Velferdstingsleder Simen Eriksen reagerer på at byrådet i Oslo krever at Samskipnaden må bygge barnehage for å få lov til å bygge studentboliger i Blindernveien i Oslo. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Byrådet krever barnehage for bygging av studentboliger i Oslo

Leder for Velferdstinget i Oslo og Akershus, Simen Eriksen, mener byrådet ber studentene om å finansiere Oslo sin barnehagesatsning.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved årsskiftet 2013-2014 kjøpte Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) en tomt i Blindernveien 6 for å bygge studentboliger. Med tomten fulgte det et krav om bygging av barnehage også, selv om dekningen av studentbarnehageplasser i Oslo er god nok.

— Dette framstår som byrådet ber studentene om å finansiere kommunens barnehagesatsning, sier Simen Eriksen, leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus. 

— SiO driver barnehager og kunne vært positive, men i området rundt Blindern har vi allerede mer enn nok barnehageplasser. Disse er dessverre så vidt innenfor grensene til en annen bydel så det hjelper ikke på statistikken, sier  Eriksen. 

Ikke formålstjenlig

Han synes ikke noe om at SiO må bygge studentbarnehager som studentene ikke har behov for for å få lov til å bygge studentboliger.

Dette framstår som byrådet ber studentene om å finansiere
kommunens
barnehagesatsning.

Simen Eriksen

Oslo har lavest barnehagedekning i landet sammenlignet med snittet i de andre fylkene.

Tone Tellevik Dahl

— SiOs tilbud er rettet mot studenter. Det er ikke formålstjenlig med større kapasitet enn man trenger. Enten vil SiO gå med tap, eller legge ned andre barnehager i nærheten. Det sier seg selv at det ikke er hensiktsmessig, sier han.

— SiO har forsøkt å få slingringsmonn, for eksempel bygge barnehage et annet sted, men det er så viktig for byrådet at det bygges, sier Eriksen og fortsetter:

— Man slenger regningen over på studentene, en heller utsatt økonomisk gruppe.

Lavest barnehagedekning i Oslo

Byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl, viser til at SiO var klar over kravet da de kjøpte tomten.

— Oslo har lavest barnehagedekning i landet sammenlignet med snittet i de andre fylkene, og noen barn står på venteliste i opp til ett år før de får plass. Byregjeringen vil gi Oslo full barnehagedekning og vi jobber derfor mot at vi innen fire år skal bygge 3000 nye plasser, sier hun.

Byråd Dahl (bildet) har tidligere foreslått at studentene skal ta regningen for gratis barnehageplasser i Norge.

Therese Eia Lerøen, leder i Norsk studentorganisasjon, reagerte sterkt overfor VG da hun fikk høre at en ny studieavgift kunne finansiere gratis barnehageplasser:

— Jeg måtte sjekke kalenderen for å se at det var 1. mars og ikke 1. april da jeg leste dette. En innføring av studieavgift ville vært et seriøst skudd for baugen for lik rett til utdanning, og et langt steg i feil retning i arbeidet med fremtidens kunnskapssamfunn, sa Lerøen til VG da. Byråden antydet at Norge kunne få gratis barnehager for unger fra 0-6 år ved å droppe kontantstøtten og innføre en studieavgift. 

Betyr færre studentboliger

Administrerende direktør i SiO, Lisbeth Dyrberg, sier til Khrono at de var klar over at deler av tomten var regulert til barnehageformål, men at behovet for studentboliger er stort:

— Vi har som mål å bygge flest mulig studentboliger her. Behovet er stort, vi mangler mer enn 3000 studentboliger i Oslo.

Samskipnaden har i dag rundt 600 barnehageplasser, og ifølge Dyrberg dekker dette studentenes behov.

— Hvilke konsekvenser vil det få å måtte bygge barnehage i tillegg til studentboliger?

— Det vil bety noen færre studentboliger og mindre utearealer for studentene, sier Dyrberg.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS