Mandag ble det kjent at Ole Petter Ottersen hadde vendt tommelen ned til Göteborgs universitet. To dager senere annonserer Karolinska Institutet at de har én rektorkandidat - og det er nettopp Ottersen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Karolinska Institutet vant kampen om å få Ottersen

De svenske universitetene, Karolinska Institutet og Gõteborgs universitet har slåss om gunsten til avtroppende rektor på Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen. Karolinska vant.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styrelederen for Karolinska Institutet, Mikael Odenberg, skriver i sin blogg onsdag 1. februar at valgkomitèen på Karolinska bare vil foreslå én kandidat for det svenskene kaller «hörandeförsamlingen» og det er rektor for Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen.

Odenberg skriver at valgkomitéen vil ha med seg forsamlingen på å foreslå at den svenske regjeringen ansetter Ottersen som ny rektor på Karolinska Institutet (KI).

Møtet skal avholdes 14. februar, går det fram av en nyhetsmelding på hjemmesidene til det svenske medisinske universitetet.

Benektet hurtigansettelse mandag

Mandag sa Odenberg til Khrono at det ikke var snakk om rask prosess for å ansette rektor nå på Karolinska.

Men styreleder ved Göteborgs universitet, Cecilia Schelin Seidegård, visste bedre.

Søndag fikk hun skriftlig avslag fra Ottersen på rektorjobben ved Göteborgs universitet og mandag sa hun til Khrono at hun i forrige uke ble kjent med at det var iverksatt en «snabbprosess» ved Karolinska og at det var Ottersen de ville ansette.

Les også: UiO-rektor Ottersen takker nei til rektorjobben i Gøteborg

Khrono har snakket med Ole Petter Ottersen onsdag. Han ber om forståelse for at han når han er i en jobbsøkerprosess ikke kan kommentere saken ytterligere.

225 navn, 49 nominerte

Søkerkomiteen på Karolinska Institutet fikk i utgangspunktet 225 navn å jobbe med, deriblant var det åtte som faktisk søkte stillingen og 49 som ble nominert av andre.

Komitéen har intervjuet et tredvetalls kandidater, men endte opp med sju mulige navn.

Odenberg skriver at av disse var Ottersen den eneste skandinaviskspråklige kandidaten. De øvrige seks var engelskspråklige.

Endra rektorkrav

Det medisinske prestisjeuniversitetet, Karolinska Institutet, fikk nytt styre, som kalles konsistoriet, 1. desember i fjor, og styreleder Mikael Odenberg sier at styret ønsker å justere kravprofilen som det tidligere styret vedtok i fjor på to punkter.

— Vi foreslår to tillegg: Det ene er at den nye rektoren skal ha personlige forutsetninger for å lede et omfattende utviklingsarbeid, og vi sier da at gode lederegenskaper i så måte er viktigere enn vitenskapelig eksellens. Videre understreker vi at vedkommende må ha gode språkkunnskaper i svensk og engelsk, sier han.

— Kommer dere også til å vedta en tidsplan for ansettelse av rektor, spurte Khrono mandag.

— Det er fortsatt ikke avklart, svarte Odenberg.

To dager senere er det altså klart at Ottersen så godt som er ansatt, gitt at den svenske regjeringen slutter seg til den innstillingen Karolinska ender opp med.

— Vi måtte skynde oss

I sin blogg skriver Odenberg at de måtte skynde seg med ansettelsen ettersom Ottersen var innstilt til regjeringen for å bli rektor i Gøteborg. Han trekker fram at alternativet til å ikke gjøre en rask avklaring ville være å begynne hele rekrutteringsprosessen på nytt.

Han skriver også:

«Ettersom Ole Petter Ottersen hele tiden hatt en uttalt preferanse for KI, valgte valgkomitéen på tross av dette forholdet i løpet av januar å gå videre med egnethetstester, innhentning av referanser og ansettelsesintervjuer. Siden Ole Petter Ottersen sent i forrige uke sa fra seg kandidaturet til rektorsposten i Gøteborg, stilte valgkomitéen seg i forgårs bak søkekomitéens enstemmige forslag.»

Wiberg takket ja til Gøteborg

Styreleder i Gøteborg, Cecilia Schelin Seidegård, var meget skuffet da hun snakket med Khrono mandag.

— Ottersen har stått foran «hörandeforsamlingen» ved universitetet vårt og sagt at får han jobben i Gøteborg så tar han den. Det hørte vi alle sammen, sier Seidegård og hun fortsetter:

— Det var tirsdag i forrige uke at jeg fikk høre at det var satt i gang en «snabbprosess» med rekruttering på Karolinska Institutet (KI) og at Ottersen var aktuell der.

— Kom dette overraskende på dere?

— Det kom meget overraskende, og det er utrolig kjedelig for oss. Vi mener virkelig det vi har skrevet i pressemeldingen. Vi hadde to veldig gode kandidater, hadde vi visst dette, hadde vi valgt Eva Wiberg med en gang. Til Göteborgs-Posten går Seidegård ennå lenger: 

— Vi føler at Otteresen har gått bak ryggen på oss, sier hun til avisen.

Seidegård fortalte at hun umiddelbart hadde snakket med Wiberg, som trengte betenkningstid.

I dag, onsdag 1. februar er det så også blitt klart at Wiberg har takket ja til å bli rektor ved Göteborgs universitet. Wiberg er i dag prorektor på Lunds universitet. Så hvis den svenske regjeringen gjør som styrene og valgkomiteene vil, blir Ole Petter Ottersen rektor for Karolinska Institutet og Eva Wiberg for Göteborgs universitet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS