«DE FALSKE UNIVERSITETENE»

Nye falske universiteter oppgir norske adresser

Indisk politi stormet i helgen en utdeling av falske doktorgrader. Flere «universiteter» i India oppgir at de også har norske adresser.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre personer ble arrestert da politiet i den indiske byen Mysore lørdag dukket opp under en utdeling av doktorgradsdiplomer på et hotell. Det melder indiske medier.

Kledd i eksamens-outfit, med hatt og kappe, skal 100 personer ha betalt opp mot 100.000 rupi, nær 13.000 kroner, for gradene som skal ha blitt delt ut av universitetet International Global Peace University, skriver nettstedet al-bab.com.

Slik så det ut da indisk politi stormet indisk "doktorgrads"-seremoni.

Khrono har den siste tiden avslørt to norsk-registrerte «universiteter» som har delt ut grader under lignende seremonier i emiratene, et norsk-registrert «institutt» som har tilbudt utdanning og godkjenning fra en postboks på Hamar og et dansk-registrert «akademi» med oppgitt adresse i Norge.

Nå viser undersøkelser Khrono har gjort viser at også indiske «universiteter» har oppgitt norske adresser som sine regionale kontorer i Norge.

«Fredsuniversiteter» med adresser i Fredrikstad og Oslo

Det indiske universitetet som fikk besøk av politiet i helga, oppgir ingen adresser eller navn på sine nettsider.

Skjermdump fra International Peace University viser en norsk adresse som 'regionalt senter'.
Skjermdump fra International Peace University viser en norsk adresse som "regionalt senter".

Universitetet bærer imidlertid navn som ligner flere andre «fredsuniversiteter» registrert med indiske nettsider, noen av dem utviklet av samme nettsideleverandør. Et av dem er International Peace University, som tilsynelatende også opererer i India.

På nettsidene sine oppgir International Peace University en adresse på Frogner i Oslo, Observatorie Terrasse 39, som sitt regionale senter i Norge. Men selv om Observatorie Terrasse eksisterer, eksisterer ikke nummer 39.

På samme måte har de tidligere nettsidene til det som kaller seg Global Peace University, oppgitt Labråten 139 i Fredrikstad som sitt regionale senter. Men i likhet med Observatorie Terrasse i Oslo, eksisterer ikke nummer 139 i virkeligheten.

Et fjerde fredsuniversitet, Global Human Peace University, oppgir regionale sentre i Saudi-Arabia, Italia, Tyskland og Malaysia.

— Filantropiske organisasjoner

Khrono har mandag kveld snakket med en mann som ifølge nettsidene til International Peace University har hatt flere roller.

Han sier han ble med i og representerte det han omtaler som en «filantropisk organisasjon» som først og fremst delte ut æresdoktorgrader til mennesker som drev sosialt arbeid, men at han ikke vet helt hva «universitetet» har bedrevet i i senere år.

Han sier også at man ikke kan sammenligne indiske universiteter som dette, med tyngre og eldre europeiske institusjoner, siden de opererer i en annen verden og med andre tradisjoner — samt at æresdoktorgrader ikke er det samme som doktorgrader.

På nettsidene til International Peace University beskrives det hvordan en forsker må levere en forskningsartikkel på 25.000 ord for å få en doktorgrad fra universitetet.

Powered by Labrador CMS