De falske universitetene

Rektor signerte avtale med tidligere pizzarestaurant

Danske Aalborg Academy of Science utgir seg for å være en akademisk institusjon. Med kontakter i Norge og flere andre land, har akademiet jobbet med å inngå avtaler med ekte universiteter.

En masterstudent får utdelt en grad ved Aalborg Academy of Science 19. desember 2019, samme dag som akademiet markerer at de har fått inngått en avtale med Kansas State University (innfelt)
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Teksten er oppdatert mandag 14. september kl. 14.30)

Khrono har den siste tiden satt fokus på falske universiteter som opererer i Midtøsten. To av dem har vært drevet fra Norge. Men også andre steder i Europa er organisasjoner som utgir seg for å være vitenskapelige institusjoner et problem.

Fredrikshavn i Danmark er ikke bare danskebåtens trofaste havn. Det er også hjembyen til Aalborg Academy of Science.

Akademiet som oppgir å være opprettet av Dr. Talal Al-Nadawy i 2003, har blant annet opprettet egne vitenskapelige tidsskrifter, blant annet innen medisin.

«Akademiet» reklamerer på egne nettsider med at de besitter all grunnleggende dokumentasjon fra danske myndigheter. Målet er å bli et ledende globalt universitet.

Og de løfter også flere steder fram at de har signert en memorandum of understanding, en intensjonsavtale, med det amerikanske universitetet Kansas State University.

Rektor signerte for mulig utveksling

Intensjonsavtalen det amerikanske universitetet inngikk med Aalborg Academy of Science ligger ute i signert utgave på nettsidene til det forholdsvis ferske Aalborg-akademiet. Kansas State University ble på sin side stiftet i 1863 og har ifølge egne nettsider over 22.000 studenter.

Avtalen ble inngått høsten 2017 og omtaler gjennomgående Aalborg-akademiet som et universitet.

Rektor ved Kansas State University, Richard B. Myers, signerte 9. november 2017 på avtalen som sier at «de to universitetene» kan samarbeide om utveksling av forskere og forelesere, deltakelse på konferanser, og utveksling av informasjon og vitenskapelige publikasjoner — og ikke minst legge til rette for studentmobilitet gjennom utveksling og besøk.

Dette ble universitetene enige om.
Signaturen til de to universitetspresidentene ved Aalborg-akademiet og Kansas State University.

Til Khrono skriver Grant Chapman, som jobber ved avdeling for internasjonale programmer ved Kansas State University, at de signerte en grunnleggende intensjonsavtale med akademiet etter at et par fakulteter ønsket å snakke videre med Aalborg Academy of Science.

Rektor ved Kansas State University, Richard Myers signerte grunnleggende avtale med et akademi i Aalborg.

— To fakulteter kontaktet eller ble kontaktet av Aalborg Academy of Science. Ansatte ved fakultetet trengte en MOU, vår mest grunnleggende og ikke bindende «la oss være venner og diskutere ideer»-avtale, for å kunne fortsette diskusjonene med akademiet, skriver Chapman på vegne av rektor Richard Myers.

På spørsmål fra Khrono, skriver Chapman at han vil se nærmere på saken på vegne av Kansas State University.

— Vi gikk ikke videre med samarbeidet etter diskusjoner på Kansas State og med akademiet. Vi har ingen videre avtaler eller samarbeid med akademiet på nåværende tidspunkt. Alt jeg vet var at det var diskusjoner og besøk, men det resulterte ikke i noen institusjonelle avtaler eller samarbeid, antakelig av flere ulike årsaker skriver Chapman.

Mens Aalborg-akademiet bruker avtalen i markedsføringen av seg selv og skriver på egne nettsider at «The rank of the academy jumped to the highest scientific universities, and has been transferred from a formal to an official academy, thanks to this agreement», skriver Chapman at han ikke tror MOU-en de signerte lenger er verdt å bruke til noe.

Tidligere pizzarestaurant med 116 professorer

Aalborg Academy of Science hevder i følge egne nettsider å ha 22 avdelinger internasjonalt, blant annet i Norge, og at de har utdannet over 200 masterstudenter, over 450 bachelorstudenter og over 150 p.hd.-studenter. De hevder videre å ha 74 studieprogrammer og 116 «akkrediterte professorer».

Slik beskriver Aalborg Academy seg på nettsidene.

Men danske myndigheter avviser i en e-post til Khrono at Aalborg Academy of Science er noe dansk universitet eller en akkreditert institusjon.

Vi kan opplyse om at Aalborg Academy of Science verken er godkjent eller regulert av Utdannelses- og forskningsministeriet

Rasmus Baad, pressekontakt ved det danske utdannings- og forskningsdepartementet

Baad i danske Uddannings- og forksningsministeriet henviser videre til listene over godkjente, danske utdanningsinstitusjoner.

Der understrekes det også at betegnelsen «universitet» eller lignende betegnelser kun må benyttes av universiteter omfattet av universitetsloven eller som har tillatelse til det gjennom annen lovgivning.

Hva er så Aalborg Academy of Science?

Et søk i danske virksomhetsregistre på akademiets organisasjonsnummer viser at Aalborg Academy of Science er registrert som et enkeltpersonforetak på universitetspresident Dr. Talal Al-Nadawys.

Fra 2005-2006 var akademiet registrert under navnet Al-Basha Pizzaria, i virksomhetskategorien «Cafeterier, pølsevogne, grillbarer, isbarer mv.».

Etter flere år uten drift ble pizzarestauranten til Zaid Tolkeservice, før det ble til Aalborg Academy of Science i 2015.

Khronos undersøkelser viser også at akademiet er registrert under samme navn og i kategorien utdanning i tyrkiske eiendomsregistre. Der er imidlertid to andre menn oppført som eiere.

Dr. Talal Al-Nadawy, presidenten ved Aalborg Academy of Science, ba først Khrono ta kontakt på telefon, men har siden aldri besvart telefoner, meldinger eller e-post. Akademiets representant i Norge skriver til Khrono at han ikke vet når han kan snakke.

I en tekst på et arabisk nettsted gikk tidligere i sommer en angivelig professor fra Algerie ut mot Aalborg Academy of Science. Der ber han myndigheter i Danmark og Europa om å bekjempe lureri og svindel innen forskning.

Reiste på besøk fra USA til Danmark

Av bilder og videoer fra et møte mellom Kansas State University og Aalborg Academy of Science fra 19. desember 2017, fremgår det at to ansatte ved Kansas State University, Ike Ehie og Imad Khamis, representerte universitetet.

Ifølge Aalborg-akademiets nettsider overvar de også disputasene til flere studenter ved Aalborg Academy of Science samme dag.

Imad Khamis (til venstre) og Ike Ehie (i midten) fra Kansas State University møtte presidenten for Aalborg Academy of Science, Talal Al-Nadawy.

I en video fra møtet uttaler de to at de er svært glade for å være til stede. På videoen uttaler Ike Ehie, professor ved Department of business and management ved Kansas State University, er det Imad Khamis som har stått for kontakten med Aalborg Academy of Science.

Imad Khamis, som foreleser ved Department of Mathematics ved Kansas State Univeristy, sier til forsamlingen at universitetsledelsen var svært glad for avtalen med Aalborg Academy of Science, og at han hadde fortalt ledelsen at de beste professorene fra Irak deltok i Aalborg-akademiet.

Khamis sier de skal jobbe med å styrke samarbeidet mellom de to «universitetene» slik at de får til utveksling av alt fra studenter til forskere.

På nettsidene til Aalborg Academy of Science siteres Imad Khamis på at PP«Aalborg Academy of Science in Denmark has the best professors in the Arab world and Europe».

I en telefonsamtale med Khrono sier Imad Khamis at han selv trakk seg ut. Han sier at han ikke tror Aalborg-akademiet er noen anerkjent institusjon og at det ligner mer på et «fake university».

Khamis ba om å få flere spørsmål på e-post, men har ikke svart på spørsmålene Khrono sendte.

Khrono har heller ikke lyktes å komme i kontakt med Ike Ehie, den andre professoren som reiste fra Kansas State University til Danmark, tross flere forsøk på telefon og e-post.

Logoene til Kansas State University og flere irakiske universiteter benyttes på nettsidene til Aalborg Academy of Science. Kansas State University avviser at de har noe samarbeid i dag.

På signingsferd i Irak

Presidenten for Aalborg Academy of Science har også vært på universitetsturné i Irak.

Universitetet i Baghdad, Universitetet i Babylon, Mustansiriyah-universitetet og Iraks minister for høyere utdanning skal alle ha møtt eller inngått avtaler med Aalborg-president Talal Al-Nadawy.

Ingen av dem har besvart e-poster fra Khrono, der vi blant annet spurte om Aalborg Academy of Science ga inntrykk av å være et ekte universitet.

På nett fremstår Aalborg-akademiet langt mer profesjonelt enn de falske universitetene Khrono kunne avsløre i Norge i august. Blant annet har akademiet tilsynelatende en innloggingsportal for studenter, teller studiepoeng og har fagfellevurdering av artikler til sine vitenskapelige tidsskrifter.

Flere danske vitenskapelige akademier

Aalborg Academy of Science er ikke alene om å drive akademisk virksomhet fra Danmark uten akkreditering.

The Arab Open Academy in Denmark tilbyr på sine nettsider bachelorutdanninger, masterutdanninger og doktorgradsutdanninger innen en rekke fag. Økonomi, jus, politikk, psykologi og helsefag står på studiemenyen.

Nettsiden til danske Arab Academy in Denmark

The Arab Open Academy in Denmark holder til i bydelen Brønshøj i København og ble etablert i 2015.

Dr. Walid Al-Hayali er leder for akademiet. Til Khrono skriver han at han selv har en doktorgrad i økonomi fra Moskva i 1986 og at han har jobbet ved flere arabiske universiteter. Selv om ikke akademiet er akkreditert i Danmark, jobber det ifølge Al-Hayali med å oppnå akkreditering i arabiske land, hvor de nylig har opprettet egne avdelinger.

Ifølge Al-Hayali stilles det krav til flere års studier for å kunne motta grader fra akademiet.

— For å få en bachelor må studenten ha et vitnemål fra videregående og studere fire år i henhold til semestersystemet vårt. For å få en master må man ha en bachelor og studere to år eller mer. Studieperioden for en doktorgrad er tre år, skriver Al-Hayali.

Under mastergradene og doktorgradene skal studentene blant annet skrive master- og doktorgradsoppgaver under veiledning fra en professor, skriver han.

— Grunnen til at vi etablerte akademiet, var at vi ville gi folk som kun kan snakke arabisk en mulighet for utdanning, i tillegg til å dra nytte av erfaringene fra skandinaviske land, når det kommer til utdanning og forskning. Dette ville vi introdusere for mennesker i arabiske land, skriver Al-Hayali.

Han legger til at akademiet har gitt ut 400 bøker fra spesialiserte professorer på egen regning og har avholdt vitenskapelige konferanser. Han viser til at akademiet har signert en avtale med Universitetet i Tunis, og at de i 2017 signerte en intensjonsavtale med det private universitetet Varna Free University i Bulgaria.

13 phd-studier

North European Academy er et tredje akademi i Danmark, som opererer i Midtøsten. North European Academy, et enkeltpersonforetak registrert i Taastrup like utenfor København, tilbyr 13 phd-studier og enda flere masterprogrammer.

Ifølge akademiets nettsider er presidenten for akademiet, «prof. dr.» Mohammed Al-Jubouri, selv om foretaket er registrert på Mais Abbas Nagi. Etter det Khrono erfarer er det imidlertid en irakisk man, Dr. Kazem Kreedi Al-Adli

Khrono har sendt mannen som sier han er akademiets president flere spørsmål på e-post. Vi har blant annet spurt hvordan han kan garantere for den vitenskapelige kvaliteten på studiene han tilbyr, hvor lenge man må studere for å få en bachelorgrad og hva slags utdanning han som professor har selv.

Etter avtale om svar, har det vært stille.

(Teksten ble endret mandag 14. september kl. 14.33: Svar fra Walid Al-Hayali, om The Arab Open Academy, ble lagt til)

Powered by Labrador CMS