korona

Ny student smittet ved NTNU — 500 studenter i karantene

En tredje NTNU-student er smittet med koronavirus. Flere hundre studenter er satt i karantene.

Et NTNU-auditorium ved studiestart 2020
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert 05.10)

En tredje NTNU-student skal være smittet med koronavirus. Tilfellet ble registrert over helgen, får Khrono opplyst.

Fredag og torsdag i forrige uke ble det varslet om to smittetilfeller ved universitetet. De tre NTNU-studentene skal alle være nærkontakter og studerer alle ved Fakultet for ingeniørvitenskap, skriver Universitetsavisa.

Rundt 500 studenter er satt i karantene fra før helga, og Trondheim kommune som driver smittesporing, mener det ikke er grunnlag for å sette flere i karantene, får Khrono opplyst.

Ifølge NRK Trøndelag har ikke universitetet hatt kontroll på smitteveiene, da flere studenter unnlater å registrere at de er tilstede i forelesninger.

Det har vært debatt om hvordan landets største universitet skal registrere tilstedeværelse ved forelesninger, nettopp for å kunne spore et eventuelt smitteutbrudd.

Etter kritikk av de første tiltakene som skulle skje ved å sende rundt papir og penn, har NTNU etablert et system der studentene frivillig kan registrere seg digital med en QR-kode.

Men nå erfarer likevel universitetet at mange ikke har registrert seg.

Likevel opplyser kommuneoverlege Tove Røsstad at de nå har kontroll på situasjonen.

Har bedt 2500 om å teste

Ifølge NRK har universitetet bedt 2500 studenter om å teste seg. Så langt har 350 studenter testet seg, opplyser kommuneoverlege Røsstad mandag til Universitetsavisa.

Rektor Anne Borg innrømmer overfor NRK at mange unnlater å registrere seg.

– Vi har et godt system for å spore og vi vil gjerne at studentene skal bruke det bedre. Hvis de hadde brukt systemet med appen som er utviklet, så ville vi kunne snevret inn antallet raskere enn det vi får til nå.

Tre forelesninger

Ifølge Universitetsavisa skal den andre smittede NTNU-studenten være tilknyttet Fakultet for ingeniørvitenskap.

Avisen har fått opplyst at studenten har deltatt i tre forelesninger. Der skal totalt 400 personer ha vært til stede.

I en pressemelding skriver NTNU at det reelle tallet trolig er lavere.

Når en av forelesningene er den som den tidligere smittede studenten deltok på, kan det ytterligere nå være to nye forelesninger der studenter kan ha vært utsatt for smitte, ifølge seniorrådgiver Nina Kotte ved NTNU.

SMS-varsel

På grunn av dette har bortimot 2500 potensielle deltakere på disse forelesningene ha fått SMS om smitten, melder NRK Trøndelag.

— Det viktigste nå er å begrense smitten og ta vare på våre studenter og ansatte, sier rektor Anne Borg til Universitetsavisa.

Hun forklarer at NTNU samarbeider tett med Trondheim kommune om smittesporing og varsling.

— Vi har også løpende dialog med kommunens smittevernledelse om hvordan situasjonen skal håndteres videre, og hvilke tiltak som eventuelt skal iverksettes, sier rektoren.

Mandag skriver Universitetsavisa kommuneoverlege Tove Røsstad vil gå i dialog med NTNU-ledelsen om å innføre påbud om registrering ved forelesninger.

NTNU har gjennom hele koronapandemien vært de av universitetene i landet som har vært mest liberale på å ha et delvis åpent campus selv under nedstengingen. Fram til nå har det ikke vært større smitteutbrudd ved universitetet.

(Saken er oppdatert mandag 5. okt kl 15.25 med nye opplysninger fra NTNU og kommuneoverlegen i Trondheim)

Powered by Labrador CMS