Råmaterialet til en kvantitativ undersøkelse om NAV-kontorer er eller har vært på avveie i Østfold, og høgskolen trakk i går tilbake en foreløpig forskningsrapport. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Rektor varsler mistanke om mulig forskningsjuks i Østfold

Rektor ved Høgskolen i Østfold, Hans Blom, kalte inn til pressekonferanse fredag for å informere om mulig forskningsjuks på høgskolen. Råmateriale er på avveie.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høgskolen sendte fredag ut invitasjon til pressekonferanse om «en oppstått hendelse » ved høgskolen.

Rektor Hans Blom møtte pressen kl 13.00 og kunne fortelle at de har avdekket mulig forskningsjuks. 

Forskningsprosjektet det er snakk om er  «Praksis og kunnskapsutvikling i NAV-kontor, KLAR-prosjektet». Prosjektet er gjennomført i samarbeid med Arbeids- og velferdsdirektoratet og fylkesmennene i Buskerud og Østfold.

En enkelt forsker på ett prosjekt

Mistanken om juks er avgrenset til en enkelt forsker som har håndtert deler av datamaterialet på en ureglementert måte, heter det i en pressemelding som ble sendt ut etter pressekonferansen. 

Vi har levert en foreløpig rapport som må trekkes tilbake og alle andre som er del av prosjektet er også informert, derfor syntes vi det var greit å informere om dette nå, men endelig rapport vil foreligge først i august. 

Hans Blom

Til Khrono sier rektor Hans Blom at han beklager at de har kommet i en slik situasjon og at de skal gjøre hva de kan for å rydde opp i saken. 

— Hva vil det si at vedkommende har håndtert datamaterialet på en ureglementert måte? 

— Da noen av forskerne skulle publisere vitenskapelig så ville de gå tilbake til råmaterialet. Dette skal være forsvarlig innelåst, men de fant rett og slett ikke alle skjemaene som skulle ligge der.  Medarbeideren hadde tatt med seg dokumenter hjem. Dette ble oppdaget for flere uker siden, men det var først i går at vi fikk tilbake en betydelig del av råmaterialet. 

Rot eller juks?

— Men kan ikke dette være rot og slurv, heller enn juks? 

— Det er det vi skal undersøke. Og vi understreker at dette ennå er kun mistanke om juks. Vi er usikre på om antall svar stemmer med det som står i rapporten, sier Blom. 

Høgskolen har levert en foreløpig rapport til direktoratet, men trakk i går tilbake rapporten fordi det er usikkerhet rundt innholdet.

Rektor Blom understreker at det aktuelle prosjektet som er rapportert, består av tre delprosjekter.

— I ett av delprosjektene som igjen består av fem forskningsområder, har vi mistanke om forskningsjuks i det ene forskningsområdet, forklarer han.  

Oppretter granskningsgruppe

— Vi har ikke mistanke om forskningsjuks i de andre forskningsområdene. Nå skal vi altså bruke sommeren på å gå gjennom originalmaterialet i det femte forskningsområdet som er en kvantitativ undersøkelse og en viktig del av prosjektet, sier Blom.

Høgskolen setter også ned en granskingsgruppe internt, som også vil ha eksterne medlemmer. Forskningsetisk granskingsutvalg er orientert om saken, som eventuelt vil få saken oversendt fra Østfold etter utredningen. 

— Men hvorfor går dere så bredt og offentlig ut så lenge det bare er snakk om mistanke? 

— Vi har som sagt levert en foreløpig rapport som må trekkes tilbake og alle andre som er del av prosjektet er også informert, derfor syntes vi det var greit å informere om dette nå, men endelig rapport vil foreligge først i august. 

I dialog med forskeren

— Hva sier forskeren selv? 

— Vi er i tett dialog med vedkommende som nå ønsker å samarbeide om å oppklare saken. 

— Vedkommende er ikke suspendert mens undersøkelsene pågår? 

— Nei. Vedkommende er også tilbudt ulike former for hjelp og støtte underveis og oppfordret til å samarbeide og legge alle kortene på bordet, sier Hans Blom. 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS