Jobbytte?

Peker på Ola Borten Moe som ny forsvarsminister

Ola Borten Moe (Sp) er en mulig kandidat til forsvarsministerposten, men da må Støre og Vedum gjøre omrokeringer i regjeringa.

Det er ikke første gang Ola Borten Moe blir pekt på som en mulig forsvarsminister.
Publisert Oppdatert

Lørdag kom nyheten om at Odd Roger Enoksen (Sp) går av som forsvarsminister. VG avslørte at han på 2000-tallet, mans han var både partileder og statsråd, hadde et seksuelt forhold til en 18-årig skoleelev.

Statsminister Jonas Gahr Støre må finne en ny forsvarsminister.

Både Aftenposten og VG skriver i helgen at kilder i Senterpartiet (Sp) peker, blant andre, på forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) som en mulig kandidat.

Borten Moe er også nestleder i Senterpartiet og var olje- og energiminister i Stoltenberg-regjeringen fra 2011 til 2013.

— Absolutt en god kandidat

Også når regjeringskabalen ble lagt høsten 2021, ble Borten Moe trukket fram som en sterk kandidat til å bli forsvarsminister.

Sp-mann og tidligere forsvarssjef Harald Sunde var en av de som foreslo Borten Moe.

— Ola Borten Moe er absolutt en god kandidat til å bli forsvarsminister. Han er klok, uredd og modig. Han oppfatter sakens kjerne umiddelbart, sa Sunde til Vårt Land i oktober 2021.

Sunde blir selv trukket fram som en kandidat, skriver Aftenposten.

Metoo i Senterpartiet

Ifølge VG blir også tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete pekt på som en mulig ny forsvarsminister.

— Får jeg spørsmålet, skal jeg tenke meg veldig nøye om. Jeg kommer ikke til å svare tvert nei, men tenke meg om, sier Navarsete til VG.

Det var Navarsete som i 2016 mottok en sjikanerende melding fra en fest med flere profilerte Sp-politikere. Borten Moe var en av festdeltakerne, men ingen har stått fram som avsender av meldinga.

«Vi har lyst på fitta di» sto det i meldinga som førte til at Borten Moe midlertidig gikk av som nestleder. Det ble også gjennomført en større metoo-gransking i partiet.

Borten Moe har offisielt beklaget hendelsen.

Ber om gjennomgang

Navarsete selv har bedt om en grundig metoo-gjennomgang i partiet.

– Jeg tror alle må gå i seg selv, og hvis det finnes flere historier må de på bordet slik at media ikke kommer med andre avsløringer, sa Navarsete til NRK lørdag.

Hun ber partileder Trygve Slagsvold Vedum ta et møte med partisekretær Knut Olsen.

– Jeg tror partilederen bør ta seg en runde med partisekretæren og forsikre seg om at det ikke er andre ting som ligger der, sier hun.

Liv Signe Navarsete sitter også som medlem i den nye forsvarskommisjonen som ble oppnevnt av Odd Roger Enoksen før jul i fjor.

Powered by Labrador CMS