Uit norges arktiske universitet
Nytt senter skaper splid: Tillitsvalgte opprørte over sammenslåingsprosess
Et nytt, geopolitisk senter skaper splid ved UiT Norges arktiske universitet. — Prosessen har gått altfor raskt og vært uten forankring, mener de hovedtillitsvalgte.

Et nytt prestisjesenter er på trappene i nord. Senter for geopolitikk, fred og sikkerhet (GPS - Centre for Geopolitics, Peace and Security) skal etableres i Tromsø og Kirkenes fra 1. januar 2026.
Det er Barentsinstituttet og Senter for fredsstudier ved universitetets Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning (HSL-fak) som nå foreslås sammenslått og som skal utgjøre stammen i det nye senteret.
Men nå reagerer de fire arbeidstakerorganisasjonene ved UiT på prosessen rundt tilblivelsen av senteret.
Fakultetsstyret ble orientert om sammenslåingsplanene i januar, men tillitsapparatet ble involvert først flere uker senere, hevder de.
— Vi hørte om dette første gang i mars i år, og etter det har vi nærmest måtte løpe etter dekanene og ledelsen for prøve å få tak i informasjon, sier Marit M. Dahle fra Norsk Tjenestemannslag og Ellen Dahl fra Forskerforbundet.
Ingen reelle drøftinger
Sammen med Lars Eirik H. Allertsen fra Parat og Andreas Holm Bakke fra Akademikerne møtte de sist uke ledelsen i et forhandlingsmøte, og endte opp med en såkalt uenighetsprotokoll.
De tillitsvalgte anfører følgende mot sammenslåingsprosessen:
- Saken mangler faglig grunnlag og utredning som skal ligge til grunn for en beslutning om organisasjonsendring.
- Saksbehandlingsreglene etter hovedavtalens kapittel 5 er brutt.
- Prosess på fakultetet ble gjennomført uten reell medbestemmelse etter hovedavtalens kapittel 4 og 5. Det er blant ikke gitt tidlig informasjon, og reelle drøftinger er ikke gjennomført.
- Fagforeningene ber om at saken legges fram for reell behandling i et ordinært styremøte.
Presenteres for Støre
Sakspapirene fra fakultetsstyret viser at saken ble fremmet der 30. januar. Hovedanliggendet for de hovedtillitsvalgte er at de ikke ble koblet på saken før i slutten av mars.
— Vi har forstått det slik at både andre dekaner og instituttledere er blitt informert om prosessen underveis, men dette er informasjon som ikke har nådd tillitsvalgte på fakultetet, eller oss som er hovedtillitsvalgte. Og her er hovedavtalens paragraf helt klar: Informasjon for denne type prosesser skal komme på et så tidlig tidspunkt som mulig. Vår opplevelse nå er at den nå er kommet så langt at våre innspill nærmest vil være proforma, sier Ellen Dahl.
— Selv etter at vi er koblet på har vi ikke oppfattet dette som reelle drøftinger, sier Marit M. Dahle.
— Det har vært mange anledninger fra januar fram til nå da de kunne informert oss om sine planer. Og det var helt opplagt at de har hatt hastverk i det siste, og vi tror det er fordi universitetsledelsen ønsker å presentere dette senteret under Kirkeneskonferansen 21. og 22. mai, hvor det både statsminister Jonas Gahr Støre og en hel rekke viktige personer kommer, og hvor nettopp geopolitikk er temaet, sier hun.
— Men slik vi ser det, er det verken klart hva mandatet er for dette senteret, hvordan det skal finansieres eller hvordan det skal organiseres. Arbeidsgiverne har nå spurt oss om vi er imot dette senteret. Men det er jo ikke det som er vårt anliggende. Dette går på grunnleggende og prinsipielle spørsmål om de ansattes medbestemmelsesrett. Den kan vi ikke se er ivaretatt her, sier Dahle.
— God prosess

UiT-rektor Dag Rune Olsen tilbakeviser kritikken fra de hovedtillitsvalgte, og mener det har vært en god prosess rundt senteretableringen.
— Jeg har ikke noen annen kommentar til dette enn at jeg er kjent med at dekanen ved HSL har gjennomført flere møter, både med hver enkelt ansatt og tillitsvalgte ved fakultetet. For meg fremstår dette som en
prosess med god involvering. Så vidt jeg forstår, er de tillitsvalgte både involvert og informert på det tidspunktet det var noe konkret å informere om.
— Med andre ord, du tilbakeviser deres påstand om manglende medbestemmelse?
— Jeg tilbakeviser ingenting av deres opplevelse av dette, Men jeg forholder meg bare til det som vi har dokumentert, nemlig som jeg sa, det har vært mange samtaler med hver enkelt ansatt på de to sentrene om det som nå blir et sammenslått senter.
— Veldig tydelig mandat
— De fire hovedtillitsvalgte mener det har vært en veldig rask prosess, som de ikke fikk ta del i før den nærmest var avgjort. Hva tenker du om det?
— Det har vært en veldig lang prosess å finne ut hvordan HSL og UiT for øvrig skal styrke seg i det geopolitiske arbeidet, og hvilken rolle vi skal spille i den geopolitiske settingen vi ser utvikle seg rundt oss.
Olsen tilbakeviser også påstandene fra de tillitsvalgte om at verken mandat, organisering eller økonomi er på plass.
— Hvis man leser sakspapirene som også de tillitsvalgte har adgang til, framstår det veldig tydelig hva som er mandatet. Der er også prosessen videre beskrevet, inkludert hva som er økonomien i dette. Der går det fram at i tillegg til driftsbudsjettet som er på dagens nivå, skal det tilføres seks ekstra millioner kroner i etableringen av dette senteret.
— Og hva gjelder organiseringen er det ingen planer om nedbemanninger som foreligger, men heller en styrking. Da får vi til sammen noe som har vært etterspurt ved UiT lenge, et sterkere fagmiljø rundt geopolitikk, sier Dag Rune Olsen.
Nylige artikler
Mener akademia ikke har peiling på KI-juks. — Store sjanser for justismord
Uppsala oppfordret til Irsael-reaksjoner. — Bør handle kraftfullt
Fikk inspirasjonspris og 250.000 kroner
Fakta og spekulasjon i debatten om covid-19-virusets opprinnelse
Sild, potet og kunstig intelligens
Mest leste artikler
Professor ved UiO anmeldt for rasisme: — Jeg husker ingenting
Jobber for å hente dansk toppforsker fra USA til Norge
Ny sjokkmåling for Frp blant studentene: — En sensasjon
Over 450 «forskningskonferanser» i Oslo denne uka: — Svindel
Du får ikke lønnsøkningen før til høsten. Mange må vente helt til desember