FAKTAFEIL

Påstand om at Støre har mastergrad fra Harvard. Det stemmer ikke 

Flere aviser brukte en video fra et innholdsbyrå som inneholdt faktafeil. 

Jonas Gahr Støre har blitt gitt en ekstra grad i en video brukt av flere medier. Her på en pressekonferanse.
Publisert Oppdatert

Flere medier publiserte nylig en video der det sto feil om Jonas Gahr Støres utdanning. Det ble påstått at statsministeren har mastergrad fra Harvard. Det har han ikke. Saken er først omtalt av Aftenposten.

Støre ønsker ifølge Aftenposten ikke å kommentere saken. 

Utdanningen sin har han fra Institut d’Études Politiques de Paris, en grad i statsvitenskap. Ifølge Støres biografi på Stortingets nettside har han vært research fellow ved Harvard på ulike kurs og undervisningsopplegg mellom 1986 og 1988. 

Nettavisen, Dagsavisen, Dagen og Hallingdølen har alle publisert videoen på sine plattformer sammen med annet redaksjonelt innhold. Ifølge tall fra Mediebedriftenes Landsforening har disse avisene rundt 650.000 lesere daglig, skriver Aftenposten. 

Dagsavisen og det aktuelle selskapet bak videoen har beklaget feilen. 

Videoen er produsert av selskapet YouPlay som eies av det globale Showheroes. YouPlay er et innholdsbyrå som blant annet produserer det de kaller nyhetsvideoer. 

Overfor Aftenposten sammenligner Nina Fossli, som er leder for redaksjonelt innhold, disse videoene med tradisjonelle faktabokser.  Hun sier redaksjonen i Showheroes består av utdannede journalister, og at to redaksjonsmedlemmer går gjennom innholdet før det publiseres. 

Videoen om statsminister Støre er trukket fra plattformen deres og ikke lenger tilgjengelig. 

Det har vært mye fokus på juks i regjeringen de siste månedene. Sandra Borch gikk av som forsknings- og høyere utdanningsminister for plagiat på masteroppgaven sin, mens Ingvild Kjerkol har fått påvist likheter i sin masteroppgave. I tillegg kom det frem at Erna Solbergs mann Sindre Finnes hadde smykket seg med en siviløkonomtittel han ikke hadde.

Støre har tidligere bedt alle statsråder melde fra dersom det er juks eller plagiat i deres oppgaver. 

Endringslogg. Den 4. mars kl. 10:15 er det fjernet at Støre har vært teaching fellow ved Harvard og lagt til at han var research fellow ved Harvard, slik det står i hans biografi på Stortingets nettside. 

Powered by Labrador CMS