internasjonalt medlem
Røttingen valgt inn i amerikansk akademi
John-Arne Røttingen er valgt som en av 10 nye internasjonale medlemmer i det amerikanske medisinske vitenskapsakademiet.
John-Arne Røttingen, sluttet for snart ett år siden som øverste leder i Norges forskningsråd. Han ble utnevnt til Norges globale helseambassadør og fikk arbeidsplass i Utenriksdepartementet fra 1.desember i fjor.
Mandag ble den norske helseambassadøren, legen, forskeren og professoren valgt inn i det amerikanske medisinske vitenskapsakademiet (National Academy of Medicine).
Røttingen ble valgt inn som ett av ti nye internasjonale medlemmer i 2021.
Nobelprisvinnerne og Røttingen
Fra før er det to andre norske medlemmer i det amerikanske medisinske vitenskapsakademiet: Nobelprisvinnerne Edvard og May-Britt Moser. Røttingen er den første norske medisineren som får plass.
Og i akademiets egen pressemelding er begrunnelsen for valget av Røttingen:
«For advancing the conceptual underpinnings on incentivizing innovations to meet major public health needs and secure widespread access».
Akademiet trekker særlig fram Røttingens innsats i etableringen av vaksineutviklingskoalisjonen Cepi med hovedkvarter i Norge. Koalisjonen har som mål å bidra til at verden raskere får tilgjengeliggjort medisiner og vaksiner, når det oppstår sykdomsepidemier, og har vært sentral i den globale covid-19 pandemibekjempelsen.
— En bekreftelse på Norges rolle
— Det er en fin anerkjennelse å bli valgt inn i det amerikanske, medisinske akademiet. Det er selvsagt en ære for meg personlig. Jeg ser det likevel primært som en bekreftelse på at Norge sin rolle innen global helse blir verdsatt, og at vi ofte tar faglige lederroller i å koordinere forskning og andre prosesser, som ebola-vaksinestudien i Vest Afrika, Solidarity-studien på covid-19-behandling og etableringen av vaksineutviklingskoalisjonen Cepi, sier Røttingen i en pressemelding sendt ut mandag kveld.
På sin åpne facebookside legger han også til:
«Men som det meste annet i livet: Dette er stort lagarbeid og en konsekvens av Team Norway sitt arbeid på global helse over mange år.»
Utgjøre en forskjell
Norges nye utviklingsminister, Anne Beathe Tvinnreim (Sp) gratulerer Røttingen med medlemsskapet.
— Vi ser at en viktig del av løsningen på de globale helseutfordringene ligger i internasjonalt forskningssamarbeid. Norge har høy tillit og mulighet til å handle i kompliserte globale helsespørsmål, sier hun i en melding og mener at utnevnelsen viser at Norge har kompetansen som kreves for å videreføre det norske engasjementet innen global helse og utgjøre en forskjell.
— Jeg hadde planlagt å bli i Forskningsrådet i mange år framover, men når behovet for en sterkere global innsats på helseområdet blir så prekært, ønsker jeg å stille opp, sa Røttingen da det ble kjent at han sluttet i Forskningsrådet etter knappe fire år som øverste leder.
— Jeg har dedikert mye av min karriere til helse i bredere forstand. Bedre helse handler like mye om samfunn som legevitenskap, og det er dette tverrfaglige perspektivet og det internasjonale samarbeidet som må til for å løse de største utfordringene, sa han den gangen.
Som medlem av det amerikanske medisinske vitenskapsakademiet vil Røttingen være med å gi råd til nasjonale og internasjonale aktører i spørsmål som omhandler helse, medisin, helsepolitikk og medisinsk vitenskap.