UiB-rektor Dag Rune Olsen legger frem nytt forslag om medeierskap i Khrono neste uke. Foto: Skjermdump fra UiB-styremøte

Universitetet i Bergen går for eierskap i to aviser samtidig

Aviseierskap. Ledelsen ved Universitetet i Bergen fremmer nytt forslag om å bli medeier i Khrono, mens På Høyden beholdes som universitetets lokalavis.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I styrepapirene til Universitetet i Bergen som blir lagt ut i dag, går det fram at ledelsen igjen vil gå inn i forhandlinger om å bli deleier i Khrono sammen med OsloMet, nå med en klar forutsetning om at UiBs egen avis, På Høyden, videreføres.

Hvis UiB og OsloMet kommer til enighet om felles eierskap i Khrono, skal det samtidig utformes et forslag til reorganisering av På Høyden til «lokalavis for UiB», står det i styrepapirene.

Universitetsstyret i Bergen avholder møte torsdag 30. august.

Tidligere forhandlinger

I april i år ble det kjent at ledelsen ved UiB hadde forhandlet fram et utkast til en avtale om felles eierskap for Khrono som en nasjonalt orientert avis for universitets- og høgskolesektoren.

Dette forslaget er bedre bearbeidet og bedre forankret, blant annet hos På Høyden-styret.

Dag Rune Olsen

UiB signaliserte raskt interesse for medeierskap i Khrono da daværende Høgskolen i Oslo og Akershus gikk ut med invitasjon til andre utdannningsinstitusjoner våren 2017.

— Khrono har en høy standing hos oss, også før vi fikk styrelederen i Khrono. Vi tror det er potensiale i en institusjonsdrevet felles avis, sa viserektor for utdanning ved UiB, Oddrun Samdal, i juni 2017.

«Ingen reelle alternativer»

Da UiB-ledelsen la fram planene om innkjøp i Khrono i vår, foreslo de også at På Høyden skulle nedlegges i sin nåværende form og slås sammen med Khrono.

Forslaget skapte reaksjoner og møtte motstand i universitetsstyret, som i mai vedtok at ledelsen skulle utrede flere alternative varianter av et nasjonalt avissamarbeid i sektoren.

Om denne prosessen står det i styrepapirene:

«Universitetsledelsen har sjekket ut at det i sektoren ikke foreligger planer eller interesse for å etablere nasjonale alternativ til Khrono (...) Styret i På Høyden har gjort tilsvarende sonderinger og deler vurderingen av at det i dag ikke finnes reelle alternativ.»

UiB-rektor: Bedre forankret

— Vi har hatt en god dialog med styret for På Høyden, og i samråd med dem fremmer vi nå dette forslaget for universitetsstyret, sier UiB-rektor Dag Rune Olsen til Khrono.

— Hva har endret seg fra forrige gang forslaget var oppe?

— Dette forslaget er bedre bearbeidet og bedre forankret, blant annet hos På Høyden-styret. Forrige runde var nok ikke tilstrekkelig forankret, og det tar jeg på min kappe. Ved forrige behandling var styret tydelig på at denne prosessen ikke må medføre at vi ikke har en lokal avis lenger.

Olsen forteller at tanken nå er at to uavhengige redaksjoner skal virke ved Universitetet i Bergen: Lokalavisen På Høyden samt en del av nasjonalt dekkende Khrono, med minst tre årsverk plassert i Bergen.

— På Høyden skal ivareta det lokale perspektivet, og det kan tenkes at mandatet deres også utvides til studentdekning, sier Olsen.

Detaljert forslag

I forespørselen om en fullmakt til å inngå nye forhandlinger, skisserer UiB-ledelsen detaljert opp hvordan de ser for seg at samarbeidet skal foregå, og hva som blir virkningene for På Høyden:

  • UiB vil eie 50 prosent av Khrono, sammen med OsloMet.
  • På Høyden videreføres som en lokalavis ledet av en ansvarlig redaktør og et styre nedsatt av UiB.
  • Styret ansetter ansvarlig redaktør på åremål og avisens journalister slik det er i dagens modell.
  • UiB garanterer for at redaksjonen i Bergen tilføres minst tre årsverk som kan avsettes til å produsere stoff for Khrono.
  • De redaksjonelle ressursene skal være samlokalisert i en bergensredaksjon.

Møter andre interesserte i september

I styrepapirene fra UiB nevnes det at Universitetet i Tromsø, Universitetet i Sørøst-Norge og Høgskulen på Vestlandet har bekreftet interesse for deltakelse i en nasjonal universitetsavis, samt at «flere institusjoner har sendt signaler om at det kan være aktuelt å delta».

Organisasjons- og virksomhetsdirektør Tore Hansen ved OsloMet holder i prosessen fra OsloMet sin side, og har invitert potensielle partnere til dialogmøte 10. september.

— Foreløpig er det de fire nevnte institusjonene som har bekreftet at de stiller den 10. september. Men vi er selvsagt åpen hvis noen flere ønsker å være med. Vi opplever at det er flere som er nysgjerrige, uten at jeg i dag kan si noe mer om det, melder Hansen til Khrono.

Håper på styresak i høst

— Når ser du for deg å være i havn med eierskapsprosessen?

— Vi starter samtalene den 10. september, og mitt håp er at vi raskt kan komme fram til enighet. Deretter er det slik at vi må legge en avtale fram for universitetsstyret ved OsloMet for godkjenning. Det er satt opp to møter i høst etter 10. september, og mitt håp er at styret får noe på sitt bord på ett av disse, skriver Hansen.

Også hos styret ved Høgskulen på Vestlandet står et eventuelt Khrono-eierskap på sakslista. Høgskolestyret skal få en muntlig orientering i møtet fredag 31. august.

Fakta

Khrono-eierskap

9. mai 2017 vedtok styret ved daværende Høgskolen i Oslo og Akershus å åpne opp for flere eiere i Khrono.

Målet er større ressurser og legitimitet til nasjonal dekning av hele universitets- og høgskolesektoren.

I april 2018 ble det kjent at ledelsen ved Universitetet i Bergen hadde forhandlet fram et utkast til avtale om å bli 50 prosent medeier sammen med OsloMet.

UiB-styret vedtok at alternativer måtte utredes først.

Torsdag 30. august legger UiB-ledelsen frem nytt forslag, og ber om fullmakt til nye forhandlinger med OsloMet.

10. september inviterer OsloMet potensielle Khrono-partnere til dialogmøte. Universitetet i Bergen, Universitetet i Tromsø, Universitetet i Sørøst-Norge og Høgskulen på Vestlandet har bekreftet at de stiller på møtet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS