— Jeg synes det er trist å se slike hatefulle ytringer, uansett hvem som kommer med dem og hvor de ytres, sier høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø ved HiOA, som vil overlevere plakatene til politiet. Foto: «Thee-Yezen»/Radikal Portal

Naziplakat på bønnerom

Nynazistiske plakater ble hengt opp på de muslimske bønnerommene ved Høgskolen i Oslo og Akershus mandag. Organisasjonen som skal være avsendere for plakaten sier til Khrono at de ikke kjenner til saken.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Jeg synes det er helt forferdelig at noen vil henge opp noe sånt. Dette skal være et hellig rom hvor man søker fred og Guds kontakt, sier «Thee-Yezen Al Obaide». Han er ansvarlig for bønnerommet i Pilestredet 48 på Høgskolen i Oslo og Akershus(HiOA) og sier han fant naziplakaten mandag.

Thee-Yezen Al Obaide er ikke hans virkelige navn, men et dekknavn. Han var en av de som tok initiativet til demonstrasjonen mot IS i fjor høst og en av arrangørene av motdemonstrasjonen mot de høyreekstreme i Pegida sist uke og denne mandagen. 

Nordfront kjenner ikke saken

Pär Öberg, pressetalsmann i Nordfront, sier at de ikke er kjent med plakaten som ble funnet på bønnerommet og at han ikke aner hvem det kan ha vært. 

— Jeg tror virkelig ikke det er noen av våre. Jeg fatter ikke hvorfor noen hos oss ville ha printet ut et selvskrevet A4-ark når vi allerede har ferdigtrykt propaganda, sier Öberg til Khrono.

Han sier at Nordfront er for religionsfrihet, og at de ikke er anti-islamske.

— Verden er kontrollert av sionister, og vi mener det er de som har ansvaret for masseinnvandringen, sier Öberg.

Han vil ikke opplyse hvor mange medlemmer Nordfront har i Norge.

Noen beklager til og med, og det oppleves veldig trøstende for meg som muslim.

Mohanna Taha

Høgskolen bør absolutt anmelde dette. Dette er grov rasisme.

Lars Gule

Vi mener det er trygt å være student ved HiOA.

Tor Gustav Hovland

Selv om Nordfront tar avstand fra Pegida, syns de det er positivt at folk tar til gatene for å ta til motmæle mot masseinnvandring og islamifisering.

— Det er trist at folk henger opp slikt i Norge, som ellers er så åpent, sier Mohannad Taha (bildet over). Han er student ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og bruker av bønnerommet i Pilestredet 48.

«Mot muslimer og jøde akepekatter»

Mandag ble det funnet et ark fra den svenske, nasjonalsosialistiske organisasjonen Nordfront i bønnerommet i P48. Det skal også ha blitt funnet en tilsvarende plakat i bønnerommet i Pilestredet 35.

«Muslimjævler reis hjem før det er forseint.Dere er uønsket i Europa. Norge for nordmenn, ikke muslimer og jøde akepekatter som dere. Reis hjem nå!!!!!! Till kamp!», heter det, direkte sitert fra plakaten, på hjelpeløst norsk. 

Skal føle seg trygge

Mohannad Taha fikk vite om plakaten via et bilde på facebook.

— Først tenkte jeg å politianmelde det, for det oppleves som en klar trussel. Likevel er jeg sikker på at dette bare er ord, og at de ikke ville ha turt å si dette ansikt til ansikt. De som gjør slike ting må være feige, sier Taha.

Førsteamanuensis Lars Gule, som selv arbeider på høgskolen, er helt klar: 

— Høgskolen bør absolutt anmelde dette. Dette er grov rasisme, sier han.

(Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm)

Gule: Grunn til uro

Gule etterlyser også en gjennomgang av sikkerheten ved høgskolen. 

— Vi skal absolutt ikke overreagere på en løpeseddelaksjon fra en gruppe som i Norge er under ti personer. Men dette er et signal om at ekstremister kan finne det for godt å slå til mot arbeids- og studieplassen våre. Og det er bekymringsfullt - først og fremst for de muslimske og jødiske studentene våre. Og dette gir grunn til uro hos oss alle, sier han. Han etterlyser ikke nødvendigvis flere låste dører og strengere adgangskontroll ved en akademisk høgskole som i prinsippet er, og skal være, åpen. 

— Men sikkerhetssjefen må gå gjennom rutinene her hos oss nå, og de må forsikre oss alle som jobber og studerer her, at vi kan føle oss trygge, sier han.

Og sikkerhetssjefen ved høgskolen er på sin side minst like klar:

— Vi lever i et åpent samfunn, og vi har i likhet med andre høgskoler og universitet valgt å ikke lage noen festning rundt våre lokaler. Vi har allikevel jobbet mye med sikkerheten de siste årene, og vi mener at det er trygt å være student på HIOA. Vi følger også med trusselvurderinger som gis på nasjonalt nivå, og vil også lytte til politiets vurderinger i konkrete situasjoner, sier Tor Gustav Hovland, leder for sikkerhet og beredskap ved høgskolen. 

Nordfront er rene nazister

Lars Gule som har jobbet på HiOA i flere år, forsker på blant annet terror og ekstremisme.

— Hva slags gruppering er Nordfront? 

— Nordfront er rene nazister. De er veldig få i Norge - fullstendig uselvstendige - og hjelpeløse. Det ser man på teksten på plakaten, sier Gule. I Norge regner han med at grupperingen består av under 10 personer, men de er større i Sverige

Studenten Taha er glad for at mange etniske nordmenn skal ha fordømt ytringene i kommentarfelt på facebook, og sagt at de som står bak er en skam for landet.

— Noen beklager til og med, og det oppleves veldig trøstende for meg som muslim, sier han, og fortsetter:

— Som muslim vil ikke jeg gjøre samme feil som mange andre gjør mot muslimer, nemlig å generalisere. Fordi et fåtall nordmenn viser hatefulle ytringer gir ikke det grunnlag for å tro at alle nordmenn er slik, sier han.

Overleveres til politiet

Det var nettstedet Radikal Portal som først skrev om saken om plakatene.

Høgskoledirektør ved HiOA, Ann Elisabeth Wedø, sier at plakatene skal overleveres til politiet.

— Jeg synes det er trist å se slike hatefulle ytringer, uansett hvem som kommer med dem og hvor de ytres, sier Wedø til Khrono.

Hun sier hun lar det være opp til politiet å vurdere alvorlighetsgraden av dette. Khrono har vært i kontakt med politiet, men ingen har kunnet uttale seg om hvordan de ser på dette enda.

Sårende, mener studentleder

Leder av Studentparlamentet, Tord Øverland, sier at dette er holdninger som Studentparlamentet ikke på noen måte stiller seg bak.

— Jeg opplever at det er sårende at noen mennesker uttaler seg på denne måten, sier Øverland.

Han presiserer at alle skal kunne føle seg trygge på HiOA.

— Hvis noen vil snakke, kan de bare ta turen innom oss i Studentparlamentet, avslutter han.

Demonstrasjoner mandag kveld

Få timer etter at plakatene ble fjernet fra bønnerommene på høgskolen gikk HiOA-student «Al Obaide», som fant plakatene på bønnerommene, i demonstrasjonstog mot de høyreekstreme som har varslet markeringer i Oslo hver mandag.

En av lederne der er Max Hermansen (bildet under). Bildet er fra dagens aksjon der ca 70-80 høyreradikale Pegida-tilhengere var til stede, ifølge politiet. For en uke siden var de nærmere 200.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS