smittevern

Rice vil ha påbud om munnbind på forelesninger

Rektor Curt Rice ved OsloMet har engasjert seg i debatten om avstand og smittevernpraksis i undervisning og klasserom, og vil ha påbud om munnbind.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Curt Rice mener regjeringen burde gitt pålegg om bruk av munnbind på kollektivreiser og i klasserom.

Rektor Curt Rice.

Det var VG som omtalte saken først.

– Jeg synes det er merkelig at norske helsemyndigheter er så ute av takt med resten av verden. Alle sier at når du ikke klarer å opprettholde avstand, så kan munnbind være med å redusere risikoen for smitte, sier Rice til VG.

Avisa skriver videre at Curt Rice påpeker at Folkehelseinstituttet har sagt at de er bekymret for studiestart, men temaet knyttet til bruk av munnbind blir altså ikke berørt.

– Min oppfordring til Erna Solberg og Camilla Stoltenberg er at de bør anbefale bruk av munnbind på kollektive reiser og i klasserom. Munnbind funker bare når alle bruker det, sier Rice til VG.

Overlege vil ha påbud

Onsdag sa lege ved Reiseklinikken i Oslo, og tidligere overlege ved Infeksjonsavdelingen ved Ullevål sykehus, Gunnar Hasle, til Universitetsavisa at han mener det er på høy tid at norske myndigheter råder nordmenn til å bruke munnbind.

— Med økningen i smitte man ser tendenser til nå, så burde det foreligge generelle råd fra regjeringen og Folkehelseinstituttet om bruk av munnbind i offentlige rom, sier legen til avisa.

Og han mener et påbud er viktig ved store samlinger, som for eksempel konserter eller kino.

— Dette burde også gjelde undervisning på campus, sier Hasle og viser til undersøkelser om at korona smitter mest gjennom dråpesmitte som pustes ut, og mindre gjennom kontaktsmitte.

Overlege Hasle er også kritisk til Folkehelsinstituttet som mener man helst ikke bør ha hjemmelagde munnbind.

— Det beste blir det godes fiende, sier Hasle til UA, dersom man bare skal anbefale profesjonelle kirurgiske munnbind.

Han mener terskelen for å påby munnbind blir høyere ved å si at det må være profesjonelle munnbind.

Hasle mener at dersom man gjør munnbind påbudt i store forsamlinger som for eksempel ved forelesninger, så vil man kunne ha fulle forelesningssaler, ifølge Universitetsavisa.

Vurderer beskjed til OsloMet-studenter

Rice trekker fram at han fortsatt vurderer å anbefale studentene sine å bruke munnbind, men at han tror det blir vanskelig for folk å følge rådene uten anbefalinger fra offentlig hold.

Utspillet hans har vakt debatt i sosiale medier.

— Er du kommet nærmere en avgjørelse om du vil be studentene ved OsloMet bruke munnbind i høst?

— Jeg har fått masse støtte, men også noen usaklige kommentarer fra gamle gubber, men som Khrono nylig har skrevet om, er det vanlig.

— Etter utspillet har du fått nye momenter som påvirker vurderingen med tanke på innføring av munnbind-påbud?

— Jeg venter på myndighetenes vurderinger angående munnbind. Det er imidlertid slik at jeg kommer til å nevne munnbind i passende anledninger knyttet til studiestart, svarer en ferierende Rice på e-post til Khrono.

Mest opptatt av egen sektor

— Noen ansatte i universitets- og høgskolesektoren spør hvorfor det er ulike regler som praktiseres med tanke på enmeters-regelen i undervisningsrom i videregående skole og UH-sektoren. Hva tenker du om denne ulikheten?

— Det henger sikkert sammen med tanke på at barn kanskje sprer smitten mindre. Men jeg må forholde meg til de reglene som gjelder oss og kan ikke mene så mye om andre sektorer, svarer Rice.

Powered by Labrador CMS