studieavgift

Opptak avlyst på grunn av få internasjonale studenter

NTNU og UiT Norges arktiske universitet melder om avlyste opptak som følge av få internasjonale studenter.

Det vrimlet av studenter i forbindelse med studiestart, slik som her i Trondheim, men både NTNU og UiT Norges arktiske universitet melder nå at de måtte avlyse opptak som følge av studieavgiften for studenter fra utenfor EU, EØS og Sveits.
Publisert

« … kun to internasjonale studenter har takket ja til studieplass …» skriver NTNUs prorektor for utdanning, Marit Reitan, i sitt vedtak om å avlyse opptaket til studieretningen «Occupational Science» i masterprogrammet «Physical Activity and Health».

I utgangspunktet ønsket Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap å avlyse opptaket til hele masterprogrammet, noe de ikke fikk.

Totalt var masterprogrammet opprinnelig planlagt med 60 studieplasser fordelt på tre retninger.

Bryter med visjonen

Instituttleder Jorunn Helbostad forteller at det i fjor var 13 studenter fra land utenfor EU, EØS og Sveits som takket ja til studieplass på programmet. Med bare to i år gir det en nedgang på nesten 85 prosent.

En av de to studentene som i år takket ja, fikk i tillegg innvilget fritak fra studieavgiften.

— Utifra den kontakten vi har hatt med søkere, er det tydelig at nedgangen er en konsekvens av studieavgiften, sier Helbostad.

Masterprogrammet har en avgift på 185.000 kroner per år. Det gir en totalregning på 370.000 kroner for den toårige graden. På toppen av dette må studentene ha minst 120.000 kroner på bok for å få visum.

— De internasjonale studentene vi har tatt inn tidligere, kommer hovedsakelig fra lavinntektsland som Nepal, Filippinene og Pakistan. Vi har global helse som visjon, så dette er ikke i tråd med det vi sier vi ønsker å fokusere på.

UiT: De fleste engelskspråklige program rammet

Også i Tromsø har de måttet se seg nødt til å avlyse opptak. Der var det masterprogrammet Public Health som fikk kroken på døren på grunn av få internasjonale søkere som følge av studieavgiften.

— Generelt kan vi si at innføring av studieavgift har påvirket de fleste engelskspråklige program her, skriver opptaksleder May-Liss Hestnes i en e-post.

Studieavgiften for studenter fra utenfor EU/EØS og Sveits dukket opp i forbindelse med forslaget til statsbudsjett for 2023. 

Kunnskapsdepartementet mente avgiften ville frigjøre 2600 studieplasser, og estimerte at antallet studenter i kategorien som nå må betale studieavgift, ville falle med 70 prosent.

Nedgang på nesten 80 prosent

Da Khrono gjorde en gjennomgang i slutten av juli viste det seg at reduksjonen i studenter som tilhører kategorien som må betale studieavgiften har vært på 78,3 prosent.

Flere har etterlyst en stipendordning for studenter fra utenfor EU/EØS og Sveits. En slik ordning ligger det nå an til at det blir.

Statsråden for forskning og høyere utdanning, Sandra Borch, har nemlig varslet at det i forbindelse med statsbudsjettet for 2024 vil bli foreslått stipend til 200 studenter fra fattige land.

Powered by Labrador CMS