student og toppidrettsutøver

Religionstudenten Don slår hardt fra seg

Jessheim-karen Don Emini er på plass i Serbia for å delta i VM i boksing. Med seg i sekken har han skolebøkene fra Universitetet i Oslo (UiO).

Don Emini benytter tiden mellom treningsøktene til å studere religion og samfunn.
Don Emini benytter tiden mellom treningsøktene til å studere religion og samfunn.
Publisert

For 21-åringen fra Jessheim har det aldri vært noe alternativ å legge studiene til siden for å satse hundre prosent på idretten.

— Dette fungerer fint for meg, men samtidig er det viktig å understreke at dette vil være forskjellig fra person til person, avhengig av hvilke mål man har her i livet, sier Don Emini.

Don Emini sammen med landslagssjef Per Arne Skau.
Don Emini sammen med landslagssjef Per Arne Skau.

«Oi»

Emini mener at han kan gjøre begge deler samtidig, men at det krever ekstra innsats. I høst tok han fatt på religion- og samfunnsstudier ved Universitetet i Oslo.

Da han fortalte underviserne at han drev med boksing på internasjonalt høyt nivå ved siden av studien, var det flere som sperret opp øynene, ifølge Emini selv.

— De reagerte først med et «oi», for så å se smilende på meg med store øyne. De fikk sjokk, humrer 21-åringen, som er norsk mester både i junior- og seniorklassen og som allerede har deltatt i tre europamesterskap.

På plass i Beograd

Når Khrono intervjuer Emini over telefon, er han på plass i Beograd i Serbia for å delta i VM i boksing.

Dagene det ikke er kamp, trener han to ganger, men han understreker at han også får tid til å studere en hel del.

— Det blir litt som hjemme egentlig. Dagene går med til trening, spising og lesing. Det er travelt og slitsomt til tider, men jeg begynner å komme inn i det nå. Da jeg begynte på UiO i høst, kom jeg direkte fra militæret, og før det hadde jeg et friår etter videregående der jeg jobbet. Dermed var jeg nok litt ute av studietrening i høst, forteller Emini.

Som toppidrettsutøver er han avhengig av et godt samspill med UiO, slik at han ikke går glipp av for mye undervisning.

— Underviserne og rådgiverne ved universitetet er veldig greie, og ikke minst flinke til for eksempel å legge ut PowerPoint-presentasjonene etter forelesningene. Dermed klarer jeg å holde følge foreløpig i hvert fall, sier Emini, som kommer til å fortsette å studere hundre prosent ved siden av satsingen mot å bli en av verdens beste boksere.

Plan A og plan B

— Jeg har ambisjoner på skolen også. Jeg har en plan A og en plan B. Disse planene er satsingen på skole og satsingen på boksingen.

— Men jeg vet ikke hva som er plan A og hva som er plan B, og det er heller ikke så viktig. Det viktigste er at man har flere strenger å spille på. Skulle jeg nå veldig langt i boksingen, men så plutselig bli skadet, så har jeg utdanningen i bakhånd. Og dersom studiene etter hvert blir så spennende at det går utover boksing, så går det greit også, sier Emini reflektert.

Eminis mål er å bli lærer, i første omgang på ungdomsskolen eller videregående. På veien mot det målet kan det bli flere mesterskapsdeltakelser på internasjonalt høyt nivå for Jessheim-karen.

I 2024 er det OL i Paris, og Emini innrømmer at den store drømmen er å ta OL-medalje.

— OL er den store kronjuvelen for oss boksere. En gullmedalje i OL, er det største man kan oppnå.

Powered by Labrador CMS