Jenter bedre enn gutter på skolen

Forskning ved HiOA-instituttet NOVA viser at jenter er best på skolen.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er størst kjønnsforskjeller i jenters favør i lesing, og minst i realfagene. Det viser en ny rapport fra Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA), som er en del av Høgskolen i Oslo og Akershus. Rapporten er laget på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet.

— Vi ser at guttene i gjennomsnitt skårer 47 poeng lavere i PISA enn jentene. Det tilsvarer omtrent det vi forventer at elever skal lære i løpet av et helt skoleår. Men vi må huske på at det er store forskjeller også jentene i mellom, og guttene i mellom. Veldig mange gutter klarer seg fint i skolen, akkurat som det er en del jenter som sliter, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, ifølge en nyhetsmelding fra Kunnskapsdepartementet.

NOVA-forskerne peker på ulike mulige årsaker til forskjellene: Jenter som gruppe ser ut til å være mer motivert for å prestere på skolen enn det guttene er. Det kan også være at undervisningsformer som legger mye ansvar på eleven selv er et større problem for gutter enn jenter. Videre kan forskningen tyde på at gutter er mer sårbare for mobbing og ustabile hjemmeforhold enn det jentene er.

NOVA har i rapporten oppdatert sin oversikt fra 2008 om kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner.

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS