Når maskinen gjør jobben Hvordan skal vi forholde oss til verktøy som gjør at studentene kan levere svar på spørsmålene våre i løpet av sekunder, uten at de har satt seg inn i saken og teoriene om den, eller har tenkt selv?, spør professor Øyvind Kvalnes.
Slår alarm om eget fag og «vrangforestilling» om forskning Da Jan Helge Solbakk så etter etikkprosjekter blant 3000 prestisjestipender fant han knapt noe. — Et akademisk fag som ikke har en aktiv grunnforskning er et fag som langsomt, men ubønnhørlig, vil forvitre, advarer han.
Får stadig nye problemstillinger knyttet til forskning på menneskelige levninger Forskning på menneskelige levninger er stadig diskutert. Arkeologiprofessor Nils Anfinset peker på urbefolkning og relativt små forskningsmiljøer som noen av årsakene til viktigheten av et operativt skjelettutvalg.
Sjølvkansellering og den akademiske etikken Velgrunna argumentasjon som verkar korrigerande, som skjerpar innsikter eller motargument, er drivstoffet som driv meiningsbrytinga framover.
Uppsalaforsker tiltalt for brudd på forskningsetikk i covidstudie Men den svenske forskeren nekter straffskyld.
Tror fuskere kan ha blitt straffet for hardt under pandemien — Vi må passe på at vi ikke legger alt ansvar på studentene alene, sier instituttleder ved Høgskulen på Vestlandet, Tom Skauge.
Etisk ledelse i akademia Ledere må være rollemodeller og vise i praksis at de ønsker å utvikle en organisasjonskultur hvor etisk refleksjon er en selvfølgelig og nødvendig del av beslutningsgrunnlaget.
Overraskende mange forskere driver forskning på kanten av etikken En ny studie blant nederlandske forskere har flere interessante funn.
Etisk komité opprettholder vedtak om ME-studie Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin og helsefag erkjenner at egen beskrivelse av saken «kan sies ikke å være helt presis», men mener dette ikke har betydning for vedtaket.
Kan det være etisk forsvarlig å utsette skoleåpning? Gevinstene av et forskningsprosjekt rundt gjenåpningen av skolene, kunne kanskje ha veid tyngre enn ulempene, men det er ikke alene tilstrekkelig for å tilfredsstille kravene til medisinsk forskningsetikk, skriver Jakob Elster.
Pasienter fikk innsatt luftrør og døde. Kirurgen tiltalt for grov mishandling Den tidligere stjernekirurgen og forskeren Paolo Macchiarini ved Karolinska institutet opererte inn luftrør hos mennesker — uten å først ha gjort dyreforsøk. Nå er han tiltalt for grov mishandling.
Oljefondets nye sjef Tangen, filosofene – og resten av feltet Etikken behandles ofte som rituell og flere bedriver det jeg vil kalle retoriske ritualer, skriver Jørn Bue Olsen, som mener problemstillingene som har kommet opp etter ansettelsen av Nicolai Tangen, er relevante for langt flere enn filosofene.
Noen filosofer gir mat til fordommer Etikk-innleggene i Khrono viser at noen filosofer ikke bryr seg stort om hva slags standing faget deres har.
Moralsk dømmekraft og boklig lærdom Lar moralsk dømmekraft seg redusere til boklig lærdom, spør Rune Vik-Hansen. Og hva da med fri vilje?
Den nødvendige etikk-debatten Det å debattere etikk kan gi en fornemmelse av ubehag, i og med at ens egen fortreffelighet kan settes i spill. Jeg også føler på det, skriver filosof Egil Olsvik.
Filosofiske forbilder Debatten om etikeres autoritet til å vurdere hva som er rett og galt har vist at det er ulike rolleforståelser blant oss, skriver Øyvind Kvalnes.
Den overflødige etikkdebatten Etikk er et fellesprosjekt og debatter av dette slag synes for meg å være ganske så overflødige, skriver Jon Vegard Haugaas om debatten om etikken bør overlates til etikere eller ei.
God dag mann økseskaft? Selvsagt er det viktig med dyptgripende etisk debatt og kritikk. Det ønsker både Egil Olsvik og jeg å bidra til, skriver filosof Henrik Syse.
Goddag, Syse. – Rosenkrans! Ære være Henrik Syses velmente og omfattende diakoni, men hans replikk til Gamlund og meg selv 12.mai, tenderer til utenomsnakk, skriver Egil H. Olsvik.
Den overflødige etikeren Noen ganger kan praktikerne være bedre kvalifisert til å vurdere rett og galt innen sin yrkeshverdag enn etikeren.
Keiserens nye bermudashorts Er «filosofi» kun en borgerlig luksus, uten faktisk samfunnsmessig funksjon, eller har sånne som oss noe betydningsfullt å bidra med, spør filosof Egil H. Olsvik apropos Henrik Syse og Nicolai Tangens luksusseminar.
Etikken bør overlates til etikere Alle kan mene noe om etikk, om hva som er rett og galt. Men det betyr ikke at alle har like gode forutsetninger for å mene noe, skriver filosof Espen Gamlund.
Mener disse bør stå først i køen når en uferdig vaksine skal prøves på mennesker Nesten 10.000 mennesker fra over 50 land har meldt seg som frivillige til å være «prøvekaniner» i forbindelse med utviklingen av en mulig vaksine mot covid-19. Det byr på flere etiske problemstillinger.
Ny undersøking: Unge forskarar rapporterer om etisk press Forskingsetikk. Ein av tre medisinstipendiatar ved Universitetet i Oslo oppgir at dei har opplevd press om medforfattarskap.
Ho avslørte Sudbø. Men kva er det som gjer at nokre forskarar tek ein snarveg? Etikk. Både Camilla Stoltenberg og Dag Rune Olsen hugsar akkurat kor dei var då dei fekk høyra om Jon Sudbø sitt forskingsfusk. Kan ein sjå for seg ei forskingsverd utan fusk og fanteri?
Vil ikke behandle politivoldsaken på nytt Etikk. Verken de forskningsetiske komiteene eller Universitetet i Bergen vil ta forskningsrapporten om politivold opp til ny behandling.
Går det noen grenser for hvordan og hvor forskere uttaler seg? Eikrem-saken. Legg ytringsfrihetsdebatten død. La oss diskutere etikken. Bør forskere si hva som helst til hvem som helst?
Advarer mot juridifisering av forskningsetikken Etikk. Ute på institusjonene er redelighetsutvalgene kommet på plass. Men fremdeles råder stor forvirring rundt hva forskningsetikkloven egentlig mener med «vitenskapelig uredelighet».
Er forskningen fri når den patenteres? Patent. De patentetiske ambisjonene har falt fullstendig i fisk, skriver redaktør i fagbladet Forskningsetikk Ida Bergstrøm.
Én sak på 14 år: Patentnemnda som bare finnes på papiret Patenter. Siden opprettelsen i 2004 har Patentnemnda, som skal debattere etiske problemstillinger knyttet til patenter, fått én henvendelse. Patentekspert Morten Walløe Tvedt mener hele nemnda er «politisk vissvass».
NTNU og Sørøst: Jo mer samarbeid med næringslivet, jo bedre Næringsliv. NTNU samarbeider med over 2000 bedrifter, Universitetet i Sørøst-Norge med rundt 200. Prorektorene på de to universitetene er klare: Jo mer samarbeid med næringslivet, jo bedre. USN mangler klare etiske retningslinjer for samarbeidet.
Sørøst trekker tilbake forskning om seksuelle overgrep i skolen Etikkbrudd. Universitetet i Sørøst-Norge trekker tilbake forskningsartikler om seksuelle overgrep mot barn i skolen på grunn av brudd på forskningsetiske normer. En av forskerne tar selvkritikk, men mener at universitetet også har et ansvar her.
Forsket på kinesiske pasientprøver uten tillatelse Forskningsetikk. UiB har forsket på prøver fra kinesiske pasienter uten å ha de nødvendige tillatelsene på plass. I et brev til Helsetilsynet og Datatilsynet legger fakultetet seg flate.
Hvorfor kunne det gå så galt i Penkowa-saken? Etikk. Det var et mindre underslag som førte til at noen tok tak i Milena Penkowas forskning. Hennes tidligere instituttleder Albert Gjedde etterlyser en kultur som ikke innbyr til svindel.
Flere mangler retningslinjer for forhold mellom foreleser og student Etikk. Flere norske universiteter og høgskoler har ikke retningslinjer for romantiske eller seksuelle forhold mellom forelesere og studenter. For dårlig, mener studentene.
Etterlyser etikkplakat for akademiske tidsskrifter Akademiske tidsskrifter burde følge i pressens fotspor og skaffe seg en felles etikkplattform a la Vær Varsom Plakaten, mener idehistoriker og forfatter Dag Herbjørnsrud, men Tidsskriftforeningen har motargumenter.
Det trengs en etikkplakat Sosiale medier, nettpublisering og et hardere debattklima gjør at det er på tide med en etikkplakat for akademia og norske tidsskrifter, skriver idéhistoriker Dag Herbjørnsrud.
Sakene mot Paolo Macchiarini henlagt Kirurgen Paolo Macchiarini ble anklaget for å ha forvoldt andre menneskers død og alvorlig skade. Nå er sakene mot ham henlagt av svensk påtalemyndighet.
Når ikke eget mål om 40 prosent kvinnelige ledere Forskningsrådet hadde som mål at 40 prosent av nye forskningsledere skulle være kvinner innen 2017. Målet blir ikke nådd, og nå ønsker de drahjelp fra institusjonene.
Bomskudd av Granskingsutvalget — Bomskudd, sier statssekretær Bjørn Haugstad om Granskingsutvalgets systemkritikk av tellekantsystemet. Departementet vil ikke ta intitativ til en etisk gjennomgang.
UiO trenger et etikkutvalg Hans Christian Paulsen, leder for Studentparlamentet på Universitet i Oslo, mener å ha sett flere saker denne høsten, deriblant Kissinger-saken, som tilsier at UiO må etablere et etikkutvalg.
Reagerer på (u)etisk regelverk ved Universitetet i Tromsø Flere reagerer på det nye etiske regelverket ved Universitetet i Tromsø som åpner for samarbeid med svartelistede selskaper. Norsk Folkehjelp ber styret revurdere reglene.
UiT åpner for samarbeid med selskaper som er svartelistet Universitetet i Tromsø har vedtatt etiske retningslinjer som åpner for at universitetet kan si ja til samarbeid med selskaper som er svartelistet av etikkrådet i Statens pensjonsfond. Et samarbeid med atomvåpenprodusenten Boeing er under vurdering.
Balansert debatt om samarbeid med omstridte aktører Øystein Lund Bø ved Universitetet i Stavanger synes ikke det er naturlig å diskutere politiske spørsmål i faglige fora, Gunnar Bovim sier samarbeid med Israel byr på vanskelige utfordringer og Lars Gule advarer mot opportunisme.
Samarbeid med omstridte aktører Topptung debatt om (u)etisk forskningssamarbeid fredag morgen. Opptak av debatten kan du se her.
Sier nei til å betale for studie om etikk Institusjonene må selv finansiere en studie om forskningsetikk etter å ha fått nei fra blant annet Kunnskapsdepartementet.
UiS fikk nei til nasjonal gransking av plagiat Det nasjonale Granskingsutvalget ville ikke granske plagiatsaken fra Universitet i Stavanger. UiS-direktør John B. Møst sier at universitet da vil lage sin egen eksterne gransking.
Krevde strengere bevis for plagiat enn i straffesaker Universitet i Oslo opererer med beviskrav for plagiat som er strengere enn i straffesaker, mener Granskingsutvalget.
Uklare premisser - uklart resultat Premissene i den nye forskningsetikkloven er uklare. Derfor frykter jeg at også praksisen ute ved institusjonene vil blir uklare, skriver Bjørn Hvinden i svar til statssekretær Bjørn Haugstad som etterlyste etikkdebatt på riktige premisser.
Føler de har snakket for døve ører De forskningsetiske komiteene har vært sterkt kritisk til innholdet i regjeringens forslag til ny lov om forskningsetikk. Fredag kom det endelige lovforslaget og forskningsetikerne føler at de ikke har blitt hørt.
Fredag kommer ny lov om forskningsetikk Fredag er departementet og regjeringen klar til å overlevere forslaget om en ny lov om forskningsetikk til Stortinget.
Karolinskas styre går av Karolinska Institutets omdømme er i fritt fall, og hele styret går av. Det siste etter en sviende rapport som påpeker dårlig lederskap og slurv ved ansettelsen av skandalforskeren Paolo Macchiarini. Forskeren selv avviser kritikken som ren ondskap.
Penkowas påståtte rotteforsøk i retten Skandaleforskeren Milena Penkowa fortsetter å skape bølger i Danmark. Denne uken starter ankesaken om hennes påståtte rotteforsøk.
Undergraver etikken forskningens frihet? Leder av forskningsetiske komite, Bjørn Hvinden, svarer på professor Paul Bjerkes krase kritikk av nye forskiningsetiske retningslinjer.
Skadelig forskningsetikk «Panama Papers» blir hyllet. Hadde en samfunnsforsker gjort samme jobb, hadde han eller hun brutt de etiske retningslinjene, skriver professor i journalistikk, Paul Bjerke.
Skeptisk til at studenter kan måtte jobbe for Sudbø Studentene skal ha mulighet til å forske mens de har Jon Sudbø som klinikksjef. Sjefene hans sier han ikke skal være involvert i forskningen.
Sudbø mistet retten til å forske, nå er han sjef ved senter for forskning Jon Sudbø mistet retten til å forske, men er nå i ny jobb som klinikksjef på et ressurssenter for forskning. Problematisk, mener samarbeidspartner.
Takker ja til 10 millioner fra våpengigant NTNU sa nylig ja til 10 millioner kroner i gave fra våpengiganten Kongsberg Gruppen. — Det kan absolutt være noen etiske avveininger her, sier rektor Gunnar Bovim. Tromsørektor vil ha klare felles etiske regler i akademia.
Nye lovforslag om etikk og forskning Kunnskapsministeren varslet i juni at det kommer forslag til endringer i lov om forskningsetikk. Nå er forslagene sendt ut på høring med svarfrist 31. oktober.
Forskere har ingen klagevei ved stempel som uredelige Forskere som blir dømt for vitenskapelig uredelighet, risikerer karrierestopp og rettslige etterspill. Men har ingen klagevei. — Et spørsmål om rettsikkerhet, mener Jan Fridthjof Bernt.
Statsråden vil ta fuskere i forskning Statsråd Torbjørn Røe Isaksen varsler endring i loven om forskningsetikk. Nå skal det bli tøffere å være dem som slurver og fusker i faget.
Student og veileder på Valentine's date? Instituttledere må bytte ut veiledere som innleder forhold til egne studenter. Det blir trolig regelen i NTNUs nye, etiske retningslinjer. Utenlandske universiteter har totalforbud mot slike forhold.
Forskerkrangel om Breivik-intervjuer Forsker Lars Gule reagerer på kritikk fra forskerkolleger mot de som ønsker å intervjue terrordømte Anders Behring Breivik. — Dette er, med respekt å melde, tøv, sier Gule.
Etikk bak lukka dører Forskingsetisk komite diskuterte etikk bak lukka dører og med delvis hemmelege sakspapir.
Nyeste artikler
Nedlegging i Østfold setter felles doktorgrad i fare
Oppsagt UiO-forsker anker til lagmannsretten
Campusbokhandleren sitt samfunnsoppdrag teller
Én drept og 16 skadet i masseskyting ved amerikansk universitet
Sjå kva arkeologen skreiv for 150 år sidan
Mest lest
Hovden-saken setter kvalifikasjonsprinsippet i fare
— Ansatte med høyere utdanning har i mange år blitt holdt nede lønnsmessig
Granskere slår alarm om verdens største tidsskrift: «Meningsløst tullprat»
Ble avskjediget for å ha stjålet og solgt forsterker på Finn.no
Ny undersøkelse: To av tre frykter for sin egen stilling