Rektorvalg

Prorektor vil bli rektor: Margareth Hagen sikter mot UiB-toppen

Få timer etter at viserektor Oddrun Samdal erklærte sitt kandidatur, lanserte prorektor Margareth Hagen sitt lag i kampen om rektoratet ved Universitetet i Bergen.

Vinner dette laget rektorvalget til våren, får UiB to kvinner på toppen. Fra venstre (på skjerm) prorektorkandidat Pinar Heggernes, viserektorkandidat Gottfried Greve, rektorkandidat Margareth Hagen og viserektorkandidat Annelin Eriksen
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Vi går til valg på fortsatt valgt ledelse, bare så det er sagt, sier Margareth Hagen, som tar imot med koronarestriksjoner på Museplassen 1, der universitetsledelsen holder hus.

Fakta

Rektorer ved UiB

 • 1946–1953 Professor Bjørn Trumpy (mat-nat)
 • 1954–1959 Professor Erik Waaler (medisin)
 • 1960–1965 Professor Ludvig Holm-Olsen (HF)
 • 1966–1971 Professor Håkon Mosby (mat-nat)
 • 1972–1977 Professor Arne-Johan Henrichsen (HF)
 • 1978–1983 Professor Ørjar Øyen (SV)
 • 1984–1989 Professor Arnfinn Graue (mat-nat)
 • 1990–1995 Professor Ole Didrik Lærum (medisin)
 • 1996–1998 Professor Jan Fridthjof Bernt (juss)
 • 1999–2005 Professor Kirsti Koch Christensen (HF)
 • 2005–2013 Professor Sigmund Grønmo (SV)
 • 2013– Professor Dag Rune Olsen (mat-nat)

Det har vært en viss spredning av rektorene ved UiB, og det har vært vanlig at det samme fakultetet ikke får to påfølgende rektorer.Det psykologiske fakultet og det nye Fakultet for kunst, musikk og design har så langt ikke hatt noen rektor.

Margareth Hagen er i dag prorektor og nåværende rektor Dag Rune Olsens nestkommanderende ved Universitetet i Bergen (UiB). Mandag inviterte hun Khrono for å presentere de andre på laget hun håper skal ta styringen ved Universitetet i Bergen (UiB) fra høsten 2021, når Olsens periode er over.

Rektor for innovasjon

En av dem holder til på nabokontoret:

Annelin Eriksen er tiltenkt rollen som viserektor for forskning. Sosialantropologi-professoren har siden 2017 vært nettopp viserektor, da for globale relasjoner. Hun sier det internasjonale ansvaret, i tillegg til bærekraft, fortsatt skal ligge til hennes kontor.

På de to lagene som til nå har meldt seg på rektorkampen er dermed tre av frem del av dagens rektorat.

Faller stemmene i Hagens favør, får Hagen med seg Pinar Heggernes som prorektor – stedfortrederrollen Hagen selv innehar i dag. Heggernes er instituttleder for Institutt for informatikk ved UiB og professor i algoritmer. Hun er også styremedlem i Forskningsrådet.

Den lengste tittelen er tiltenkt eneste mann på laget, professor i barnesykdommer, Gottfried Greve. Han vil eventuelt få rollen som viserektor for satsinger, innovasjon og tverrfaglig samarbeid. Det er ikke første gang Greve stiller til valg for rektoratet. I 2013 var han på professor i geovitenskap Kuvvet Atakans lag, som den gang tapte mot Dag Rune Olsen.

— Skal være breddeuniversitet

Både Samdal og Hagens lag har knapt med programerklæringer foreløpig, men Hagen slår fast at de har et klart standpunkt for valgt ledelse også i framtiden. Spørsmålet har ikke vært oppe til votering i UiB-styret siden 2016. Da ble det vedtatt at UiB skal ha valgt rektor også etter Dag Rune Olsens periode. Diskusjonen om ledelsesform har likevel fått ny aktualitet etter et forslag til endringer av Universitets- og høgskoleloven ble lagt på bordet tidligere i år.

Tre professorer - en i medisin, en i italiensk litteratur og en i sosialantrapologi. Nå vil de lede UiB. Prorektor og IT-professor Pinar Heggernes var i karantene da bildet ble tatt.

I tillegg ønsker Hagen og laget hennes å jobbe for bredden.

— UiB skal være et forskningsintensivt breddeuniversitet, sier hun.

Prorektor-kandidaten Pinar Heggernes var mandag med kollegene på skjerm på grunn av karantene. På grunn av karantenen var Hagens plan å vente med lanseringen av kandidaturet. Men etter at Oddrun Samdal annonserte sit lag tidligere på dagen, måtte planene endres.

— Jeg mener Margareth Hagen har fått til veldig mye for UiB på den nasjonale forskningsarenaen. Med henne får vi en rektor som kjenner bredden på universitetet, skryter Heggernes, som skal ha ansvar for utdanning.

Første humanist siden 1999

Blir Hagen valgt, vil hun bli den første fra Det humanistiske fakultet siden Kirsti Koch Christensen ble valgt til UiBs første kvinnelige rektor i 1999. Hagen er professor i italiensk litteratur. Hun har også bakgrunn som dekan ved fakultetet.

Verken Hagen eller Samdals rektorplaner kommer som noen overraskelse. Flere har i Khrono pekt nettopp på disse to som aktuelle til å avløse Dag Rune Olsen etter hans to perioder, og ingen av dem avkreftet ryktene. Nå er det altså offisielt at de nåværende kollegene i rektoratet begge satser på å bli værende på Museplassen.

Valget finner sted våren 2021, og overtakelsen av rektoratet skjer fra 1. august.

Powered by Labrador CMS