Penkowas påståtte rotteforsøk i retten

Skandaleforskeren Milena Penkowa fortsetter å skape bølger i Danmark. Denne uken starter ankesaken om hennes påståtte rotteforsøk.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Milena Penkowa (bildet under) var professor ved Københavns universitet, men ble i 2011 avslørt for å ha forfalsket dokumentasjon for et stort antall rotteforsøk som lå til grunn for hennes forskning, skriver På Høyden.

(Foto: Københavns universitet)

Underslag og dokumentfalsk 

I opprullingen av skandalen, ble det avdekket flere andre forhold. Penkowa forsøkte å legge skylden for underslag av forskningsmidler på en av sine studenter. For dette, fikk hun en betinget dom.

Nå er det dokumentfalsk for rotteforsøkene som gjelder. Ifjor ble hun dømt til ni måneders betinget fengsel i dansk tingrett. Denne uken skal ankesaken opp for landsretten (lagmannsretten), skriver Universitetsavisen ved Københavns Universitet. 

En av de største forskningsskandalene

Saken som begynte å rulle allerede for 13 år siden, er en av de største forskningsskandalene i Norden. Saken har av danske medier blitt sammenlignet med dramaseieren Borgen - bortsett fra at Penkowa-saken ville blitt vurdert av Borgen-forfatterne som for usannsynlig. Saken har hatt forgreininger til både rektor ved Københavns Universitet, en tidligere forskningsministrer og Folketinget.

Den danske regjeringsadvokaten har gjennomført en granskning av universitetsledelsens rolle i Penkowa-saken, hvor rektoren ble frikjent. Fem professorer ved Københavns Universitet uttrykte mistillit til granskningen, og laget sin egen rapport. 
En annen professor ble siden dømt for vitenskapelig uredelighet, ved å være medforfatter, men uvitende om bedraget, på en av Penkowas jukseartikler. 

Norsk professor frikjente

En norsk professor og tidligere veileder for Moser-ekteparet - Per Andersen - ble hyret inn av Københavns Universitet for å granske Penkowas doktoravhandling. Andersen og en svensk kollega hadde ikke noe å utsette.

Senere ble det avslørt at rotteforsøkene i Spania som lå til grunn for prosjektet, aldri hadde funnet sted. Doktoravhandlingen er selvfølgelig trukket tilbake. 

Ingen debatt i Norge

Penkowa drev hjerneforskning, og var Danmarks største stjerneforsker og medieyngling, før alt raste sammen. Hun publiserte et stort antall artikler med mange internasjonale medforfattere. Det skal ikke ha vært norske medforfattere. Penkowas forskning er lite kjent i norske miljøer, og Penkowa-saken har aldri skapt debatt i Norge. 

Det er satt av syv dager til saken i Østre landsrett. Milena Penkowa selv, har hele tiden hevdet av rotteforsøkene har funnet sted, og at hun ikke har løyet om sin forskning, ifølge Universitetsavisen. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS