Professor Bjørn Stensaker er utnevnt til nytt styremedlem ved Karolinska Institutet i Stockholm. Foto: Ingvild Gjone Sildnes, HSN

Stensaker til styret i Karolinska Institutet

Professor ved Universitetet i Oslo, Bjørn Stensaker, er oppnevnt som medlem i det nye styret ved Karolinska Institutet i Stockholm. Omdømmebygging og kulturendring blir en viktig oppgave.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bjørn Stensaker er professor ved Institutt for pedagogikk ved Universitetet i Oslo og har en bistilling som forsker I ved NIFU (Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning). 

I går ble det kjent at han er et av medlemmene i det nyoppnevnte styret for Karolinska Institutet (KI) i Stockholm.

Det gamle styret avsatt 

I september avsatte den svenske forskningsministeren det forrige styret ved det prestisjefylte medisinske universitetet i Stockholm. Grunnen til avskjeden var en uavhengig rapport som viste at både Karolinska Institutet og deres styre hadde et ansvar for det som skjedde rundt Macchiarini. Den omfattende forskningsskandalen handlet blant annet om at kirurgen Macchiarini opererte inn kunstige luftrør på flere pasienter som senere døde og at KI-ledelsen ikke tok tak i beskyldningene mot ham.

Bjørn Stensaker er for tiden på forskningsopphold ved Universitetet i Arizona, Tucson. Han sier til Khrono at det er altfor tidlig å komme med noen erklæringer om hva styrevervet vil innebære. 

Å endre en kultur er ikke gjort på en dag.

Bjørn Stensaker

— Men å gjenopprette omdømmet til Karolinska er vel en åpenbar oppgave? 

— Det er allerede laget en ny handlingsplan for universitetet, og en av oppgavene til styret blir å følge opp dette. Karolinska Institutet har satt igang mye allerede. Men å se på strukturer og nye rutiner vil også være viktig, sier Stensaker. 

Forsker på universiteter

Stensaker har forsket på spørsmål knyttet til styring, kvalitet og evaluering i høyere utdanning siden starten av karrieren hans på 1990-tallet. Han var blant annet en av evaluatorene av Kvalitetsreformen i Norge, samt at han også har hatt flere prosjekter knyttet til endring og utvikling av høyere utdanning i Europa.

Ved Pedagogisk forskningsinstitutt er Stensaker tilknyttet gruppen som jobber med universitetspedagogikk, der han er spesielt interessert i kvalitet og ledelse i høyere utdanning, heter det på UiOs hjemmesider

Må endre kulturen

— Det er nok ikke min medisinske bakgrunn som er grunnen til at jeg er blitt spurt om å sitte i dette styret. Men jeg forsker jo på universiteter, styring, ledelse og kvalitetssikring, så der kan jeg helt sikkert bidra, sier han. 

— Jeg har vært mange ganger på Karolinska Institutet og jeg har fulgt Macchiarini-saken. Forskeren i meg ble trigget på dette, sier Stensaker. 

Han mener at det ikke bare er omdømmet som trenger å bygges opp igjen ved Karolinska, men at det også må utvikles og bygges en ny kultur. 

— Å endre en kultur er ikke gjort på en dag, sier Stensaker. 

— Brukte du lang tid på å takke ja? 

— Det var veldig hyggelig å bli spurt, men jeg brukte litt tid og tenkte meg godt om før jeg takket ja. Jeg har tidligere blitt spurt om ulike styreverv, og som en forsker på feltet må jeg vurdere om det kan la seg kombinere med forskningen min. Men jeg er jo ingen aktør som sådan i Sverige, sier Stensaker. 

Tidligere forsvarsminister ny styreleder

Det nye styret skal ledes av generaldirektøren i Svenska Kraftnät, Mikael Odenberg. Odeberg er tidligere politiker for det svenske konservative partiet Moderatarna og var forsvarsminister under Fredrik Reinfeldts regjering. Han gikk av i 2007 etter en konflikt om innsparinger i forsvaret, ifølge Uppsala Nya Tidning.

— Jag har vært helsepolitiker i 15 år, mellom 1976 og 1991. Nå er det ikke helsevesenets verden jeg skal til, men universitetsverden og den kjenner jeg ikke like godt, sa Odenberg ifølge avisen, når han ble bedt om å beskrive sine kvalifikasjoner.

— Jeg har tross alt en viss erfaring med å lede store organisasjoner, statlig forvaltning og myndighetsstyring, sa den nye styrelederen om utnevnelsen. 

Her er det nye styret

Disse fire ble oppnevnt til KI-styret i torsdag: 

  • Mikael Odenberg, generaldirektør og tidligere forsvarsminister (styreleder).
  • Liselotte Højgaard, professor i medisinsk teknikk ved Københavns universitet.
  • Björn Stensaker, professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo.
  • Göran Stiernstedt, konsulent og rådgiver i den statlige svenske kunnskapsstøtteutredningen.

Fra før har regjeringen utnevnt disse medlemmene:

  • Lisa Sennerby Forsse, rektor em. preses.
  • Sofia Heidenberg, adm.dir.
  • Marianne Lundius, tidligere justitieråd (dommer).
  • Jonas Milton, senior advisor.

Hele styret ved Karolinska Institutet i Stockholm er byttet ut i løpet av dette året. 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS