STUDENT
Rødt-Mímir vil ha pliktår for unge. «Slavearbeid», svarer FpU
Rødt-politikeren Mímir Kristjánsson ønsker å gjeninnføre siviltjenesten, og får kraftig kritikk fra lederen av Fpu.
Det er 120.000 unge som står utenfor arbeidslivet, ikke studerer og ikke går på trygd. Det vil Rødt-politikeren Mímir Kristjánsson gjøre noe med, sier han på NRKs Politisk kvarter.
— Jeg tror at å gjeninnføre siviltjenesten og lage et samfunnspliktår, det ville bidra til at unge folk får seg en første viktig arbeidserfaring. Da har du et år på cv-en og får kanskje prøvd et yrke, så kan du studere etter det, sier Kristjánsson.
— Jeg vil at unge skal prøve seg i arbeidslivet tidligere. Du lærer mest av å gjøre jobben, ikke bare av å gå på skole og forberede deg til jobben, sier Rødt-politikeren.
Autoritær løsning
Leder av Fpu, Simen Velle sier på Politisk kvarter at han er enig i at man må gjøre noe med at så mange unge står utenfor, men han er ikke enig i løsningen til Rødt-politikeren.
— Det Kristjánsson foreslår er et pliktår, som er tvang, og i praksis betyr det at representanten fra Rødt er interessert i å stjele det 19. leveåret fra mange nordmenn, sier Velle.
Han kaller pliktåret for slavearbeid, og sier unge vil bli plassert i tunge yrker langt under minstelønn.
— I søken etter å løse et problem, velger man en autoritær løsning, sier Velle.
Viktig å se alle sider
Lise Selnes (Arbeiderpartiet) sier til Khrono at hun er usikker på om pliktår er den beste løsningen, men vil anerkjenne Rødt for å løfte debatt rundt unges sysselsetting.
— Jeg forstår hvor Rødt vil, men det er viktig å se på alle sider av saken. For eksempel å se på kostnadsspørsmålet og hva denne løsningen betyr for offentlig pengebruk sett opp mot hvor raskt unge kommer inn i utdanning og ut i arbeidslivet, sier Selnes.
— All arbeidserfaring er god erfaring for unge, avslutter Selnes.
— Blir provosert
Leder av Norsk studentorganisasjon (NSO) Kaja Hovdenak sier på Politisk kvarter at politikerne må gjøre studier mer attraktivt hvis målet er at unge skal studere tidligere.
— En av de største barrierene for flere studenter er økonomi. Studenter går 6634 kroner i minus. Jeg lurer på hva Kristjánsson og Velle ønsker å gjøre for å bedre studentenes økonomi, sier Hovdenak.
En rapport fra april viste at dagens studenter får 20 prosent mindre for studiestøtten nå enn for 20 år siden.
— Jeg blir litt provosert over denne måten å snakke om unge på, som bidrar til statskassen ved å jobbe eller tilegne seg annen relevant samfunnserfaring. Det er sånn at 1 av 4 studenter har vært i fulltidsarbeid før de studerer. Å dra i militæret, på folkehøgskole eller å jobbe, gir relevant erfaring, sier Hovdenak.
Nyeste artikler
Kom fra Somalia og ble taxisjåfør i Norge. Nå er han professor
Laget KI-verktøy for å avsløre KI-juks
Mottaksuke og fadderordning
Ja til mer utveksling — både i og utenfor Europa
Endret fra karakterer til bestått eller ikke bestått: Bestått tilsvarer E
Mest lest
Toppkandidat dumpa etter hemmeleg vurdering. — Det verste eg har sett
Arkivverket: Ikke ditt ansvar å passe på vitnemålet ditt
Bruken av disse ordene har eksplodert etter ChatGPT
Ansatte dekanens mann mens ansatte venter på å bli oppsagt. — Uelegant
Universitetet i Oslo skal velge ny rektor. Her er de første snakkisene