Statsminister Erna Solberg har vært i Washington på toppmøte om atomsikkerhet, men i følge NTB er hun fornøyd med de oppklaringer rundt fri forskning Per Sandberg har kommet med. Foto: Eskil Wie

Solberg mener Sandberg har oppklart forskningsdebatt

Fredag krevde Marianne Aasen svar fra Erna Solberg om regjeringens syn på fri forskning. I følge NTB har Solberg full tillit til de oppklaringer Sandberg nå har kommet med.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste dagene har statsminister Erna Solberg deltatt på toppmøtet om atomsikkerhet i Washington, men i følge NTB har hun også fått med seg striden mellom oppdrettsnæringen og havforskningsmiljøet og fiskeriminister Per Sandbergs uttalelser i striden.

Mange deriblant stortingsrepresentant for Ap, Marianne Aasen, mener det grunn til å spørre om Sandberg mener at forskningen skal være fri, og Aasen har formelt sendt spørsmål til statsministeren om akkurat dette.

Les også: Vil ha Erna på banen i Per Sandberg-konflikt

Ny runde med forskningsdebatt

Det er fiskeriminister Per Sandberg (Frp) uttalelser i kjølvannet av et oppvaskmøte mellom Havforskningsinstituttet og Norske Sjømatbedrifters Landsforening torsdag som igjen har ført til en forskningsdebatt rundt fiskeriministeren.

For 14 dager siden svarte Sandberg på lignende spørsmål om forskning fra Marianne Aasen på Stortinget.

Se også: Spørsmål og svar mellom Aasen og Sandberg

— Nå har Sandberg oppklart

— Han har følt seg misforstått og nå har han oppklart det. Han står bak at forskningen selvfølgelig skal være fri og uavhengig. Hvis vi skal utvikle oppdrettsnæringen videre, må vi ha et forskningsmessig grunnlag for det. En del av instituttets oppdrag er å forske på konsekvenser og virkninger av oppdrett, sa Solberg til NTB etter at det to dager lange toppmøtet i Washington var avsluttet.

Se også:

I følge NTB understreket Solberg at Havforskningsinstituttet ikke forsker på vegne av en spesiell interesse.

— De forsker for norske myndigheter på hvordan vi kan ha en god oppdrettsnæring. Det er viktig at forskningen er uavhengig, også når man får beskjed om at man kanskje ikke skal gå så raskt fram, sa Solberg til NTB

Hun skal også ha poengtert at regjeringen har vært veldig tydelig på at de miljømessige forutsetningene skal være til stede.

— Derfor har vi laget et trafikklyssystem for veksten oppdrettsnæringen for å sikre at vi har miljømessig grunnlag for det, sa statsministeren. 

— Vi logrer ikke

— Vi synes det er håpløst å pålegge oss å være næringsvennlige. Vi skal ikke ha den typen mandat, sier Bjarte Bogstad, lokallagsleder for Forskerforbundet ved Havforskingsinstituttet (HI) til På Høyden fredag.

Bogstad fortalte også at uttalelsene fra fiskeriminister Per Sandberg om at de skal være et «næringsvennlig institutt», har blitt diskutert blant de tilsette fredag.

Bogstad er også klar på at Havforskingsinstiuttet ikke kan pålegges å levere modeller som viser at det er forsvarlig å nå politiske mål.

– Vi skal ikke være kritiske til næringa for enhver pris. Men vi går ikke rundt og logrer med halen for en næring, sa Bogstad til På Høyden.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS