plagiat

Støre ber alle statsråder melde fra til ham om eventuelt plagiat og fusk

Ny forsknings- og høyere utdanningsminister vil være på plass tidlig neste uke.

Jonas Gahr Støre skulle gjerne vært informert om Sandra Borchs masterjuks tidligere, men mener at man ikke kan sjekke alle statråders master- og eksamensoppgaver før de går inn i regjering. Nå oppfordrer han regjeringsmedlemmene til selvrapportering.
Publisert Oppdatert

— Jeg har i formiddag gjort alle mine statsråder oppmerskomme på at det nå kommer til å bli oppmerksomhet rundt plagiat og feil i eksamens- og masteroppgaver og har bedt folk varsle meg om dette hvis det er forhold vi bør vite om, sa statsminister Jonas Gah Støre på en pressekonferanse lørdag. 

Bakgrunnen er forsknings- og høyere utdanningsminsiter Sandra Borchs brå avgang fra regjeringen fredag kveld, etter at det ble kjent at hun hadde jukset på masteroppgaven sin ved UiT Norges arktiske universitet i 2014. 

Avslørt av student

Plagiatkontrollen til UiT oppdaget ikke tekstlikhetene i 2014, men en BI-student avslørte statsråden på X (tidligere Twitter) torsdag kveld. Fredag varslet Borch sin avgang. 

— Det var en riktig vurdering av Sandra Borch og be om å få gå av. Det hun har gjort her er ikke forenlig med å ha den statsrådposten, sa Støre som beklaget at Borch måtte gå. Han ble orientert om saken fra Borch selv i går ettermiddag, mens han var i Troms. 

På spørsmål fra NRK om hun kunne vært landbruksminister etter å ha jukset på masteren i juss, svarte han ikke på. 

— Hun konkluderte med at hun hadde gjort feil, og det var var helt riktig at hun gikk av, sa Støre. 

Borch er den sjette statsråden i Støre-regjeringen som gå av som følge av «personlige feil». Og Støre peker på at i tre av sakene handlet det om saker som lå langt tilbake i tid. 

Basert på tillit

Han sa også at han gjerne skulle vært uten saken til Borch. 

— Jeg skulle gjerne hatt opplysninger som dette på forhånd, men vi går ikke gjennom eksamens- og masteroppgavene til alle i regjeringen på forhånd. Dette er basert på tillit. Det er universitetene som må gå gjennom og sørge for at dette er riktig, sa Støre. 

— Vi kan aldri garantere oss mot at folk gjør, eller har gjort feil, sa statsministeren. 

Han understreket at det er store ting på gang i høyere utdanning. 

— Saken om andre opptaksregler har vi jobbet grundig med,  senest nå på torsdag. Og vi kommer til å ha en ny statsråd klar tidlig neste uke, sa Støre. 

Han karakteriserte Sandra Borch som en markant og hardt arbeidende landbruksminister. 

— Hun har også gjennomført mange viktige grep i UH-sektoren. Hun har vært godt likt og er en god kollega. Hun har gjort en samvittighetsfull og solid jobb. Jeg beklager det som nå skjedd. Hun har begått en feil, har trukket en konklusjon om å gå av og ha min fulle støtte i det, sa Støre.

Borch varslet sin avgang fredag kveld etter å ha fått avslørt at hun hadde jukset på masteroppgaven sin. Hun var forsknings- og høyere utdanningsminister i fem måneder etter at hun overtok statsrådposten etter Ola Borten Moe som gikk av som følge av habilitetsbrudd ved aksjehandel. 

Powered by Labrador CMS