel er fornøyd med at såpass mange er motivert og ønsker å prøve og komme inn på lærerutdanningen en gang til i år. 

Kritikk av oppgavene

Bjarnø var også en av dem som kritiserte eksamensoppgavene i sommer, og mente at prøven var for vanskelig og omfattende sett i sammenheng med den tiden som var satt av til å løse oppgavene.  

Les også: Lagt opp til høy stryk på eksamen?

Både Bjarnø og prodekan ved lærerutdanningen ved HiOA, Finn Aarsæther, har hele tiden argumentert for at de som ikke klarte prøven måtte få en sjanse til, selv om Kunnskapsdepartementet lenge sa nei.

Les også: Røe Isaksen sier nei til rask evaluering av matteeksamen

Det viste seg etterhvert at det var begått formelle feil ved flere utdanningsinstitusjoner når det gjaldt gjennomføring av eksamen. Så til slutt ga Kunnskapsdepartementet etter og sa ja til en konteeksamen. 

Det er Utdanningsdirektoratet som lager eksamensoppgavene. 

— Jeg er veldig spent på både omfanget av oppgavene og hvilket nivå de legger seg på denne gangen, sier Bjarnø, og håper på færre oppgaver slik at kandidatene får tid til å vise hvilke mattekunnskaper de faktisk har. 

Hannah prøver, Carl blir privatist

På landsbasis var det 365 av 487 kandidater som ikke klarte å forbedre mattekarakteren sin fra 3 til 4 i sommer. Carl Eyde og Hannah Antvort (i midten av bildet) var to av dem, etter forkurs ved Høgskolen i Oslo og Akershus. De har begge to fortsatt lyst til å bli lærer, men velger nå ulik strategi. 

Carl Eyde har begynt på folkehøgskole i Kristiansand og tar ikke en ny eksamen nå. 

— Jeg satser på å forbedre mattekarakteren min som privatist i løpet av året mens jeg går på folkehøgskole, sier han til Khrono. 

Hannah Antvort griper sjansen en gang til, men er ikke så sikker på at hun klarer det nå heller. Hun hadde sagt ja til mange jobbvakter da beskjeden om at hun ville få en ny sjanse kom, og rekker ikke å forberede seg stort.

— Jeg er ikke sikkert på at jeg står nå heller, men det er i det minste god øving til privatisteksamen i vinter, sier hun. 

Nikolai Stefanussen fra Bardufoss hadde forberedt seg grundig til forrige eksamen og hadde hatt privatlærer i hele juni og juli, men klarte likevel ikke firerkravet på eksamen ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø. Han hadde satset alt på lektorutdanningen og hadde ingen plan B.  Han sier til Khrono at han skal ta eksamen på nytt på onsdag. 

Les også: Ber om at matteeksamen på forkurs må kjennes ugyldig

Lærervikar mens hun venter

Anelinn Haugerud  var en av dem som gikk opp til eksamen ved Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) uten å få 4. I et intervju med Khrono 26.august sier hun at hun er glad for å få en ny sjanse. Hun søkte tre ulike lærerutdanninger ved HSN

Paradoksalt nok skal hun jobbe som lærervikar mens hun venter på å få god nok karakter til å komme inn på lærerutdanningen. 

— Hvis jeg ikke oppnår 4 nå skal jeg ta opp R1 matte, søke neste år og jobbe som vikar på barneskoler imens, fortalte Haugerud til Khrono.

Les også: Fem studiesteder med ny prøve

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS