Erna Solberg har endret og utvidet sin regjering. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Ønsker Iselin Nybø velkommen

Ny regjering. Aktører i høyere utdanning sier de vil savne Torbjørn Røe Isaksen og hans statssekretær Bjørn Haugstad som «sjefer». Men de ønsker også Iselin Nybø velkommen med åpne armer.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert onsdag 17. januar kl. 14.30 med bekreftede statsråder og statssekretærer.)

Onsdag klokken 14.15 ble utvidelsen av Erna Solbergs regjering offentlig. Torbjørn Røe Isaksen skifter departement, og blir næringsminister, og Venstres Iselin Nybø blir ny minister for forskning og høyere utdanning. Norske rektorer og studentledere sier til Khrono at de er svært fornøyd med Isaksen, samtidig som de ønsker Venstres Iselin Nybø velkommen og lykke til.

Statssekretær Bjørn Haugstad gis avskjed i nåde som statssekretær for statsråd Torbjørn Røe Isaksen og utnevnes på nytt til statssekretær for statsråd Jan Tore Sanner i Kunnskapsdepartementet til og med 22. februar 2018.

Etter det skal Haugstad tilbake til sin jobb som ekspedisjonssjef i Olje- og energidepartementet (OED), opplyser han til Khrono.

Kunnskapsdepartementet deles

Søndag ble det klart at Venstre, Frp og Høyre hadde kommet til enighet. En ny plattform var på plass og en ny statsrådkabal skulle ferdiglegges, og ble offentliggjort onsdag 17. januar.

VG var den første som sent mandag kveld spekulerte i at Kunnskapsdepartementet deles, Henrik Asheim får barn og unge, Iselin Nybø høyere utdanning og forskning.

Tilsvarende var det rykter om at det at Isaksen ikke går ut av regjeringen, men skulle overta posten som nærings- og handelsminister.

Ryktene slo ikke helt til. Jan Tore Sanner går fra kommunaldepartementet og blir kunnskaps- og integreringsminister, men ansvar for utdanning av barn og unge fram til og med videregående skole.

Seniorrådgiver Rebekka Borsch utnevnes til statssekretær for statsråd Iselin Nybø i Kunnskapsdepartementet.

Samlet hele sektoren

Tirsdag samlet Isaksen selv ledelsen for alle institusjonene innen høyere utdanning på den årlige kontaktkonferansen. Hvert år har han brukt den til å annonsere årets reformer eller store arbeidsoppgaver.

Les også: Skal revidere hele UH-loven

I 2018 streker han opp et nytt arbeid med revidering av Universitets- og høyskoleloven, samt at han vil se på dimensjonering av utdanningene.

Han spøkte også om at selv om han prøvde å snakke om viktige spørsmål for sektoren var alle for tiden bare opptatt av en ting: Hva skal Bjørn Haugstad?

— Dette vet dere like mye om som meg, la Isaksen til, som det eneste han berørte regjeringskabalen med, overfor kontaktkonferansen.

Fire universitetsrektorer som ønsker Iselin Nybø velkommen som statsråd: Svein Stølen, Dag Rune Olsen, Curt Rice og Anne Husebekk. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Khrono snakket med en rekke rektorer da spekulasjonene om Iselin Nybø var tydelige tirsdag. Her er deres kommentarer i forkant:

Inviterer Nybø til Tromsø

— Jeg er svært fornøyd med nåværende kunnskapsminister, men skjønner at det kan bli skifte, sier rektor på UiT Norges arktiske universitet, Anne Husebekk.

Hun trekker samtidig fram at Iselin Nybø har vist sterk interesse for sektoren i sin posisjon i utdanningskomiteen i forrige stortingsperiode, og kjenner sektoren godt.

— Jeg tror hun kan gjøre en god jobb, og vi vil ønske henne velkommen til UiT hvis hun blir utnevnt i morgen, sier Husebekk.

Anne Husebekk. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

— God samtalepartner

NTNU-rektor Gunnar Bovim sier Torbjørn Røe Isaksen har vært en god samtalepartner, og han trekker fram at ikke minst samarbeidet mellom Isaksen og hans statsekretær Bjørn Haugstad har vært en stor styrke.

— Samtidig ønsker vi Iselin Nybø velkommen med åpne armer, sier Bovim, og legger til:

— Hun markerte seg godt på vårt felt i forrige periode. Vi ser fram til et godt samarbeid.

— Må gjøre det på sin måte

Svein Stølen, rektor på Universitetet i Oslo, sier at Torbjørn Røe Isaksen sammen med statssekretær Bjørn Haugstad, har betydd mye for sektoren.

— Jeg overtok jo etter Ottersen som var en tydelig og sterk stemme i sektoren som rektor, og måtte finne min måte å være rektor på, sier stølen og legger til:

— Det samme gjelder for Iselin Nybø. Jeg er sikker på at hun kommer til å gjøre en god jobb og vi ønsker henne hjertelig velkommen.

— Isaksen kunne gjerne fortsatt

For rektor på Høgskolen i Innlandet, Katrine Skretting, kunne gjerne Isaksen fortsatt som kunnskapsminister.

— Han kan sektoren og liker den, sier Skretting, som legger til at hun foreløpig ikke kjenner Nybø så godt.

Kathrine Skretting taler på Kontaktkonferansen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Berit Rokne, rektor på Høgskulen på vestlandet (HVL), sier de ønsker Iselin Nybø velkommen som minister for forskning og høyere utdanning og ser fram til å samarbeide med henne, hvis det blir så.

— Isaksen har gjort en god jobb som minister og har hatt fokus på viktige saker for sektoren som kvalitet i utdanning og langtidsplan for forskning. Han og Bjørn Haugstad har vært tilgjengelige og imøtekommende, sier Rokne.

Studentene vil savne Isaksen

Mats J. Beldo sier at studentene kommer til å savne Isaksen.

— På fire år har det vært en betydelig økning i antall studentboliger som har blitt tildelt og det har vært en stor seier for studentene å få 11 måneders studiestøtte, sier Beldo og fortsetter:

— Vi håper at uansett hvem som tar stafettpinnen videre, vil det være en handlekraftig minister som fortsetter den gode satsningen på kunnskap og høyere utdanning.

— Må fortsette å prioritere kunnskap

Nyetablert universitetsrektor på OsloMet, Curt Rice, sier han ikke ønsker å spekulere i statsrådsendringer.

— Men hvem enn det er som kommer ut på Slottsplassen som minister for høyere utdanning og forskning så har vedkommende en svært viktig jobb med å sørge for at Solberg-regjeringen fortsetter å prioritere en satsing på kunnskap og kompetanse, understreker Rice og legger til:

— Det er avgjørende at vi får til en omstilling og modernisering av velferdssamfunnet, og det skal OsloMet samarbeide godt med statsråden for å levere på.

— Nybø har markert seg godt

Rektor på Universitetet i Bergen (UiB), Dag Rune Olsen, sier om situasjonen dersom Iselin Nybø blir minister for sektoren:

Svein Stølen, UiO-rektor.

— Nybø har tidligere markert seg gjennom arbeidet i KUF-komiteen på Stortinget og la ned en betydelig innsats da hun var valgt inn fra Rogaland. Hun sitter i styret for det nye forskningsselskapet Norce, hvor UiB er majoritetseier, og har gjort en kort, men solid innsats for det nye instituttet, sier Olsen og legger til:

— Jeg ønsker henne velkommen og ser frem til en hardtarbeidende statsråd med ambisjoner og visjoner for hele kunnskapsnasjonen.

Fakta

Ny regjering

Søndag la de tre partiene Høyre, Frp og venstre fram sin regjeringsplattform.

Da var det offisielt: Venstre skal inn i regjering.

Allerede onsdag denne uken kan de nye navene i regjeringen være klare.

VG har kilder som tilsier at det ligger det an til at Trine Skei Grande, Ola Elvestuen og Iselin Nybø blir Venstres statsråder i Erna Solbergs treparti-regjering.

Skei Grande som lenge har markedsført seg nettopp innen høyere utdanning ser ut til å gå mot kulturdepartementet.

Kunnskapdepartementet blir igjen delt i to, der Iselin Nybø skal ha høyere utdanning og forskning.

Jan Tore Sanner kommer inn som kunnskaps- og integreringsminister, og skal altså ha ansvaret for opplæring av barn og unge til og med videregående skole.

I følge de siste spekulasjonene i VG skal Isaksen være på vei til å bli nærings- og handelsminister.

Kilde: VG

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS