Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på kontoret sitt. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Isaksen anmelder Westerdals ACT

Varsler krav om tilbakebetaling og politianmelder forhold ved Westerdals.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunnskapsdepartementet varsler krav om tilbakebetaling av nærmere 28 millioner kroner fra høgskolen Westerdals ACT, og anmelder skolen til Økokrim for at høgskolen har fått uberettiget statstilskudd etter å ha gitt uriktig informasjon til myndighetene, skriver departementet i en pressemelding.

Departementet trekker fram at Dagens Næringsliv sist høst skrev flere artikler om Anthon B. Nilsen-konsernet, som blant annet eier den private høgskolen Westerdals Oslo School of Arts Communication and Technology. Her kom det fram opplysninger som tydet på at den tidligere skolen Westerdals School of Communication (Westerdals), som nå er en del av den nye høgskolen, hadde mottatt statsstøtte for et tilbud som den ikke hadde godkjenning for.

Kunnskapsdepartementet har gjort grundige undersøkelser av en rekke forhold i saken. Disse undersøkelsene har avdekket at Westerdals School of Communication i perioden mellom 2002 og 2012 fikk statstilskudd for et opplæringstilbud i film og tv uten at den hadde godkjenning for dette.

— Vi ser svært alvorlig på dette. Skolen har gitt uriktige opplysninger til både Kunnskapsdepartementet, Utdanningsdirektoratet og Lånekassen, og har på feil grunnlag fått utbetalt statsstøtte for studentene på film og tv. Det er disse pengene vi nå varsler at vi vil kreve tilbakebetalt, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, ifølge pressemeldingen.

Etter at Kunnskapsdepartementet begynte å stille spørsmål om saken, har høgskolen opplyst at Westerdals har hatt ytterligere to tilbud uten godkjenning: tredje år i eksponeringsdesign (Studio 3D) og tredje år art director (scenografi og event). Departementet er i gang med vurderinger av om Westerdals har mottatt uberettiget statsstøtte for studentene ved disse linjene også. I første omgang krever de ifølge VG 28 millioner kroner tilbakebetalt. 

Arbeiderpartiets Jette Christensen sier til NRK at det var på høy tid at Kunnskapsdepartementet anmeldte privatskolen Westerdals.

– Dette vitner om viktigheten av at Riksrevisjonen ba om en særskilt oppfølging av disse skolene. Denne oppfølgingen har vi ikke, og nå får vi konsekvensene av det, sier Christensen, som sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget.

— Vi jobber videre for å avklare hvor mange elever dette gjelder, og vi vurderer om det er grunnlag for ytterligere krav til skolen om å tilbakebetale statsstøtte, sier Røe Isaksen.

Bare studenter som går på godkjente studietilbud, har krav på studiestøtte. På bakgrunn av at skolen har gitt feil informasjon til Lånekassen, har imidlertid studentene som gikk på de aktuelle linjene fått utdanningsstøtte fra Lånekassen.

— Vi ser ingen grunn til å klandre elevene, de handlet i god tro. Vi vil ikke kreve tilbakebetalt disse pengene fra studentene, sier Røe Isaksen.

Etter en helhetlig vurdering, har statsråden besluttet å anmelde forholdene.

— Samlet sett er dette så alvorlig at vi anmelder forholdene til Økokrim. Vi har allerede en dialog med Økokrim, og vil gi dem alt materiale vi har i saken, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS