Professor Gudmund Hernes ble oppnevnt til ny styreleder ved Uppsala Universitet torsdag.

Hernes ny styreleder ved universitetet i Uppsala

Flere kjente navn fra norsk akademia er oppnevnt til styrene ved svenske universiteter og høgskoler. Gudmund Hernes blir styreleder ved Uppsala Universitet, mens prorektor i Agder, Astrid Birgitte Eggen, skal til Högskolan Väst.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den svenske regjeringen har oppnevnt eksterne styremedlemmer ved 30 statlige universiteter og høgskoler for styreperioden som varer fra 1. mai 2017 til 30. april 2020.

Hernes med flere

Flere kjente navn fra norsk universitets- og høgskolesektor står på listen over nyoppnevnte styremedlemmer i Sverige, blant dem er professor Fafo-forsker og tidligere statsråd Gudmund Hernes (76), som er oppnevnt til styreleder ved det prestisjefylte Uppsala universitet.

Hernes er professor emeritus i sosiologi ved Universitetet i Oslo, forfatter og politiker. Han var utdannings- og forskningsminister 1990-95 og sosialminister 1995-97. På nettsiden til Uppsala universitet legges det også vekt på at han ledet den norske maktutredningens forskergruppe 1985-90.

Konsistoriet, som tilsvarer universitetsstyret, har 15 medlemmer inklusive lederen. Flertallet av styremedlemmene oppnevnes av den svenske regjeringen. Studenter og vitenskapelig ansatte har tre representanter hver og personalorganisasjonene oppnevner hver sin representant som har frammøte- og talerett.  

Ikke minst blir det interessant å få innsikt i hvordan kvalitetsarbeidet styres.

Det har ikke lyktes Khrono å komme i kontakt med Gudmund Hernes i dag.

En annen som har fått styreverv er nyansatt rektor Kathrine Skretting (bildet under) ved Høgskolen Innlandet, som er oppnevnt til styret ved Södertörns högskola utenfor Stockholm.

(Foto: Henriette Dæhlie)

Tidligere rektor ved NTNU, fysikkprofessor Thorbjørn Digernes, skal sitte i styret ved Mälardalens högskola i Eskilstuna. Digernes var rektor ved NTNU i perioden 2005-13, før Gunnar Bovim overtok.

Også rektor ved Norges idrettshøgskole, Kari Bø, står på listen over eksterne styremedlemmer som ble oppnevnt av den svenske regjeringen torsdag. Hennes styreverv er ved Gymnastik- og idrottshögskolan i Stockholm.

Mange likhetstrekk

Prorektor for utdanning ved Universitetet i Agder (UiA), Astrid Birgitte Eggen, sier at hun synes det skal bli svært interessant å få styreerfaring fra en institusjon i et annet skandinavisk land. Hennes styreverv er ved Högskolan Väst i Trollhättan.

— Dette er en profesjonshøgskole som har mange av de samme fagområdene som Universitetet i Agder. Den har også en tett regional tilknytning og tett samarbeid med arbeidslivet, så det er mange likhetstrekk med UiA, både i fagprofil og hvordan de jobber opp mot samfunnet rundt, sier hun.

Hun sier også at hun synes det skal bli interessant å få innsikt i hvordan høyere utdanning styres i et annet land.

— Ikke minst blir det interessant å få innsikt i hvordan kvalitetsarbeidet styres, som er noe jeg er opptatt av som prorektor ved UiA, sier hun.

John Rune Nielsen (48) er oppnevnt til styremedlem ved Borås Tekniske Høgskole. Han er forsker og har  jobbet ved SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i drøyt 20 år. Nielsen kommer fra Norge og har bodd 12 år i Gøteborg. 

I fjor høst ble det kjent at Björn Stensaker, professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo, blir nytt styremedlem på Karolinska Institutet i Stockholm. 

Les også: Stensaker til styret i Karolinska Institutet

236 er oppnevnt

Ifølge en pressemelding fra Regeringskanseliet i Sverige er det i alt 236 eksterne styremedlemmer ved 30 statlige universiteter og høgskoler som er blitt oppnevnt nå.

Torsdagens oppnevninger skjer etter en prosess der to personer utpekt av regjeringen har hatt ansvar for å nominere eksterne styremedlemmer. Disse har nominert åtte personer for hvert lærested.

— Universitets- og høgskolesektoren er en sentral del av vår samfunnsoppbygging. For at Sverige skal ha ansvarsfulle universiteter og høgskoler som holder internasjonal høy kvalitet er det en forutsetning at styrene består av kompetente og ansvarsfulle personer. Jeg vil ønske samtlige medlemmer lykke til med sine oppdrag, sier Helene Hellmark Knutsson, som er minister for høyere utdanning og forskning, i en pressemelding.

Universitets- og høgskolesektoren er Sveriges største statlige virksomhet med drøyt 400.000 studenter, cirka 75.000 ansatte og en omsetning på 67 milliarder svenske kroner, går det fram av pressemeldingen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS