Rettsmedisin

Politiet refser Universitetet i Bergen for obduksjons­­kø. Dette svarer dekanen

Situasjonen ved Gades Institutt er svært lite tilfredsstillende, skriver Vest politidistrikt i et brev til Universitetet i Bergen (UiB). Denne uken starter forhandlings­møtene mellom universitetet og Helse Bergen.

Dekan Per Bakke sier til Khrono at Gades institutt vil være à jour med obduksjoner når denne uken er over.

— Jeg håper og tror at dette løser seg kjapt, sier dekan ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Bergen, Per Bakke, til Khrono.

Forrige uke skrev Bergens Tidende at det er stans i obduksjoner på Gades Institutt i Bergen.

Mandag bekrefter Per Bakke overfor Khrono at de nå har funnet en løsning på situasjonen som gjør at samtlige lik vil bli obdusert denne uken. Han ønsker ikke å gå i detalj rundt hvordan Gades løser situasjon.

— Når denne uken er over, er vi à jour, forsikrer dekanen.

Gades instituttet ligger under Universitetet i Bergen (UiB), men som Khrono tidligere har skrevet, er det ønskelig at Haukeland universitetssjukehus skal ta over ansvaret.

Før helgen meldte Bergens Tidende at døde ble liggende på kjøl, fordi det ikke finnes kapasitet ved Gades til å gjennomføre obduksjoner. I slutten av forrige uke dreide det seg om totalt åtte lik.

Krass tone i brev

I et brev til UiB som Bergens Tidende har fått innsyn i, skriver politiinspektør ved Vest politidistrikt, Gunnar Fløystad, at politiet ikke er fornøyde med situasjonen ved instituttet.

«Dette er svært lite tilfredsstillende og bryter klart med de krav og forventninger Vest politidistrikt må kunne stille til UiB», skriver Fløystad blant annet.

Ifølge Fløystad er informasjonen som har fremkommet de siste ukene så alvorlig at politiet må be universitetet sørge for at det har kompetanse og kapasitet til å utføre rettsmedisinske oppdrag på en profesjonell måte, slik de er forpliktet til.

«Så langt har vi ikke informasjon som gir inntrykk at UiB gjør nok for å bedre på situasjonen», skriver Fløystad.

Vil øke til 9 årsverk

Dekan Per Bakke sier til Khrono at han ikke har lest brevet fra politiet og at han heller ikke ønsker å kommentere innholdet som Khrono gjenforteller for ham.

Parallelt med den kritiske bemanningssituasjonen ved Gades institutt, der det per nå er ansatt 2,45 årsverk, jobbes det med å overføre instituttet til Haukeland universitetssjukehus.

I et brev fra Helse Bergen til UiB kommer det fram at Helse Bergen foreslår å øke bemanningen til 9 årsverk, skriver Bergens Tidende.

Da Khrono omtalte situasjonen ved Gades Institutt i februar, uttalte Per Bakke at fakultetet ikke hadde sittet med hendene i fanget.

— Vi har prøvd å lyse ut stillinger flere ganger, sa Bakke, som også understreket at UiB flere ganger har forsøkt å flytte rettsmedisin over til sykehuset.

— Vi mener at obduksjon ikke er en universitetsoppgave, sa Bakke den gangen, noe han gjentar når Khrono slår på tråden til ham mandag formiddag.

Forhandlingsmøter denne uken

Av de fire universitetene i Norge som har medisinske fakulteter, er det bare i Bergen at universitetet har ansvaret for rettsmedisin.

— Hva er status akkurat nå, Bakke?

— Vi skal ha flere forhandlingsmøter med Helse Bergen denne uken. Jeg både tror og håper at vi skal bli enige kjapt.

— Når kan en eventuell overdragelse fra UiB til Helse Bergen skje?

— Det vet vi ikke per nå. Dette er noe av det vi forhandler om, sier dekanen avslutningsvis.

Powered by Labrador CMS