Forskningsrådets direktør John-Arne Røttingen vil gjennom terningkast synliggjøre ulikheter i innsats på forskningsområdet og har kastet terning på innsatsen til de ulike departementene. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Røttingen kaster terning over statsråders innsats

Rett før valget triller Forskningsrådet terning over regjeringen og departementenes innsats for forskningen. Oljeminister Terje Søviknes får 6, mens barneminister Solveig Horne får 1.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang har Forskningsrådet valgt å trille terning. Det handler om regjeringens forskningsinnsats, og ikke minst vurdering av de ulike departementenes innsats for økt forskning.

— Er det en ny tabloid profil?

— Skal man komme på og få fram budskapet er man nødt til å spisse det litt, starter John-Arne Røttingen, administrerende direktør i Forskningsrådet, men han legger raskt til:

— Vi gjør det for å synliggjøre at alle ministrene er forskningsministre på sine felt. Vi har et anerkjent sektorprinsipp på forskningsområdet i Norge, og de enkelte departement og ministre har et særskilt ansvar for å løfte opp FoU-innsatsen (forskning og utdanning red.anm.) på sine egne fagfelt. Dette er det et mindretall av forskere og et fåtall av folk flest som kjenner til.

Gode skussmål til regjeringen som helhet

Vi gjør det for å synliggjøre at alle ministrene er forsknings-ministre på sine felt.

John-Arne Røttingen

Det å kaste terning for hver enkelt statsråd gir ikke noe godt bilde av regjeringens
forsknings-
innsats.

Torbjørn Røe Isaksen

Røttingen mener regjeringen i stor grad har levert på forskning og innovasjon som helhet.

— De tre siste årene har Norge hatt betydelig høyere vekst i bevilgningene til FoU enn de andre nordiske landene. Veksten vises også i at de offentlige bevilgningene til FoU nå utgjør mer enn én prosent av BNP. Dette er gode skussmål til regjeringen, sier Røttingen, og han fortsetter:

— For å få til den nødvendige omstillingen må alle statsråder ta sin del av ansvaret

Olje-Søviknes på topp

Olje- og energidepartementet blir kåret til best i klassen. Forskningsrådet begrunner de gode skussmålene med at departementet prioriterer forskning høyt i sitt budsjett, og at de tar en viktig rolle som pådriver for utvikling av klimaløsninger og ny grønn energi. Departementet har også jobbet hardt for å følge opp forpliktelsene fra klimamøtet i Paris som gjennom Mission Innovation binder oss til en dobling av FoU-innsatsen innenfor miljøvennlig energi, skriver Forskningsrådet i sin vurdering.

— Noen synes kanskje det er litt rart at oljeglade Terje Søviknes får så gode skussmål?

— En må huske på at dette ikke er en vurdering av de statsråder som sitter der nå, men den innsatsen departementene har gjort gjennom fire år. De sittende statsråder representerer likevel til enhver tid sine departementer og får terningkastene hektet på seg, sier Røttingen.

Horne på bunnen

I den andre enden av skalaen finner man blant annet Solveig Horne og Barne- og likestillingsdepartementet. Om dette departementet skriver Forskningsrådet kort og godt:

«Barne- og likestillingsdepartementet er tilsynelatende lite interessert i forskning, til tross for store utfordringer på feltet.»

Liten drahjelp i svakere grupper

— Av vurderingene kan det se ut til at de departementet som har mye og nær omgang med næringslivet eller sektoren selv, får gode skussmål, mens de som ikke har så «rikt» omland ikke gjør det så godt?

— Det er åpenbart at de departementet som er omgitt av ressurssterke samarbeidspartnere og interessegrupper som sterke krefter i næringslivet, har lettere for å få gjennomslag for økt innsats, mens eksempelvis Barne- og likestillingsdepartementet som ikke bare jobber mye opp mot bare offentlig sektor, men også representerer svakere grupper har større utfordringer med å få gjennomslag, sier Røttingen.

Han presiserer at gjennomgangen til Forskningsrådet ikke bare er en dom over de enkelte departementer, men også en måte å synliggjøre forskjeller på fagområder som alle departementer og hele regjeringen må være med å bære ansvaret for.

Liker ikke opplegget

Til Dagsavisen uttaler kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen at han ikke liker terningkastene til Forskningsrådet.

— Det å kaste terning for hver enkelt statsråd gir ikke noe godt bilde av regjeringens forskningsinnsats. En samlet regjering har sørget for at vi nå bruker en større andel av statsbudsjettet til forskning enn noensinne tidligere, sier Isaksen til Dagsavisen.

Han legger til at regjeringen har en ambisiøs plan for satsingen på forskningen sammen. Og han forsvarer Horne og hennes departementet på følgende vis:

— Barne- og likestillingsministeren er svært opptatt av forskning for å sikre en utvikling av gode tjenester. Barne- og likestillingsdepartementet bruker betydelige ressurser på forsknings- og utredningsarbeid, ikke minst gjennom deltagelse i flere av velferdsforskningsprogrammene under Forskningsrådet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS