Petter Aasen, rektor ved Høgskolen i Sørøst-Norge har ikke funnet holdepunkter som tilsier at Oslofjord Convention Center driver med sosial dumping. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Rektor ved Sørøst vil ikke flytte universitetsfesten

Universitetsfeiring. Rektor Petter Aasen på Høgskolen i Sørøst-Norge vil gjennomføre festen på Oslofjord Convention Center, til tross for protester fra ansatte.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdater med kommentar fra hovedtillitsvalgt i NTL ved Høgskolen i Sørøst-Norge, Øyvind Bakke).

Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) blir trolig universitet i år. Det har de tenkt å feire med en stor fest for alle 1.600 ansatte, men plasseringen festen har skapt debatt.

Ledelsen inviterte nemlig til fest på Oslofjord Convention Center (OCC), som er eid av Oslofjord Holding, som igjen er eid av Brunstad Christian Church, også kjent som Smiths Venner.

Flere ansatte reagerte som svar på en felles epost med invitasjon, slik Khrono fortalte i påsken. De pekte på at senteret har blitt anklaget for sosial dumping og negativ sosial kontroll. Hovedtillitsvalgt i NTL ved Høgskolen i Sørøst-Norge, Øyvind Bakke sa at han personlig ville anbefale at festen ble holdt et annet sted - men at de ansatte fortjente en fest.

Møte med tillitsvalgte

Tirsdag denne uka hadde rektor Petter Aasen møte med åtte tillitsvalgte ved høgskolen, og i dag kunngjør han at festen kommer til å bli gjennomført som planlagt.

Det har ikke lyktes Khrono å få kommentar fra Petter Aasen.

Jeg ser imidlertid at vi i tiden som kommer må legge bedre til rette for gode arenaer for menings-utveksling og dialog.

Petter Aasen

I en skriftlig redegjørelse fra rektor Aasen refererer han fra møtet:

«Fagforeningslederne ga uttrykk for at medarbeiderne fortjener en fest! Samtidig ble det understreket at stedsvalget er en vanskelig sak, og at det finnes ulike meninger blant medlemmene i alle foreningene. Ingen av fagforeningene rådet meg til å avlyse arrangementet på grunn av ulovlig virksomhet/brudd på Arbeidsmiljøloven, da det ikke finnes dokumentasjon for at det faktisk foregår sosial dumping. Ingen av fagforeningene vil heller støtte oppfordringen om boikott av festen. To av organisasjonene ba rektor om å vurdere valget av arrangementssted, da det kan medføre at HSN tas til inntekt for verdier og handlinger som BCCs står for», skriver rektoren.

Ingen kommentar fra Forskerforbundet

Khrono var onsdag i kontakt med tillitsvalgt i Forskerforbundet ved HSN, Berit Bratholm, som bekreftet møtet som hadde vært på tirsdag.

— Hva rådet Forskerforbundet rektor til å gjøre med festen?

— Det har jeg ingen kommentar til. Vi avventer referat fra møtet og overlater til rektor å uttale seg om saken, sa Bratholm.

Tror på religionsfrihet

Petter Asen skriver i den to siders uttalelsen at de har undersøkt begge påstandene, men ikke funnet noen «holdepunkter for at OCC bryter Arbeidsmiljøloven og driver med sosial dumping».

Aasen skriver at HSN prinsipielt legger grunnleggende vekt på religions- og trosfriheten, og at de i denne saken ikke tar hensyn til eiers religionsutøvelse.

«BCC er dessuten ikke involvert i driften av OCC. OCC er den eneste etablerte totalleverandøren i vår region som kan huse og fasilitere et arrangement av denne størrelsen. Jeg har derfor kommet til at festen gjennomføres som planlagt. Samtidig har jeg selvsagt respekt for at enkelte medarbeidere kan vurdere situasjonen annerledes og velge ikke å delta på arrangementet,» skriver Aasen.

Han avslutter med å understreke at debatten om feiringen er «legitim, viktig og ønsket», og at den har ført til det han kaller en grundig gjennomgang av påstandene.

«Jeg ser imidlertid at vi i tiden som kommer må legge bedre til rette for gode arenaer for meningsutveksling og dialog,» avslutter han.

«Driver vanlig virksomhet»

Direktør ved Oslofjord Convention Center, Tore Jørgensen, sier i en kommentar til Khrono at de ikke trengte å ha noe møte med Høgskolen i Sørøst-Norge for å ordne opp i eventuelle misforståelser rundt arrangementet.

— Jeg hadde en telefonsamtale med rektor Petter Aasen for halvannen uke siden og da hadde han allerede funnet ut det meste selv, sier Jørgensen som hele tiden har vært sikker på at HSN ville gjennomføre festen sin hos OCC.

— Vi driver helt vanlig kommersiell virksomhet, sier han og legger til at han setter stor pris på at rektor personlig engajserte seg og satte seg grundig inn i saken.

Ingen flere kommentarer

En av de ansatte som opprinnelig reagerte på valg av OCC, Heidi Biseth, ønsker ikke kommentere saken ytterligere. Hun sier at hun bare har oppmuntret til å ikke holde festen på Oslofjord Convention Center, og at hun ikke kommer til å delta på feiringen så lenge festen holdes der.

Tidligere i vår oppfordret hun heller til «... å bringe med seg en flaske med noe godt å drikke til egen campus og møte kolleger der for en time eller to i ettermiddagssolen», skrev Biseth i eposten til de ansatte.

Les også: Protester mot planlagt fest i Sørøst

Khronos sak om uenigheten rundt universitetsfeiringen i Sørøst skapte også debatt i etterkant om hva som skulle diskuteres offentlig eller ikke av interne saker, samt om en oppfordring til boikott av festen var illojalt eller ikke.

Les også:

NTL-Bakke går på åpningen

NTL-tillitsvalgt Øyvind Bakke ved HSN sier til Khrono på telefon fra Praha torsdag kveld at han fortsatt står for anbefalingen om at festen burde vært holdt et annet sted.

— LO vil ikke arrangere noe på sånn steder. Nå har rektor tatt denne avgjørelsen og han får stå for det valget selv. Jeg oppfordrer ikke til boikott, og mener fortsatt at HSN-ansatte fortjener en fest.

— Kommer du til å gå på festen på Oslofjord Convention Center eller finne noen andre steder å ha fest?

— Jeg er påmeldt. Og jeg sitter i høgskolestyret og kommer ihvertfall til å være tilstede på den offisielle åpningen, sier Bakke.

Fakta

Oslofjord Convention Center

Eid av Oslofjord Holding, som er eid av Brunstadstiftelsen.

Den største salen kan ha 6.800 sitteplasser.

Ble ombygget i 2002-2004.

Kilde: Oslofjord.com

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS