Medieprofessor Johann Roppen har vært rektor for Høgskulen i Volda siden 2015. Nå er han nominert igjen, som eneste kandidat for neste periode. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Rektor Roppen eneste kandidat i rektorvalget i Volda

Rektorvalg. En egen komité har lett etter motkandidater, uten å lykkes: Sittende rektor står alene igjen som kandidat når Høgskulen i Volda holder rektorvalg om en måneds tid.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta

Rektorvalg i Volda

Slik er valget ved Høgskulen i Volda planlagt ifølge valgstyret:

  • 13. november: Frist for å melde inn prorektorkandidat
  • 16.-30. november: Valgkampperiode
  • 26. november: Valgdebatt
  • 26. november: Frist for å klage om man ikke står i manntallet
  • 30. november – 7. desember: Valgperiode, elektronisk valg.

Tidligere rektorer

Johann Roppen står igjen som eneste kandidat når Høgskulen i Volda skal velge rektor for perioden 2019-2023 i månedsskiftet november/desember. Det opplyser høgskolens valgstyre.

— Vi har avgjort at valget skal gjennomføres på vanlig måte, nominasjonsfristen er ikke utsatt, sier valgstyrets leder, Mona C. Andersen til Khrono.

Letekomité uten hell

Rektorvalg har blitt gjennomført med bare én kandidat ved høgskolen flere ganger tidligere, også da Roppen ble valgt inn med 82 prosent av stemmene i 2014.

Når en sittende rektor som organisasjonen er fornøyd med stiller til gjenvalg, kan det være særlig vanskelig å finne motkandidater. Men det betyr ikke at vi ikke har tro på flere kandidater i neste runde.

Karen Lomeland Jacobsen

Denne gangen hadde høgskolen nedsatt en egen komité som lette etter og kontaktet aktuelle kandidater, både internt og eksternt.

— Tanken er at det kan bli lettere å takke ja til å stille hvis man blir oppfordret til det, sier høgskoledirektør Karen Lomeland Jacobsen.

Men komitéen rakk ikke å overbevise potensielle motkandidater denne gangen.

— Letekomitéen ble nedsatt i september, så selv om de har gjort en iherdig innsats har de bare hatt en drøy måned på seg. Vanligvis skal de jobbe i ett år før valget, sier Lomeland Jacobsen, og legger til:

— Det er selvfølgelig synd at vi ikke har flere kandidater, vi ønsker jo et reelt valg. Samtidig er det ofte sånn at når en sittende rektor som organisasjonen er fornøyd med stiller til gjenvalg, kan det være særlig vanskelig å finne motkandidater. Men det betyr ikke at vi ikke har tro på flere kandidater i neste runde, som blir uten gjenvalgskandidat.

Aldri kvinnelig rektor

Høgskulen i Volda, som ble opprettet ved en høgskolefusjon i 1994, har aldri hatt en kvinnelig rektor.

— Har det blitt jobbet spesifikt for å finne kvinnelige kandidater?

— Vi har diskutert at det ideelle ville vært kjønnsbalanse i rektoratet, altså en kvinne og en mann som rektor eller prorektor, og vi skulle selvfølgelig ønske at vi også fant kvinner som ønsket å stille. Men oppfordringen fra meg til letekomitéen har vært å se etter både kvinner og menn, sier høgskoledirektør Lomeland Jacobsen.

Mer som gjenstår

Johann Roppen forteller at høgskolen er inne i en veldig spennende tid, og at han gjerne tar en periode til.

— Jeg føler det er mye som gjenstår å gjøre for meg. Akkurat nå er nybygget for mediefag et viktig og spennende prosjekt som skal pågå i flere år framover. Vi skal også i gang med et mer overordnet campusutviklingsprosjekt for hele høgskoleområdet, så jeg føler at vi er inne i en brytningstid, sier Roppen til Khrono.

— Er det bekymringsfullt for høgskoledemokratiet at ingen andre stiller?

— Prinsipielt sett bør et valg ha motkandidater, men jeg håper jo at dette også kan tolkes som at folk synes jeg har gjort en grei jobb den første perioden. Jeg husker noen betraktninger om dette fra tidligere statssekretær Bjørn Haugstad, som påpekte at man med en sittende rektorkandidat tross alt kjenner kandidaten godt, sier Roppen.

Haugstad skrev om rektorvalg i Khrono i fjor, i innlegget «Tre forutsetninger for at rektorvalg har legitimitet».

Venter med prorektorkandidat

Rektorkandidatene utpeker egne prorektorkandidater, og Roppen forteller at han venter til startskuddet går for selve valgkampperioden, 16. november, med å gå ut med om han peker ut sittende prorektor Jens Standal Groven for en ny periode.

Hele valgprosessen går av stabelen som planlagt, selv med bare én kandidat. Til og med valgdebatten 26. november:

— Intensjonen er at valgdebatten også blir gjennomført, men formen blir mer som et folkemøte, en utspørring av kandidaten, sier valgstyreleder Mona C. Andersen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS