forskningsfusk

Skandaleforsker tiltalt for grov mishandling i Sverige

Den tidligere stjernekirurgen og forskeren Paolo Macchiarini ved Karolinska institutet opererte inn luftrør hos mennesker — uten å først ha gjort dyreforsøk. Nå er han tiltalt for grov mishandling.

På en klinikk i Krasnodar i Russland fikk flere pasienter som ikke var livstruende syke, operert inn kunstige luftrør. En av dem var Julia Tuulik. (Foto: Conan Fitzpatrick, «Dokument inifrån: Experimenten»/SVT Play)
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den svenske statsadvokaten Mikael Björk har tatt ut tiltale mot kirurgen Paolo Macchiarini. Dette kommer fram i en pressemelding fra de svenske påtalemyndighetene.

Fakta

Macchiarini-saken

 • Høsten 2010: Paolo Macchiarini ble ansatt som gjesteprofessor ved Karolinska institutet i Stockholm.
 • 2011-2012: Tre pasienter får operert inn kunstige luftrør på KI.
 • I november 2011 publiserer Macchiarini en artikkel i The Lancet. Tidsskriftet rangerte artikkelen som blant 10 viktigste, det året.
 • 2012: Den første pasienten som har fått et syntetisk luftrør dør. Den neste dør i 2014, den tredje er fortsatt på intensivavdeling.
 • 2013: Macchiarini starter kliniske studier i Russland, uten forutgående forsøk på dyr.
 • 2014: En belgisk forsker rapporterer Macchiarini for uredelighet og forskningsjuks. Fire leger ved Karolinska universitetssykehus leverer to bekymringsmeldinger om mistanke om vitenskapelig uredelighet.
 • 2015: Den eksterne granskeren Bengt Gerdin konkluderer med at Macchiarini er skyldig i forskningsjuks i artiklene de fire legene rapporterte. KI avviser Gerdins rapport, og sier de har tillit til Macchiarini.
 • 2016: Etter at magasinet Vanity Fair omtalte saken, vedgår KI at det er feil i Macchiarinis CV, men mener at det ikke er alvorlig nok til å si ham opp. I februar kunngjør rektor Anders Hamsten sin avgang. Han sier at KI vil gå Macchiarinis arbeid nærmere i sømmene. I september legges en ekstern rapport om KI og Macchiarinisaken fram. Hele universitetsstyret går av.
 • 2017:Påklagemyndigheten legger bort saken med anklagene om at Macchiarini har forvold andre menneskers død eller utøvet vold mot dem.
 • Se mer detaljert tidslinje her.
 • Kilder: Karolinska Institutet,

Macchiarini er stjernekirurgen som kom til Karolinska Institutet for 10 år siden. Historien er lang og skandalen er stor. Kanskje den største forskningsskandalen i svensk historie. Den handler i korte trekk om forskningsfusk og om eksperimentell kirurgi. Flere av pasientene er i dag døde.

Statsadvokaten har nå tiltalt Macchiarini for grov mishandling etter at tre personer fikk operert inn syntetiske luftstruper ved Karolinska universitetssykehuset. Alle tre er nå døde.

Forskningsfusk

Macchiarini ble hentet til Karolinska Institutet for å bygge opp en enhet for eksperimentell kirurgi. Han mente at man skulle kunne sette inn et plastrør som erstatning for luftrør. Dette røret skulle smøres inn med pasientens stamceller, og tanken var at det skulle vokse fast og bli en del av kroppen.

Men det viste seg at Macchiarini blant annet ikke hadde gjennomført dyreforsøk før han opererte mennesker. Han hadde heller ikke godkjent tillatelse til å operere.

Det var kollegaer som først varslet, men daværende ledelse ved Karolinska avviste bekymringene og sa de hadde tillit til stjernekirurgen. Saken ble rullet opp, særleg av svenske tv-journalister.

Macchiarini mistet jobben, rektor ved Karolinska Institutet gikk, og flere medforfattere ble dømt for forskningsfusk. Også noen av de som varslet om skandalen ble dømt.

Men saken der Macchiarini var anklaget for å ha forvoldt andre menneskers død, ble henlagt av påtalemyndighetene i 2017.

Før jul i 2018 vedtok statsadvokaten så at man skulle se nærmere på to saker, der pasientene hadde fått operert inn kunstige luftrør. I løpet av etterforskningen har det kommet til et tredje tilfelle.

— I strid med vitenskap

— Under forundersøkelsene har det blitt hentet inn skriftlige bevis og blitt gjennomført avhør med flere personer både i Sverige, Belgia, Storbritannia, USA og Spania. Gjennom disse avhørene og gjennom de skriftlige bevisene har det blitt tydelig for meg at inngrepene ble gjennomført i strid med vitenskap og bevist erfaring, og at de derfor ikke inngikk i noen lovlig form for helsetjenester eller lisensiert forskningsstudie, sier Björk i pressemeldingen.

Han sier videre at inngrepene har forårsaket alvorlige fysiske skader og stor lidelse hos de tre personene, og at inngrepene altså er gjennomført uten støtte i lov. Alle de tre pasientene er nå døde.

— Inngrepene er derfor å se på som grov mishandling snarere enn å ha forårsaket kroppsskade. Det er den tidligere kirurgen ved Karolinska universitetssykehuset som alene bør bære det strafferettslige ansvaret, sier Björk.

Han sier også at Macchiarini i et nytt forhør har bidratt til at det er skjellig grunn til mistanke om grov mishandling, men at Macchiarini nekter for det han er tiltalt for.

Sykehuset ønsker rettssak velkommen

Filippa Nyberg er sjefslege på Karolinska Universitetsjukehuset. Hun sier til SVT at hun ønsker en rettslig prøving av saken velkommen.

— Det som skjedde i 2013, der en kirurg kunne gjennomføre operasjoner på Karolinska i strid med retningslinjer og regelverk, var helt uakseptabelt. Det har vært årsak til stor lidelse hos både pasientene og deres pårørende, noe vi beklager dypt, sier hun i en skriftlig kommentar.

Saken kommer opp for Solnå tingrett.

SVT skrev i november i fjor at Macchiarini er dømt til fengsel i Italia, blant annet for dokumentfalsk og for å ha misbrukt sin stilling.

Her kan du lese den elleville historien i Vanity Fair om hvordan skandalekirurgen Macchiarini brukte kjærlighet, penger og paven til å svindle en amerikansk tv-produsent i 2016

Powered by Labrador CMS