koronasmitte

Rektor Ottersen anbefaler munnbind på Karolinska

Rektor Ole Petter Ottersen gjenåpner Karolinska Institutet med anbefaling om bruk av munnbind. I dag, fredag, kommer norske myndigheter med sin anbefaling.

Tidlgiere rektor ved Universitetet i Oslo, nå ved Karolinska Institutet, Ole Petter Ottersen (t.v.) anbefaler bruk av munnbind under gjenåpning av universitetet i Sverige. Hans rektorkollega ved OsloMet, Curt Rice, venter på en anbefaling fra norske helsemyndigheter.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når kommende sykepleiere, jordmødre, biomedisinske analytikere og røntgensjuekpleiere begynner på, eller vender tilbake til, studiene sine ved Karolinska Institutet (KI) i høst, anbefaler rektor Ole Petter Ottersen at de bruker munnbind i situasjoner der det er vanskelig å holde avstand.

At munnbind er effektivt er ikke noe å diskutere, mener rektoren.

Ottersen skriver dette i sin egen blogg på universitetets nettside.

Går lenger enn myndighetene

Fakta

Avklarer munnbind 14.8.

.

Som øverste leder ved et av verdens fremste medisinske universiteter, går dermed Ottersen lenger i sine anbefalinger om bruk av munnbind som beskyttelse under koronapandemien, enn de svenske helsemyndighetene gjør.

Bruk av munnbind har også vært diskutert hos våre svenske naboer, men folkehelsemyndighetene mener at det vitenskapelige grunnlaget er svakt når det gjelder hvor effektivt munnbind er mot smittespredning. Derfor er ikke munnbind anbefalt i Sverige.

Norsk anbefaling fredag

I Norge har debatten om munnbind gått høyt de siste ukene. Det er ventet at regjeringen i dag, fredag 14.august, vil komme med en anbefaling om å bruke munnbind ved bruk av kollektivtrafikk i rushtiden, og kanskje andre steder det er vanskelig å holde avstand.

— Alle må være forberedt på at et slikt råd kommer på fredag, sa helseminister Bent Høie i Dagsnytt 18 på NRK tirsdag kveld.

I forrige uke innførte Norge påbud om munnbind for reisende fra røde land som ankommer Norge, det vil si under transport fra ankomst til stedet der de skal oppholde seg i karantene.

Ottersens kollega ved OsloMet, Curt Rice, kom tidligere i sommer med et utspill om at han ønsket det samme: at studenter skulle bruke munnbind under forelesninger, og oppfordret myndighetene til å vedta påbud.

KI-rektor Ottersen skriver i sin blogg at han har møtt og diskutert gjenåpning av universitetene med flere av sine nordiske og internasjonale rektorkolleger i sommer, og funnet at strategien for gjenåpning er høyst ulik.

Kunnskapen om hvordan viruset sprer seg i samfunnet øker hver dag og det er gjort store fremskritt bare de siste månedene. Vår strategi for hvordan vi skal kunne åpne campus ved Karolinska Institutet hviler på dette, skriver Ottersen i sin engelskspråklige blogg.

Vet mer om smitte

Han beskriver at viruset ikke bare spres via store dråper, men også antakeligvis via mindre luftbårne partikler, aerosoler og kontaktflater. Derfor er god ventilasjon og rengjøring viktig, på linje med munnbind når det ikke er mulig å holde tilstrekkelig avstand, mener rektor Ottersen.

Den tidligere rektoren ved Universitetet i Oslo lister også opp en rekke andre utfordringer for unviersitetet som følge av pandemien, blant annet når det gjelder undervisning og forskning. Problemer med praksis for studentene ved svenske sykehus, forsinkede PhD-prosjekter og gjennomføring av viktige forskningsprosjekter på alle områder samt internasjonalt samarbeid og økonomi.

Internasjonal campus

At Karolinska Institutets anbefaling går lenger enn de svenske helsemyndighetenes retningslinjer er motivert av at KI er et medisinsk universitet med en internasjonal campus, skriver Ottersen, mens de svenske myndighetenes anbefalinger retter seg mot storsamfunnet.

Det er forskjell på medisinske munnbind og hjemmelagde ansiktsmasker. Faktisk.no publiserte torsdag en sak om forskning på bruk av ikke-medisinske og hjemmelagde munnbind.

Powered by Labrador CMS